Helhjärtat med Mats Liljedahl

”Det här är ett slags examenskonsert” säger Mats Liljedahl från scenen i inledningen av sin konsert på Ritz. En slags redovisning av vad han hade beslutat sig för att göra: att framföra egenskriven musik! Ett beslut han tog för ett par år sen när han hoppade på en kurs på en folkhögskola. Och vilken fin konsert det blev. På sin egen födelsedag dessutom.

Mats är, för den som inte känner till namnet, en musiker som dyker upp i lite olika sammanhang i Arvika med omnejd. Många av er har till exempel sett och hört honom i folkmusikbandet Skurvelua. Med sig på scenen denna kväll hade han Anna Andersson Vass (piano, fiol och sång), Erik Palmqvist (bas), Marcus Ekroth (gitarrer och sång), Ann-Helen (cello) och Göran Lindskog (altfiol), Karin Svenstedt (fiol) och Hannes Liljedahl (trummor). Ett gäng musiker som inte bara var med och framförde musiken utan som på olika sätt bidragit till att forma Mats musikaliska tankar till färdig musik. Mats själv spelade på olika storlekar saxofoner och flöjter samt sjöng.

Musiken under konserten var nyskriven och inspirerad av flera genrer. Men den återkommande genren är folkmusiken som på olika sätt, tydligt eller subtilt, är med i princip allt som framförs. Att kvällens konsert var viktig för Mats var tydligt och samtidigt tror jag också en lättnad att få framföra all musik som han haft inom sig. ”Gå på folkhögskola” manar Mats på under ett av mellansnacken – det kan vara livsavgörande.

Konserten var intensiv och helt och hållet från hjärtat. En dryg timme gick i detta sammanhang väldigt fort. Det var häftigt att få vara med om att något uruppförs – det är sannerligen inte varje dag! Så, tack Mats. Det här var en verkligt fin stund. Visst kommer du med mer musik längre fram?

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.