Magiskt Jonathan Hultén

Jonathan Hultén. Foto: Jonathan Hultén.
Jonathan Hultén. Foto: Jonathan Hultén.

Igår kväll satt jag och lyssnade på en livestream från klassiska Tyrolen i Alvesta. Det var tre artister som spelade på den digitala festivalen Muskelrock enligt konceptet 45 i publiken och resten via livestream. Två av tre artister hade anknytning till Arvika: Joseph Tholl och Jonathan Hultén. Härligt att få lyssna på konserter!

Jonathan Hultén är kanske för de flesta mest känd som en av bandmedlemmarna i hyllade Tribulation. Ett band som, om du inte redan hört dem, bör kolla upp. Ruskigt bra! Men multikonstnären Jonathan är mer än så. Han är en artist som bara växer i mina ögon. Gör sin egen musik, animerar egna musikvideos (här till exempel), ritar, skriver, skapar… Med sitt mystiska uttryck på scenen blir allting runtom honom spännande. Därför var det med ganska stor förväntan jag vid 23-tiden satte mig för att lyssna på hans framträdande. Och som han levererade!

Skivomslag: Chants from another place av Jonathan Hultén.
Skivomslag: Chants from another place av Jonathan Hultén.

Gårdagens konsert byggde på den soloskiva som släpptes i mitten av mars i år: ”Chants from another place” (lyssna längst ner på sidan). Jonathan står helt själv på scenen med endast en akustisk gitarr och backtracks till sin hjälp. Han bygger upp sin mystik sakta men säkert. Rök, bakljus, smink – allt sitter där. Jag slås flera gånger av att han dels är otroligt musikalisk i grunden men också att han måste ha lyssnat massor (aktivt eller passivt) på både folkmusik och jazz i sin uppväxt. Jag tycker det skiner igenom. Förstärker uttrycket.

Om Tibulation är de stora arenornas musik så funkar Jonathans soloprojekt mycket bra i det nedskalade och intima. Man glömmer fort att han faktiskt är ensam på scenen. Faktum är att det fungerade över förväntan bra som livestream. Det är det sannerligen inte alla band som gör.

Det är något vackert John Bauerskt och Ronja Rövardotterskt över musiken och berättartekniken. Det är en blandning av dimmig mystik och förtrollande vackra vidder. För försök föreställa dig känslan. Känslan när mörkret lägger sig och den lägereld, som du och dina vänner sitter vid, knastrar och sprakar och historierna tar sin början… där kliver Jonathan in och berättar sina historier till dess kvällen övergått i natt. Och frågar du mig så får han stanna länge – jag vill höra fler historier Jonathan!

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.