Musikårskrönika 2017

Ylva Stenberg. Foto: Jo Titze.
Ylva Stenberg. Foto: Jo Titze.

Det har blivit dags att summera musikåret 2017 i Arvika. Ett år som å ena sidan varit turbulent och trist men också bjudit på en massa härlig musik. Men vi tar det från början.

Året började bra med musiksläpp då ingesundsstudenterna i Royal Garden släppte sin EP ”3P” – kul att börja året med ny fräsch musik! Nora Heinerud utsågs till Arvika konsertförenings stipendiat för 2017. Glafsfjordens musikfestival på Musikhögskolan Ingesund dominerade annars mycket av januari då man bjöd in till fyra dagars klassisk musikfest. Här på bloggen var annars inlägget om att söka till Solbergagymnasiets musikestetutbildning något som engagerade många (dels på sociala medier men främst bland människor jag mötte och genom de tidigare elever som medverkade i blogginlägget).

Februari bjöd på en av de märkligare konserter jag varit på de senaste åren. Det var de musikaliska vettvillingarna, Peter Friis Johansson och Emil Jonason, som intog Ingesund med deras show/konsert ”Worst of Emil & Peter”. Musik mötte dikt som mötte performance… fränt! Den här konserten skulle fler Arvikabor behövt se. I februari utsågs ytterligare en arvikamusiker till stipendiat. Det var då Ylva Stenberg som tilldelades Folkets Hus och parkers Jenny Lind-stipendium. Förutom prissumman fick Ylva även turnera i Sverige och nordamerika.

Central Show. Foto: David Fryxelius.
Central Show. Foto: David Fryxelius.

I mars går den åttonde upplagan av Nordic Piano Competition av stapeln på Musikhögskolan Ingesund. En vecka av förstklassig pianomusik på plats eller via den livestream som ordnades. Mycket imponerande! Hoppas arrangemanget får stanna på Ingesund många år på skolan. I mars bloggade jag även om att musikestetprogrammet slutligen hade fått sin dödsdom och beslut om nedläggningen var ett faktum. Jag var arg då och jag kan inte säga att jag är mycket gladare över detta idag. Jag tycker fortfarande att det är ett idiotbeslut. Och med så mycket respons som jag fick efter detta blogginlägg kan jag lugnt konstatera att jag inte är ensam om att tycka just det.

Om mars, på grund av musikestetbeslutet, var en tråkig månad så var april desto roligare. I april fick jag förmånen att hänga med eleverna som satte upp Central show. Så mycket kreativitet och så mycket glädje. När man ser eleverna på Central Show är det svårt att se konsekvensen kring estetutbildningen… I april kunde jag även blogga om att både Gain Eleven och Deathtrap som skulle åka på turnéer utomlands. Olssons brygga släppte även sitt sommarprogram och det var många akter att se fram emot.

I maj fick Musikhögskolan Ingesund celebert besök då pianoprofessorn John O’Connor gästade skolan för workshop och konsert. Här på bloggen blev det ett inlägg om replokalens betydelse som kom sig av att jag läst en finfin artikel med Niklas Nord i Värmlands Folkblad.

Daniel Höglund Werngren med sin nyckelharpa. Foto: Daniel Höglund Werngren.
Daniel Höglund Werngren med sin nyckelharpa. Foto: Daniel Höglund Werngren.

På sommaren händer alltid en massa saker i Arvika. Bland annat kunde vi ta del av att Arvikabandet Snakebite skulle turnera ihop med japanska rockabillybandet Crazy Teds. Musikfestivalen mitt ute i Glaskogen, Tuppetorpsfestivalen, 10-årsjubilerade. Hatten av! Och sedan var det ju trivselkvällar och massor av aktiviteter kring O-ringen. Ingen sovstad direkt… Koppsängsfestivalen går av stapeln för första gången i juli. Festivalen avlöpte väl även om man hade lite otur med vädret. Kan det bli en repris under 2018 tro? I juli spelar Daniel Höglund Werngren upp inför Zorn-juryn på Gotland och blir utnämnd riksspelman och får Zornmärket i silver. En stor bedrift!

