Om staden Arvika

Arvika är den lilla staden med det stora utbudet av kultur i allmänhet och musik i synnerhet. Ett utbud som byggts upp genom många år och där de olika aktörerna samarbetat, konkurrerat och/eller kompletterat varandra. Där jazz- och blues trivs lika gott i den musikaliska myllan som de klassiska och folkmusiktraditionerna. Att spela i band har gett upphov till mycket dansbands-, pop- och rockmusik i Arvika. De äldre rikskända festivalerna såsom Arvikafestivalen, Viksholmsfestivalen, Jözzejassen och de nyare Arvika Hamnfest och Glafsfjordens Musikfestival fortsätter att kontinuerligt sätta Arvika på den musikaliska kartan.

Och vad gäller musiken så finns det, om man vill, en tråd att följa från det att man är ett litet barn och deltar i Musikskolans verksamhet. En verksamhet som fortsätter genom ungdomsåren, kanske kompletterat med gymnasieutbildningen Stage & Perform, vidare till musikinriktning på folkhögskolan och/eller musikhögskola. En musikhögskola som idag har både inriktning mot ”lärare” och mot ”musiker”.

Musikhögskolan, de många kyrkorna, krögarna, musikföreningarna, hembygdsföreningarna och privata aktörer arrangerar varje år 100-tals musikupplevelser i Arvika. Det är faktiskt så många tillfällen att de faktiskt inte är fysiskt möjligt att ta del av allt – ens om man ville! Som referenspunkt arrangerades det i Arvika år 2019 över 500 konserttillfällen (och då kan det ofta varit flera olika artister vid samma tillfälle). En god gissning är att Arvika producerar flest konserttillfällen per capita i Sverige.

Och som om det inte räckte med musiken. Arvika har även starka rötter i konst, konsthantverk, industri, motorsport och friluftsliv. Här nedan kan du se en video som berättar lite mer om Arvika. Välkommen hit du med!

Video om Arvika från Visit Arvika.