Glafsfjordens musikfestival

on
Glafsfjordens musikfestival logga
Glafsfjordens musikfestival logga

Om två veckor är det åter dags för Glafsfjordens musikfestival – den fjärde i ordningen. Fyradagarsfestivalen i Arvika med betoning på klassisk kammarmusik och konstmusik på högsta konstnärliga nivå.

Festivalen samlar några av Sveriges främsta artister samt internationella stjärnor. Den sätter fokus på upplevelsen av närheten i en livekonsert, tillsammans med djupet från konstnärlig tolkning som berör. Det bjuds på familjekonserter där ungdomar framträder i både musik och dans liksom skolkonserter för barn. Under festivalen sker även masterclasses/workshops med ett par artister från festivalen. Festivalen genomförs på och i samarbete med Musikhögskolan Ingesund och stöds av Arvika kommun och Region Värmland.

Även om jag vet att alla dagar kommer bli fina upplevelser på olika sätt är jag personligen mest nyfiken på festkonserten. Det är främst multimusikaliske Svante Henryson som lockar. Svante som spelar cello, el- och kontrabas. Han har spelat runt hela världen och med alla möjliga musiker inom pop-, rock-, jazz- och klassisk genres… Men det ska även bli väldigt intressant att lyssna till den unga ryska supertalangen Matvei Blumin på fiol – fatta, grabben är bara 13 år! Jag hoppas verkligen att jag kan gå denna kväll!

/David


Här kommer ett översiktligt program för konserterna:

Torsdag 18 januari klockan 18.00 på Rackstadmuseet
Kammarmusikkonsert & Improvisationsduell

Ann Elkjär uppträder på Glafsfjordens musikfestival 2018. Foto: Glafsfjordens musikfestival.
Ann Elkjär uppträder på Glafsfjordens musikfestival 2018. Foto: Glafsfjordens musikfestival.

Unga lettiska pianisten Aurelia Shimkus. Duo med Ingesundslärarna Ann Elkjär (flöjt) och Georg Gulyas (gitarr) samt Improvisationsduell mellan pianisterna Aristo Sham och Jean-Baptiste Doulcet. Entré: 100 kronor, Studenter (med studentleg.) eller under 25 år: gratis i mån av plats.

Fredag 19 januari klockan 19.00 i Stora konsertsalen på Musikhögskolan Ingesund
Mästarkonsert
Stefan Tarara, violin & Lora Tarara, piano spelar ett duoprogram med musik av Beethoven, Janacek och Grieg. Alexey Lebedev (piano solo) spelar Chopin. Franck pianokvintett med Aristo Sham (piano) tillsammans med Treitlerkvartetten. Pris: 150 kronor, Studenter (med studentleg.) eller under 25 år: gratis i mån av plats.

Lördag 20 januari klockan 19.00 i Stora konsertsalen på Musikhögskolan Ingesund
Festkonsert

Svante Henryson uppträder på Glafsfjordens musikfestival 2018. Foto: Glafsfjordens musikfestival.
Svante Henryson uppträder på Glafsfjordens musikfestival 2018. Foto: Glafsfjordens musikfestival.

Svante Henryson (cello & elektronik), Aristo Sham (piano), Ole Alexander Bang (tenor), Unga pianisten Aurelia Shimkus, Treitlerkvartetten, pianoduo med Sham & Liepins, samt den unga ryska violinisten Matvei Blumin (13 år). En kavalkad av virtuositet och musikaliska fyrverkerier! Pris: 150 kronor, Studenter (med studentleg.) eller under 25 år: gratis i mån av plats.

Söndag 21 januari klockan 15.00 på Rackstadmuséet
Barnföreställning: Sagan om Babar med Brio trio
Elefanten Babar har varit älskad över hela världen sedan han skapades i Frankrike på 30-talet. En av hans första beundrare var Francis Poulenc som har skrivit musiken för denna föreställning som görs tillsammans med berättare. Samarbete med Arvika konsertförening. Gratis inträde för alla!

Våren 2018:
Men festivalen sträcker sig även utöver våren då det anordnas skolkonserter under hela våren i Arvika kommun i festivalens regi i samarbete med Arvika konsertförening. Mer info kommer senare på hemsidan och Facebook.

Biljetter
Man kan köpa ett ”Festivalpass” till alla konserter! Endast 300 kr och säljs på Arvika turistbyrå (0570-817 90). Biljetter till Mästarkonsert och Festkonsert för 150 kronor vardera på 054-190080 scalateatern.com, ticketmaster.se och Arvika turistbyrå. Alla biljetter säljs vid dörren 1 timme innan konsert.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.