Succén håller i sig!

En av många kameror på Music against Covid-19 del 2 på Ritz. Foto: David Fryxelius. En av många kameror på Music against Covid-19 del 2 på Ritz. Foto: David Fryxelius.

Första gången ”Music against Covid-19” arrangerades så blev det en succé. Ja, succé tror jag nog att man måste kalla det för. Jag har funderat lite kring det här och jag tror det beror på att det initiala konceptet lyckades pricka in ett antal viktiga faktorer samtidigt: nyhetens behag, lokalt engagemang och uppdämt behov av livemusik. Att livestreama/sända live från Arvika hade inte gjorts så många gånger förut, fokus på lokala entreprenörer och musiker var redan igång och alla uteblivna spelningar fanns i färskt medvetande. Och med 39.000 tittare och 120.000 insamlade kronor till näringslivet måste det nog inte bara anses som ”rätt i tiden” utan faktiskt också anse det som en succé. Kul! Därför var det både roligt och jag tror även behövligt att det fick en uppföljningskväll i lördags. Denna gång med bandad vinjett, nya artister och andra gäster.

Soffan med målningarna på Music against Covid-19 del 2 på Ritz. Foto: David Fryxelius. Soffan med målningarna på Music against Covid-19 del 2 på Ritz. Foto: David Fryxelius.

Lördagen inleddes med att Pärra Eriksson spelade en av Môra-Pers örhängen och hälsade sedan tittarna välkomna tillbaka till Arvika och Ritz. Sedan startade sändningen med att initiativtagaren, Chris Edgar, tillsammans med ankaret Göran Bryntesson guidade tittarna genom kvällens innehåll. Fyra timmars innehåll. På scenen framfördes musik i stilarna pop, blues och rock av artisterna Arvika Tributeorkester, Too Late, Petra & Sara, Chris Edgar & Strandberg + gästerna Ann-Charlotte Hedenskog, Linnea Waljestål och David Gustafsson, Janne Schaffer, T-Bear & the Dukes, Children of the Sün och slutligen By Lightning förstärkta med Systrarna Ericsson. I soffan gästade det kommunala oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson (M), vice kommunalråd Lisa Levin (S), Johan Birgersson och mot slutet av sändningen även jag själv. Lasse Anrell fanns med via länk och pratade med soffan. Några av kvällens soffgäster fick också i uppgift att måla tavlor som sedan auktionerades ut under sändningen. Men det där med att gästa i en TV-soffa var jag inte helt bekväm med, jag har aldrig riktigt gillat att stå framför en kamera. Men tydligen var det jag sa någorlunda begripligt så det får i sann jantelagsanda duga. Duga även för mig.

Petra & Sara på Music against Covid-19 del 2 på Ritz. Foto: David Fryxelius. Petra & Sara på Music against Covid-19 del 2 på Ritz. Foto: David Fryxelius.

Att uppträda inför kameror (men i praktiken ett ”stumt rum”) är något som varje artist måste tackla på sitt sätt. Flera av musikerna uttryckte till mig efteråt att det var en märklig upplevelse och inte helt lätt att förhålla sig till. Och även om de ju visste att det satt publik på andra sidan kamerornas linser och även om de visste att publiken gillar det de gör på scenen så saknar dom responsen som just en livepublik ger. Det blir lite stelt, framförallt mellan låtarna. Men på det hela taget tycker jag att lördagens musiker klarade detta bra. Att detta var kul och att man längtar efter normala spelningar var nog man dessutom rörande överens om.

Avsnittet med Janne Schaffer var fint tyckte jag. Framförallt den hyllning som Janne gjorde till bortgångne vännen Björn J:son Lindh men även samtalet i soffan. Det gav dels en tydlig musikalisk koppling till Arvika och ett fint samtal om vem Janne är, hur det både är att vara 70+ (och därmed i en riskgrupp för Covid-19) men också hur det är att inte kunna utöva sin musik som man är van vid. Sedan är ju Janne Schaffer en otroligt fin människa och jag har mycket lätt att tycka om honom. Jag jobbade som tekniker förr och jobbade faktiskt på scen med Janne vid några tillfällen. Han var lika trevlig då. Vill du se och höra mer av Janne Schaffer så är han bland annat med i den aktuella dokumentären om Lasse Åberg som finns tillgänglig på SVT Play.

