Succé för Arvika Hamnfest 2015

on
Gabriel lyssnar på Lorentz. Foto: David Fryxelius.
Gabriel lyssnar på Lorentz. Foto: David Fryxelius.

Att summera en tredagarsfestival är svårt och blir aldrig riktigt rättvist. Jag har inte sett allt, jag har inte hört allt, jag har sannerligen inte upplevt allt… Samtidigt är det ju det som är lite av tjusningen med just festivaler. Utbudet är större än möjligheten att kunna konsumera allt. Man måste välja.

I år var det också speciellt då mitt sällskap bestod av mina barn som börjar komma upp i de åldrar där större evenemang lockar. Den äldste träffade jag då och då under kvällarna samt skjutsade hem på nätterna. Den yngre hängde ihop med mig stora delar av festdagarna.

Torsdagens spelningar var kanske de som passade min personliga musiksmak allra minst. Men barnen var dock nöjda med att Lorentz, Maskinen och Nause skulle spela. Jag var mer tveksam…

Jag ska på en gång säga att jag vet att många artister tycker det är svårt att vara öppningsakt på festivaldagar. Det är ofta glest i publiken och stämningen har inte riktigt infunnit sig än. Så då är det sagt.

Maskinen på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.
Maskinen på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.

Men Lorentz spelning var inte så kul faktiskt. Jag kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var. Det kändes lite nervöst och oengagerat. Som om han var närvarande fast ändå inte. Kanske blev han störd av att drygt halva publiken stirrade ner i sina mobiler… vad vet jag? Efter halva spelningen hade till och med sonen tröttnat (eller så var det Lars Månssons nya bollsporter i ett blivande idrottscenter som lockade). Själv tänkte jag: kämpa på Lorentz – nästa spelning blir säkert bättre ska du se.

Kvällen tog sig dock efter hand och vi strövade omkring på området. Vi lyssnade på några låtar med Deadly Spirits på scen två, vi gick en sväng till karusellerna, käkade lite godis och landade sedan åter vid scen ett när det var dags för Maskinen. Om Den tidigare akten på scen ett var lite seg så snäppte Maskinen upp tempot och temperaturen rejält. Frej Larsson och Herbert ”Afasi” Munkhammar levererade sina snabba raptexter i electro-pop-style med den äran. Hamnplanen började så smått dansa. Det verkade riktigt lovande för resten av hamnfesten.

Publik på Nause spelning på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.
Publik på Nause spelning på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.

Efter Maskinen var sonen till slut färdig med hamnfesten för dagen. FIFA-spelet hemma lockade betydligt mer. Efter att ha kört hem honom återvände jag till hamnen. Jag skulle ju dels hämta hem min tonåring men så var jag även nyfiken på arvikabördige Johan Hagens spelning på scen tre och vad Nause skulle prestera.

En av tjusningarna med festivaler är att man springer på människor som man inte sett på länge. Precis det hände och jag blev stående länge och pratade. Mycket trevligt. Det blev inte mycket lyssnat på Johan då plötsligt det var dags för Nause. Det förarbete som Maskinen så smått gjort växlade Nause upp ytterligare några snäpp och nu var hela hamnplanen ett enda enormt dansgolv. De stillbilder som jag försökte ta gjorde verkligen inte Nause rättvisa. Men hur ska jag förklara…?

Men gör så här. Ta och leta upp låten ”Hungry hearts” eller kanske ”Made of” och skruva därefter upp volymen på stereon till strax under max och försök sedan stå still. Omöjligt. Nause avslutade första festdagen på allra bästa sätt.

Weeping Willows på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.
Weeping Willows på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.

Fredag tillika hamnfestens mellandag. Men också utgångsfredag i Arvika med allt vad det innebär. Utan att veta alls gissar jag att det var fler människor på plats på fredagen än på torsdagen. Det var fler ungdomar och betydligt fler vuxna. Fredagen tycker jag också var mer av en kontrasternas dag – främst i publiken framför stora scenen.

Ena stunden spelade Weeping Willows i solskenet och då kändes det som om publikens snittålder låg runt 45-50. Andra stunden spelade Norlie & KKV och då hade åldern drastiskt sjunkit med si sådär 25-30 år. Någon ytterligare timme senare hade åldern åter stigit när Mustasch äntrade scenen.

Mustasch tyckte jag förresten verkade vara på ett riktigt gott humör. Jag har sett dem tidigare och då har de inte alls bjudit på så mycket mellansnack. Kanske var det för att gitarristen David Johannesson (tidigare i Karlstadsbandet Sparzanza) har värmlandskoppling. Ralf Gyllenhammar skojade en del om det i alla fall: ”David, kör Frykenriffet”!

môra-per på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.
môra-per på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.

Men det var fler artister som var på gott humör under sina spelningar. Arvikas môra-per öppnade lördagens familjefest med en 90 minuter lång spelning i solskenet. Bandet, för dagen förstärkt med flera extramusiker, lyste av spelglädje och det är sådant som smittar av sig.

Denna spelning liknade en del den 20-årsjubileums spelning som man gjorde i höstas på Ritz. Extra kör, blåssektion och gäster… Publiken gillade det, jag gillade det… Mycket bra. När de sedan tillsammans med gästartisten Göran Samuelsson spelade ”De som byggde landet” då hade i alla fall jag, trots sommarvärmen, lite gåshud på armarna. Det är ett vackert stycke musik med en mycket viktig innebörd. Bland det bästa de gjort.

Soul Salvation på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.
Soul Salvation på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.

