Tjeckisk musik intar Ingesund

På torsdag den 20 april ges Arvikaborna ett smått unikt tillfälle att lyssna tlll Vlach kvartetten. Stråkkvartetten består av bröderna Ericsson – Magnus och Mikael, Mikaels fru Jana Vlachová och dotter Maria Vlach Ericsson. Sonen Jan Ericsson, baryton kommer också att medverka.

Bröderna har sin uppväxttid i Arvika. Magnus är numera verksam som professor i violin på Musikhögskolan Ingesund och Mikael som lärare vid Akademien i Prag och boende sedan slutet av 1970-talet i Mnichovice utanför Prag med sin familj.

Den ursprungliga Vlachkvartetten bildades 1950 av violinisten och dirigenten Josef Vlach, Janas far, som även var lärare under flera år på internationella sommarkurser på Ingesund. Kvartetten ombildades sedan av dotter Jana tillsammans med maken Mikael på 1980-talet. Kvartetten turnerade i många år i Europas konserthus och vid festivaler samt i USA, Japan och på Nya Zeeland, med sin breda repertoar från olika stilepoker och med sitt särskilda intresse för mindre kända tonsättare.

Temat för torsdagens konsert på Ingesund är i huvudsak tjeckisk musik, som Suk och Dvořák, men Beethoven kommer också att smyga sig in. De avslutar med den så kallade Amerikanska kvartetten av Dvořák. Konserten är ett samarbete mellan Musikhögskolan Ingesund och Arvika konsertförening. Biljetter köps via Tickster.

Vlach kvartetten består av:
Jana Vlachová – violin
Magnus Ericsson – violin och viola
Maria Vlach Ericsson – violin
Mikael Ericsson – cello
Jan Ericsson – sång (baryton)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.