Too Late på Music against Covid-19 del 2 på Ritz. Foto: David Fryxelius. Too Late på Music against Covid-19 del 2 på Ritz. Foto: David Fryxelius.

Det här med att galan har en tydlig musikalisk koppling till Arvika tror jag kan vara den enskilt viktigaste ingrediensen för att få detta arrangemang lyckat. Dels naturligtvis för att få med sig musikerna men också intresset hos publiken. Jag tror vi som publik gillar att se våra lokala band (tillika grannar, arbetskompisar, släktingar och så vidare) spela på TV:n precis som vi gillar att se dem spela live på Wilmas, Hamnfesten eller på någon bygdegård. Människor som man också springer på när man åker och handlar, slänger skräp på Mosseberg eller deltar i skolans föräldramöten med. Närheten och gemenskapen är viktig. I alla fall känner jag så. Något jag definitivt inte känner, per någon automatik, med artister som jag inte har någon relation till. Hur stora dom än må vara…

Videoproduktion på Music against Covid-19 del 2 på Ritz. Foto: David Fryxelius. Videoproduktion på Music against Covid-19 del 2 på Ritz. Foto: David Fryxelius.

Efter första galan såg jag en del kommentarer på sociala medier om att innehållet var väldigt grabbigt. Och det tyckte nog även jag att del ett var. Det här är också nästan alla arrangörers huvudvärk. Grabbar, pojkar, män, snubbar är i min mening betydligt mera aktiva i att ta för sig i musikbranschen. Både på scenen men också i de relaterade yrkena (ljud, ljus, video, scenteknik, pyroteknik och så vidare). Tjejerna hamnar i skymundan. Därför är det så viktigt att man som arrangör, om möjligt, försöker jämna ut dessa skillnader. Lördagens andra gala var ur det perspektivet ingen 50/50-historia alls men det kändes ändå som ett litet kliv framåt från den första. Bra, men jag tycker nog fortfarande att det skulle kunna bli än bättre. Både på denna gala men också på andra stora arrangemang som planeras framöver. Och ja, jag vet, det är inte så enkelt heller. Det ska stämma med vilka som är ”aktuella” just nu, vilka som har möjlighet att vara med just där och då och en hel del andra faktorer. Men ändå, jag tycker det är viktigt att hålla frågan aktuell. Annars blir det ju aldrig någon förändring.

Linnea Waljestål på Music against Covid-19 del 2 på Ritz. Foto: David Fryxelius. Linnea Waljestål på Music against Covid-19 del 2 på Ritz. Foto: David Fryxelius.

Idag presenterades lördagens summa så långt som den räknats (insamlingen stänger ju först till helgen så det kan fortfarande bli ett högre belopp). Man landar på hela 122 123:-. Jättekul!! Galan hade förvisso färre tittare (cirka 24 000) men om jag förstått rätt så är det fler tittare än förra gången som sett hela sändningen och inte bara delar av den. Detta förklaras nog till stor del av att inte ha med en artist av Dotters popularitet (vet inte hur många människor jag mött som sagt att deras barn propsat på att de bara skulle se Dotters medverkan). Sådant bidrar naturligtvis. Men 24 000 tittare som är med under en längre del av sändningen är ju också ett finfint kvitto tänker jag. Bra jobbat med del 2!

Missade du sändningen från i lördags eller om du vill se den igen så kan du klicka på videon längre ner i detta inlägg. Du kan längst ner dessutom se alla de bilder (nåja, de som blev bra) som jag tog under kvällen.

Jag har nu fått frågan flera gånger om jag redan nu vet om det blir en tredje gala? Och nej, det vet jag inte. Det sista jag hört är att det inte är helt klart. Man funderar än så länge. Och om det blir en tredje gala så tror jag man ska hålla fast vid framgångsfaktorn – lokalt engagemang.

/David


Music against Covid-19 – del 2:


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.