Riltons Vänner till Arvika

Ibland studsar jag till när jag läser om olika bokningar som är på gång till Arvika med omnejd. Det här är ett sådant tillfälle. En av Sveriges mest älskade a cappellagrupper, Riltons Vänner, bjuder in till en helkväll med sina bara röster.

Från Arvika konsertförenings hemsida lånar jag en mycket bra text som beskriver musikerna i Riltons vänner väl: ”Med sitt alldeles egna uttryck utforskar de tillsammans vad som kan uttryckas och skapas med rösten som enda instrument. Resan går genom många olika musikaliska landskap, med influenser från svensk pop, visa och jazz.”

Konserten på Ingesund kommer att bjuda på originalmusik hämtad från Riltons Vänners egna album, blandat med musik från olika lekfulla och spretiga projekt och samarbeten genom åren. Det blir sol och mörka moln, det blir vitt och svart och allt däremellan. Alltid a cappella.

Jag har mest tagit del av Riltons vänner i olika sammanhang i sociala medier. Ibland ihop med de personliga favoriterna Vibafemba från Uppsala. Men jag har läst mig till att Riltons Vänner har hunnit med att släppa sex album och gjort uppemot 1000 framträdanden i Sverige och internationellt sedan starten 1999. De är från Stockholm och har sin bakgrund i Adolf Fredriks musikklasser. De har dessutom mottagit en hel del priser, fina recensioner, inte minst internationellt. 2006 mottog de a cappella-världens egen ”Grammy” i CASA:s tävling för inspelad vokalmusik.

Video: ”Orkar inte” med Riltons Vänner.

På konsertföreningens hemsida lånar jag vidare: ”Riltons Vänner bredd syns även i deras många olika samarbeten. De har jobbat och uppträtt tillsammans med Henrik Dorsin, Rigmor Gustafsson, Magnus Lindgren, Åsa Jinder, Vibafemba och Janne Schaffer för att nämna några. Under många år fungerade också Riltons Vänner som kör i Electric Banana Band, där de i chockrosa kläder gick under namnet ”Los Flamingos”. Sedan hösten 2022 driver de även podden ”Riltons Vänners Vänner” där de bjuder in gäster för samtal och sång. En härligt mångfacetterad helkväll i sångens förtrollade värld!”

Den här konserten tror jag kan bli en av årets verkliga höjdarkonserter i Arvika. Har du inte lyssnat på a capella musik tidigare är det här ett ypperligt tillfälle. Konserten på Ingesund är ett samarrangemang mellan Arvika Konsertförening, Arvika Jazz & Blues och Musikhögskolan Ingesund. Inte missa!

/David

Riltons vänner består av:
Johanna Löf-Cervin
Daniel Greayer
Mia Greayer
Linnéa Rilton
Sebastian Rilton

Dag: 5 maj.
Tid: 19.00.
Plats: Stora Konsertsalen, Musikhögskolan Ingesund.
Entré: 150 kr, medl. i AJ&B och AKF 100 kr. Ungd. t.o.m. 19 år samt stud. – fri entré. Biljetter köps på Tickster.

Riltons vänner. Foto: Riltons vänner.
Riltons vänner. Foto: Riltons vänner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.