Dags för UKM 2019 i Arvika

UKM, Ung Kultur Möts, Arvika 2019.
UKM, Ung Kultur Möts, Arvika 2019.

UKM (Ung Kultur Möts) är en mötesplats för kreativa unga. En dröm, ett möte, en tävling, för utveckling och gemenskap. Detta för ungdomar mellan 13 och 25 år – alla är välkomna att vara med. Mycket fokus ligger på musik och dans men tävlingsbidragen kan också bestå i t.ex. foton, eller att göra akrobatiska konster, snurra en jojo eller något helt annat. ”Allt som kan visas i en utställning eller på en scen har en given plats i festivalen”. enligt arrangören.

UKM arrangeras först som en lokalfestival. Från den lokala festivalen går sedan några deltagare vidare och fortsätter i den regionala festivalen och slutligen final i riksfestivalen. Och nu till helgen är det alltså dags för lokalfestival på Ritz i Arvika. UKM Arvika arrangeras av Ställwerket & UKM Region Värmland. Detta med stöd av Studiefrämjandet Musik Örebro/Värmland, Studiefrämjandet Värmland, Ritz Arvika, Arvika kommun och Region Värmland.

Man arrangerar alltså på Ritz i dagarna två, 6 och 7 april. Enligt uppgift kommer det under både lördag och söndag erbjudas ett mässtorg som visar upp lokala kulturverksamheter och vid 17-tiden varje dag börjar konserterna på scenen. Och det är många nummer – totalt är det över 40 uppträdanden de två dagarna! Målsättningen med UKM är att inte bara ge ungdomarna scentid, utan också en så lärorik och givande helhetsupplevelse som möjligt. Detta vill man åstadkomma genom att även erbjuda erfarenheter av att ställa ut konst, arbeta bakom scenen, delta i workshops och träffa andra kreativa människor i olika åldrar, från olika bakgrunder och andra städer. Här i Arvika kommer årets lokala festival att hållas med temat ”drömmar”.

I fjol gjorde Arvika succé då de samlade flest ungdomar av alla lokala festivaler i hela Sverige. I år arrangeras festivalen av en grupp studenter som går sista året på gymnasiet Stage and Perform, och ambitionen bland arrangörerna är fortsatt hög. I år vill man visa att man tar deltagarna på allvar genom att erbjuda en professionell infallsvinkel för den som vill. Genom att bjuda in förebilder och lokala kulturverksamheter vill man möjliggöra samtal om framtiden och fortsatt kulturutövning. ”Vi vill ta del av deltagarnas drömmar och presentera en möjlig väg framåt”, säger Stina Olsson, marknadsföringsansvarig i arrangörsgruppen.

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.