Daniel Höglund Werngren ny riksspelman

on
Daniel Höglund Werngren med sin nyckelharpa. Foto: Daniel Höglund Werngren.
Daniel Höglund Werngren med sin nyckelharpa. Foto: Daniel Höglund Werngren.

”Zornmärket har till syfte att medverka till att vidmakthålla och öka intresset för den svenska folkmusiken. Det betyder bl a att nya generationer skall stimuleras till att på ett traditionsbevarande sätt vidareföra och skapa förståelse för den musik och de spelstilar vi ärvt från äldre tiders spelmän. Märket är väl känt i samhället och att ha erövrat Zornmärket i silver utgör såväl inåt, i spelmanskretsar, som utåt mot samhället i övrigt en kvalitetsmärkning av sin bärares kompetens att utöva folkmusik.” (saxat från Zornmärkets hemsida).

Daniel Höglund Werngren är 42 år och ursprungligen från Gunnarskog även om han numera bor i Molkom utanför Karlstad har belönats med Zornmärket i silver och kan nu titulera sig riksspelman. Detta efter att han spelat upp med Upplandslåtar på nyckelharpa för Zornmärkets jury. Alltihop skedde för ett par veckor sedan på Gotlands folkhögskola. ”Zornmärket är att jämföra med OS-guld sa jag till en som undrade om man kunde tävla och bedöma folk i musik. Det handlar ju inte om att bara vara tekniskt driven utan det är minst lika mycket att ha ”rätt” takt, det ska vara dansant, ha en prägel av en tradition man förvaltar samt en väldigt stor del känsla.” säger Daniel i ett meddelande till mig.

Daniel började tidigt spela musik. Redan som sjuåring började han spela fiol på kommunala musikskolan för Magnus Ericsson och fiolspelandet har sedan hängt med vid sidan av nyckelharpan. När Daniel var 15 år började han nämligen spela upplandslåtar på nyckelharpa. Han började spela för Gert Olsson efter det att hans mormor köpt honom en nyckelharpa som Alf-Göran Jonsson i Åmotfors byggt. ”Jag gick sen med i en studiecirkel på Hembygdsgården i Gunnarskog som Gert Olsson höll i. Jag åkte dit i min A-traktor. Spelade alltid techno i den så rutorna bågnade.” säger han och jag ler först åt kontrasten. Fast sedan slår det mig att det inte är så långsökt alls. För 200 år sedan var nog spelandet och dansandet till polskor det riktigt tuffa – dåtidens techno…

Daniel gick därefter på kurser i Rimbo med lärare som Sture Sahlström, Peter Puma Hedlund, Esbjörn Hogmark med flera. Daniel spelar ofta till dans och gärna värmlandslåtar från Arvikatrakten på fiol och upplandslåtar på nyckelharpan.

Zornmärket i brons. Foto: Wikipedia.
Zornmärket i brons. Foto: Wikipedia.

Men Daniel är dock ingen nybörjare i Zornsammanhang. Han spelade upp för Zornjuryn redan 1996 och fick då bronsmärke. Efter det har Daniel brottats en del med nervositet. ”Det funkade inte att spela upp och man blev nervös för minsta lilla publik. För några år sen började jag spela mer och mer igen och fick väl tillbaka känslan på något vis. Sen har jag jobbat mental med den förödande nervositeten och till slut gick det bra. Jag bestämde mig för att ge upp nervositeten och gå emot den samt bara blunda och bre på med musiken, det var det som bar mig fram till detta i torsdags.” säger Daniel.

Lättnaden och lyckan går inte att ta miste på.

Att bli riksspelman är ingen enkel procedur. Det krävs oerhört mycket övning och instudering. Att bara vara tekniskt skicklig räcker inte, man måste spela enligt äldre tradition, efter viss spelman eller från viss del av Sverige. Många spelar upp för juryn flera gånger innan de slutligen godkänns. Den som slutligen blir utsedd till riksspelman kan sälla sig till en ganska exklusiv skara musiker (bara 1 på 9 har kvalificerat sig de senaste åren). Zornmärket kan erhållas i brons, silver och guld (men guld kan man inte spela sig till utan delas bara ut av juryn ”efter lång och trogen tjänst”).

Jag blir inte riktgt klok på vilka Arvikabor som tidigare utsetts till riksspelmän. Men efter vag jag har läst mig till så har åtminstone Örjan Hans-Ers (fiol), Sven Ljungberg (durspel), Jonas Olsson (fiol), Karin Olsson (fiol), Leif Stinnerbom (fiol), Lars Warnstad (fiol), Maria Andersson (fiol) och Elin Jonsson (fiol) tilldelats Zornmärket under dess drygt 100-åriga historia.

Nu adderas även Daniels namn till den skara – Stort grattis Daniel!

/David

Läs mer om på Zornmärket shemsida. Du kan även läsa mer på Wikipedia. Här kan du ladda hem en förteckning över riksspelmän genom tiderna.

2 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.