Augusti rivstartar med Arvika hamnfest. I dagarna tre blev det musik från de fyra scenerna. Även här kämpar man med vädret men publiken strömmade ändå till. Arvikabanden gjorde bra ifrån sig. I mitt tycke var det dock norska sångerskan Gabrielle som stod för årets aha-upplevelse. Mycket trevligt! På Ingesund är det gitarrkurs för 50e (!!) sommaren. Klubb Motvals gjorde sig redo för dubbla arrangemang under hösten.

Under hösten sker sedan en mängd saker. Ett möte med Niklas Nord ligger mig personligen varmt om hjärtat – vi behöver fler personer som Niklas i Arvika. Musikhögskolan Ingesund släpper en mycket gedigen konsertkatalog med ett 60-tal konserter att ta del av. Arvika kommun börjar arbetet med Ritz inför den kommande storrenoveringen. T-Bear & The Dukes släpper sin platta ”Time Is a Healer” och kränger i sitt tält på Mârten. Fler band/musiker borde visa upp sig denna dag – varför inte en musiker i varje hörn som livar upp i kylan?! Jonas Wikstrand uppmärksammas för musiken i årets julkalender i SVT. Wilmas stänger plötsligt och en mängd rykten florerar om vad som har hänt och vad som är på gång. Musiketsterna levererade en smått magisk sista julkonsert när de fyllde Trefaldighetskyrkan till sista plats. Åter igen tack för musiken!

En mäktig kör av tidigare musikesteter sjöng O helga natt på musikesteternas julkonsert 2017. Foto: David Fryxelius.
En mäktig kör av tidigare musikesteter sjöng O helga natt på musikesteternas julkonsert 2017. Foto: David Fryxelius.

När jag tittar tillbaka på året som gått kan jag glatt konstatera att jag haft förmånen att få vara med om mycket men samtidigt måste jag tyvärr också inse att jag missat alldeles för mycket av både konserter och musiker. Jag tänker och tröstar mig med att i en aktiv stad som Arvika är det förmodligen en heltidssyssla att bevaka allt som sker… I år har jag till exempel räknat ihop mer än 45o konserttillfällen (!!) i Arvika – och så mycket fritid har jag inte! Några som har släppt ny musik under året är: Bird Cherry band, Dotter, Broken Door, Farvel, Royal Garden, Rödgrön röra, T-Bears & The Dukes. Ni finner deras musik på t.ex. Spotify men även på andra ställen. Det har dessutom skrivits en massa om musiklivet i Arvika. Jag har samlat drygt 200 länkar på denna sida för den som vill läsa ännu mer.

För 2018 finns ganska mycket att hålla utkik efter. Vill du till exempel gå på konsert direkt på nya året så finns det (åtminstone) två konserter på nyårsdagen. Dels spelar The Hebbe Sisters & Duo Sentire på Festkonserten i Stavnäs kyrka och dels bjuds det till Nyårskonsert i Glava kyrka (jag förmodar att den flyttats till församlingshemmet på grund av juldagens brand). Men sedan är det ju så mycket mer att hänga med i. Vad händer till exempel i alldeles nystartade musikföreningen ”Alive Arvika”? Blir det en uppföljare till Koppsängsfestivalen? Hur kommer det att gå för Dotter i Mello? Vad händer med Ritz i och med renoveringen? Hur kommer Tribulations nya skiva att låta och vilka andra band släpper ny musik? 2018 blir nog också ett fullmatat år i Arvika. Vi hörs!

Gott nytt år!

/David

 

… och allra sist en kort videohälsning:

 

… och allra, allra sist några musik- och konsertbilder från 2017:

2 kommentarer Lägg till

  1. Staffan Engström skriver:

    Tack för din fina årskrönika David. För oss som verkar utanför stadsgränsen känns det som att du missat en del av vad som skett i Stavnäs, Fredros med flera kulturcentra. Men vi fortsätter med friskt mod ändå så nu hälsar vi ”alla” Arvika kommuns innevånare välkomna till ”Kultur på landsbygd” , t.ex Stavnäs Visfestival den 30 juni på Stavnäs Hembygdsgård. Ses!

    1. ArvikaMusik skriver:

      Tack Staffan. Du har så rätt, arrangörerna utanför Arvika har inte alls fått samma uppmärksamhet som de inne i stan. Ej heller kyrkorna som står för jättemycket verksamhet. Det här är ingen medveten prioritering utan allt som oftast handlar det om realiteter såsom tidsbrist… kanske blir 2018 bättre. 🙂 //David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.