Jazz och klassiskt på Östtomta

Affisch Musik på logen 2018.
Affisch Musik på logen 2018.

Det är åter dags för musik på Östtota gård i Bofasterud. Närmare bestämt på lördag den 11 augusti klockan 17.00. Musiken på Östtomta präglas av jazz, klassisk och folkmusik. Familjen Lorinius presenterar tillsammans med sina vänner fyra musikinslag och en fotoutställning. Så här presenterar man själva sina programsinslag:

Aldeas Vindar
Bandets medlemmar har rötter i klassik musik såväl som i pop- och rockmusik och har under senare år strålat samman i gruppen Aldeas Vindar där de gör egna låtar om livets fram- och baksidor.

Eva Edberg: sång och gitarr
Anna-Karin Högberg: sång och piano
Anna Nilsson: sång och slagverk
Ulla Lorinius: sång och cello

Tegla Kvartett
Tegla kvartett, konstmusikgrupp från Malmö, omtolkar 1900-talets minimalister och utforskar gränslandet mellan jazz och klassisk musik. Tegla bildades 2016 och består av professionellt verksamma unga musiker med utbildning från Malmö Musikhögskola.

Lotta Alvin – fiol
Clara Ljungkvist – cello
Edvin Lorinius – basklarinett och saxofon
Gustaf Rosenberg – piano

E 45:an Wale
E45:an är en av de mer tongivande Europavägarna som svänger genom landet. Längs dess trädbevuxna cynkoper lever i Värmland sällsynta jazzmusiker, nästan lika exotiska som den vita älgen.  De har spenderat stora delar av sina vuxna liv med att spela låtar ur den amerikanska sångboken. Ibland strålar de samman på avlägsna avkrokar av E45:an och det som då uppstår kan närmast liknas vid en stor Jazz-WALE. Denna kväll är en sådan kväll då de till och med tar en avkrok längs 175:an, för att sammanstråla i en avigt belägen loge. Ta chansen att uppleva det!

Musik på logen. Foto: Edvin Lorinius.
Musik på logen. Foto: Edvin Lorinius.

Lars Larsson – tenor -och sopransaxofon
William Olsson – saxofoner, flöjt och klarinett
Alfred Lorinius – kontrabas
Edward Olsson – trummor

Tobias Andersson Solo
Den norska spelmanstraditionen på hardangerfela har en särskild dragningskraft med dess djärva harmonik och rytmiska krumbukter. I denna solistiska tradition utforskar spelmannen en serie korta melodiska motiv som genom improvisation varieras och utvecklas. Motiven kommer i en förutbestämd ordning och tar spjärn rytmiskt mot spelmannens fotstamp. Resultatet blir en slags dansant brottningsmatch med rytm och melodi i varsin ringhörna. I dessa arrangemang av gangar-musik utforskas hardangerfelans mystiska resonanser och perkussiva (slagverksliknande) stråkvändningar med elgitarr och plektrum utifrån jazzmusikerns horisont. Tobias Andersson, född 1990 i Brunskog, började sin musikaliska bana som fiolelev i Arvika för att sedan studera jazzgitarr och improvisationsmusik på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

Ann Lehndal Skansen
Det analoga svartvita fotot är det uttrycksmedel som ger mig mest inspiration och behållning. Det långsamma arbetet i labbet innebär total närvaro och ger plats för rofylld eftertanke. Ofta ramlar jag bara på mina motiv, bilden blir plötsligt tydlig för mig och ibland hinner jag fånga ögonblicket med kameran. Att bli uppslukad av ett motiv – här träd och stenar- och försöka föreviga det i en bild ger mig glädje, livslust och avkoppling.

Bra att veta
På plats kan du handla smårätter innan, mellan och efter konserterna. Vegetariska och glutenfria alternativ finns. I logens ena del finns en bar belägen, där det säljs varma och kalla drycker. På lördag är det frivillig entré. Kontanter eller Swish är det som gäller. Kör 175 mot Säffle (från Arvika), efter ca 20 km vänster mot Prästhög. Efter 500 m höger mot Bofasterud, i nästa korsning höger. Östtomta andra gården till vänster. Mer information, ljud- och videoklipp finner du på hemsidan. Mycket nöje!

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.