Arvikabandet Soul Salvation tycker jag hade förtjänat en lite bättre tid för sin spelning. Om det var något de själva tänkte på vet jag inte. Det gjorde de i alla fall ingen min av i så fall. Nej Soul Salvation tyckte jag istället sken ikapp med publiken och kvällen till ära var de även beväpnade med konfettikanoner. Simon Karlsson, och de övriga i bandet, gjorde ett rejält arbete med att få igång publiken. Något jag tycker att de lyckades mycket bra med. När Simon gav sig ut i publiken under bluesklassikern ”Sweet home Chicago” var allsången mer eller mindre ett faktum.

Missade du spelningen med Soul Salvation på hamnfesten får du en ny chans redan om en vecka då de spelar igen på Olssons brygga och arrangemanget ”Rock och blues för MS” tillsammans med ett gäng andra akter. Inte missa.

Lördagen fortsatte under kvällen med hamnfestens riktigt stora dragplåster Tomas Ledin och Teddybears.

Tomas Ledin på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.
Tomas Ledin på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.

Tomas Ledin som har en stor hit-samling att ösa ur levererade precis vad publiken förväntade sig. Förutom att några få låtar som var lite sega (bland annat ”Genom ett regnigt Europa”) bjöd Ledin upp till två timmars allsång. Att Ledin hunnit bli 63 år tyckte jag inte märktes nämnvärt. Nej det var inga långa vätskepauser där inte – bara en massa musik! Och så vitt jag kunde se så stormtrivdes publiken med Tomas, bandet och den sjukt snygga videoväggen (som för nördarna upplysningsvis vägde cirka två och ett halvt ton!). När Ledin var klar var det många som var hesa efter att ha sjungit med nonstop…

Det var för övrigt fler videoväggar, elektroniska backdrops och informationstavlor vid scenerna än tidigare år. Jag vet att detta är dyrt att hyra och införskaffa men det känns betydligt mer påkostat och proffsigt ut än tryckt information. Kanske ibland lite opersonligt men snyggt och informativt.

Teddybears på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.
Teddybears på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.

Sist ut på stora scenen var Teddybears Sthlm. Strax innan de klev ut på scenen kunde Fredrick Berntsson annonsera att årets upplaga av hamnfesten var utsåld. Något jag redan hade på känn då det vid detta lag på sina håll var mycket trångt.

Teddybears som hållit på i snart 25 år vet hur man levererar en show och hur man väcker en publik. Deras originella och karaktäristiska björnmasker väcker alltid förundran och glada tillrop.

På sina 25 år har de fått ihop ett stort antal starka partylåtar. Om Nause fick hamnplanen att dansa under torsdagen var det Teddybears som bjöd upp till dans under lördagen. Med starka och dansanta låtar som t.ex. ”Hey boy”, ”Punkrocker” och ”Cobrastyle” var det många partysugna som fick en rejäl dos energi.

Jag har sett Teddybears ett antal gånger och de är alltid bra. Extra roligt med lördagens spelning var att de fått med sig gästartisten och gode vännen och artistkollegan Swingfly. Swingfly var kvällen till ära klädd i kunglig skrud och passade i början på att dubba sina björnkompisar… oklart till vad…

Under sonens fotbollsmatch idag söndag var de i föräldragruppen som sett dem ganska överens om att de vet hur man får en fest att kicka igång. För vilken syn det är när hela hamnplanen är ett enda stort dansande hav! Hatten av Teddybears!

Efter Teddybears spelning tänkte jag titta in på Vigilands spelning på scen tre. Barnen spelar Vigiland ofta här hemma och det vore kul att se hur de är live. Men så hade fler än jag tänkt. Faktum är att jag inte tog mig fram. Alls.

Dotter på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.
Dotter på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.

Det var så trångt att det stundtals faktiskt kändes lite osäkert – nästan farligt. Jag vet inte hur de tänkt när de placerat denna grupp på scen tre? De är i mitt tycke på tok för stora för detta lilla utrymme. Nej jag tycker att de borde, likt norska Broiler, ha spelat på scen två.

Broiler hade i år som sagt fått flytta till scen två. Lagom till deras spelning byttes konfettikanonerna ut mot eld. Mycket effektfullt i den mörka augustinatten. Scen två förvandlades till ett stort dansgolv. Norrmännen ”ägde sååå fett” som två smått hysteriska tjejer överlyckligt gapade när jag frågade hur spelningen var. Ok, fett alltså.

Hur gick det för övriga Arvikaartister då? Tyvärr missade jag helt Mathias Regal spelning på scen tre. Det gick inte att få ihop tidsmässigt. Lite synd.

Däremot såg några låtar på Dotters spelning. Dotter som jag tycker växer för varje framträdande. Det känns inte längre så osäkert som det gjorde för ett knappt år sedan. Fortsätter hon att utvecklas i samma takt framöver har vi här en ny stor artist.

Att summera är som sagt alltid svårt. Var börjar man och var slutar man? Jag tror att jag i alla fall slutar här med att konstatera att jag inte lyckats täcka in allt. Olssons Brygga har dock rott årets upplaga av Arvika Hamnfest i land med beröm godkänt. Bra väder, slutsålt, inga återbud och fest… i dagarna tre. Tack för i år.

Se även Bilder från Arvika Hamnfest 2015.

/David

BÄST: Teddybears, Nause, môra-per och Soul Salvation.
SÄMST: Lorentz och den smått apatiska personen på tivolit.
PUBLIK: Utsålt (27.000??).
KONSTIGAST: Valet av scen för Vigiland.

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.