Ny jazzmusik från Östtomta

Farvel under inspelningen på Östtomta gård utanför Klässbol. Foto: Farvel.
Farvel under inspelningen på Östtomta gård utanför Klässbol. Foto: Farvel.

I fredags släpptes Farvels tredje skiva, ”Östtomta”, i olika digitala format. Plattan, precis som namnet antyder, är inspelad på Östtomta gård strax utanför Klässbol sommaren 2016.

Farvel ville hitta en avslappnad inspelningskänsla och tillsammans med musikern och producenten/studiotekniker Martin Öhman jobbade man tillsammans fram olika kompositioner, improvisationer och ljudlandskap som senare blev ihopsatt till en skiva. Och det blev i en lada vid basisten Alfreds familjegård i Östtomta som man spelade in låtarna.

”Det var rätt självklart att skivan i all sin enkelhet fick namnet Östtomta efter platsen utanför Klässbol och är en hyllning till naturen. Lyssnar man noga kan man höra regnet som öser ner eller fågelkvitter utanför dörren.” skriver Calle Groth, som också härstammar från Arvika, i ett mail till mig.

Skivan är uppdelad i naturens element. Luft, Eld, Vatten, Jord och har titlar därefter. Farvel, som alltid försöker att  jobba som ett musikkollektiv, jobbar kollektivt med musik och arrangemang och ingen är bandledare.

Farvel under inspelningen på Östtomta gård utanför Klässbol. Foto: Farvel.
Farvel under inspelningen på Östtomta gård utanför Klässbol. Foto: Farvel.

Gruppen kommer dock inte från vare sig Klässbol eller Arvika utan bildades 2010 av sångerskan Isabel Sörling vid Musikhögskolan i Göteborg. Syftet var då att sätta ihop ett band till den svenska uttagningen till musiktävlingen Young Nordic Jazz Comets. Farvel (tidigare då Isabel Sörling Farvel) blev uttaget till Sveriges bidrag vid finalen i Helsingfors och vann även den Nordiska jazztävlingen. Priset blev en turné runt Grönland, Färöarna och Island och resulterade även till en debutskiva. Farvel fick även utmärkelsen jazzkatten som årets nykomling 2012 av Sveriges radios. Efter mycket turnerande runt om Europa släppte Farvel även sin andra skiva Røk (2015) på det norska skivbolaget jazzland records.”

Men, nya skivan ”Östtomta”, släpptes alltså digitalt i fredags men skivsläppet sker på Nefertiti i Göteborg fredagen den 20 oktober.

Medlemmarna i Farvel är:
Isabel Sörling Sång, Elektronik
Otis Sandsjö – Saxofon
Kim Aksnes – Trumpet, Elektronik
Henrik Magnusson – Piano, Elektronik
Alfred Lorinius – Kontrabas
Carl-Johan Groth – Trummor/slagverk

 

Film inspelad Malmö/Östtomta av Edvin Lorinius

 

Mer information om Farvel finns bandets hemsida: http://farvel.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.