Niklas Nord, inte ett dugg motvals

Niklas Nord arrangerar Klubb Motvals. Foto: David Fryxelius.
Niklas Nord arrangerar Klubb Motvals. Foto: David Fryxelius.

För att det ska finnas ett rikt musikliv i en stad eller bygd krävs naturligtvis musiker men också ställen att framträda på. Dessa två grundingredienser är så otroligt viktiga och jag tror det är viktigt att vi som konsumenter aldrig tar dem för givna, att de alltid kommer att finnas där. Nej, det är tvärtom viktigt att vi vårdar dem och visar vår uppskattning.

Men det finns också en tredje viktig ingrediens i vårt lokala musikliv och det är de som sätter ihop och planerar arrangemangen åt oss – arrangörerna. Många gånger så är det ett rejält risktagande att arrangera en spelning och än oftare så är det arrangörens egen ekonomi som sätts på spel. Oftast går det ju bra men då och då så bränner till i plånboken när publiken uteblir på grund av krock med annat arrangemang eller av någon annan anledning. Då blir det nudlar till middag någon månad framöver…

Det är därför riktigt roligt att få sitta ner över en kopp kaffe och prata med musikern, arrangören och idésprutan Niklas Nord. Niklas är bland annat känd från banden DeathTrap och Systemfel. Men han är också arrangör och då oftast i det egna konceptet ”Klubb Motvals”. Motvals har tidigare arrangerat spelningar i Arvika på bland annat Wilmas, Kolonin och på Kvarteret. Det är nästan alltid kort, snabb och arg musik i någon av de hårdare genrerna såsom grindcore och crustpunk. ”Ofog och Motvals är en slags lek med ord” säger Niklas och fortsätter ”både ofog och motvals är coola ord och det är gött att använda dem”. Han ler brett. Det smittar av sig.

Men Niklas är även aktiv i föreningen Ställwerket som vill uppmuntra till lokala arrangemang från lokala musiker och musikintresserade. Ställwerket har till exempel arrangerat finfina non-stop-giget (Rock Im Stadspark) i stadsparken på Sveriges nationaldag. Man vill stötta initiativ i allmänhet och tjejers engagemang synnerhet. ”Eftersom jag lever i ett patriarkalt samhälle men en sjukt patriarkal musikbransch ser jag det som en skyldighet att stötta tjejers musicerande” säger Niklas vid ett tillfälle. Vi pratar lite om detta och Niklas fortsätter ”det är inte lätt att få tag i kvinnliga akter men jag försöker boka på ett sådant sätt att det finns kvinnliga musiker med i banden åtminstone”. Men det finns fler tankar kring arrangemangen. ”Jag vill ha minst ett lokalt band som kör ihop med ett gästande band” säger Niklas och fortsätter ”drömmen är att man ska kunna erbjuda en slags ”paketbokning” med ett gig här och ett gig på annan ort samma helg”. Allt för att få ut banden att spela. ”Men jag kan även tänka mig att låna ut mitt varumärke, Klubb Motvals, om någon yngre vill prova på att arrangera något i stan. Jag tänker inte göra jobbet åt dem men jag lovar att finnas i bakgrunden som support så mycket som krävs” säger Niklas.

Det finns alla möjliga instrument att låna på Ställwerket för den som vill komma och prova! Foto: David Fryxelius.
Det finns alla möjliga instrument att låna på Ställwerket för den som vill komma och prova! Foto: David Fryxelius.

Och faktum är att det finns alla möjligheter i Arvika för den som vill börja spela, ta upp ett instrument från förr eller börja arrangera egna klubbar. ”Det finns replokaler, det finns stöttning att få, det finns arrangörsföreningar. Alltihop finns – bara att använda sig av.” säger Niklas. Det som vi pratar lite om är att det verkar saknas en vilja att repa ihop och lägga ner tiden för ”häng” i replokalerna. Vi verkar dessutom ha kommit till en punkt då många unga musiker inte vill lägga ner en kvarts övande om dagen för att belöningen inte kommer direkt. Samhället går mot en slags ”instant reward” som belönar direkt och som inte väntar på den som träget över på sin kammare. På kort sikt är det trist för bandkulturen och musicerande i klassiska replokaler. På lite längre sikt tror jag personligen att det är förödande för lokala arrangemang.

Niklas Nord affischerar inför Klubb Motvals. Foto: David Fryxelius.
Niklas Nord affischerar inför Klubb Motvals. Foto: David Fryxelius.

Niklas flyttade till Arvika en gång i tiden för studier på Musikhögskolan Ingesund. Efter studierna blev han kvar i stan och fick jobb som musiklärare på Centralskolan. Ett jobb han hade i tolv år innan han bytte yrkesinriktning till det nuvarande som IKT-pedagog på Arvika kommun. I sitt jobb får han stötta lärarkåren med IT-verktyg i undervisningen, något som blir allt vanligare. På sin fritid blir det dock mest musik. När han inte arrangerar eller spelar själv så jobbar han på olika sätt med andra band. Han promotar, trycker t-shirts eller ger ut musik själv eller ihop med andra skivbolag. Till exempel kommer han inom kort att ge ut en vinyl med bandet Last Climb ihop med ett par andra skivbolag. Jag imponeras av allt han hinner med.

Den 28 oktober är det dags igen för Klubb Motvals att arrangera i Arvika. Det blir tre band som kommer att gigga på Wilmas. Disease från Makedonien, Weak ties från Tyskland och Noll Koll från Göteborg. Det tyska och det svenska banden klämmer in en spelning i Arvika under deras turné mellan Oslo och Göteborg. Det makedonska bandet är ute på en imponerande lång turné av 50 dagar. Niklas återkommer ofta till spelstället Wilmas och personalen som jobbar där under vårt samtal. ”De är så himla lätta att jobba ihop med” säger Niklas flera gånger. Att ha tillgång till ett ställe som Wilmas betyder mycket för den som vill arrangera. Vi pratar lite om renoveringen av Ritz och de förhoppningar vi har. Nyckeln till Ritz framgång tror vi ligger i hur man väljer att sköta driften av huset. Blir det prisvärt och lättjobbat blir det nog en framgång.

Niklas Nord i Deathtrap. Foto: David Fryxelius.
Niklas Nord i Deathtrap. Foto: David Fryxelius.

Två timmar går fort och kaffet är sedan lång tid tillbaka uppdrucket. Niklas ska vidare och själv måste jag hem och laga mat till mig och resten av familjen. På vägen hem grunnar jag lite mer på återväxten av pop- och rockband. Är det verkligen så illa att det inte sker någon återväxt att tala om? Kanske handlar det om en ny tid ”där vi behöver bygga nätverk mellan alla ensam-musiker vid sina datorer” som Niklas uttryckte det. Eller så får vi kanske nöja oss med att alla olika sorters ”mål med musik” är ok. ”Vill man stå på scen och spel är det ok. Men vill man hellre uppträda hemma för gosedjuren i soffan. Då är det också ok.” säger Niklas med glimten i ögat. Den 28e har du i alla fall möjlighet att se tre band på Wilmas som gärna uppträder för publik. Tack vare Niklas.

/David

2 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.