Livestream i trygga händer

Håke sköter livestreamen på Nordic Piano Competition 2017. Foto: David Fryxelius.
Håke sköter livestreamen på Nordic Piano Competition 2017. Foto: David Fryxelius.

35 pianister har nu efter två väl genomförda konsertdagar blivit 15. Varje deltagare har fått sina 15 minuter i rampljuset för att bevisa varför just de ska vara kvar i tävlingen. Personligen har jag bara sett en dryg timme av livestreamen hemifrån och från min, i och för sig smått okunniga, horisont bedömer jag att det har varit hög klass.

En person som sett alla deltagare ur alla tänkbara vinklar är Hans-Åke ”Håke” Karlsson som skött om livestreamen från Musikhögskolan Ingesund och ut på YouTube. Från det temporära videokontrollrummet (normalt stora scenens loge ett) sitter också Håke och mixar när jag kommer på besök. Det är tre deltagare kvar innan runda ett är avklarad. Han sitter framför ett stort antal skärmar och styr allt i sändningen: kameror, ljud, grafik… Tittarantalet har varierat under dagarna och för tillfället är det 55 tittare.

Vi småpratar lite grann mellan det att Håke klipper mellan de olika kamerorna. Efter drygt 12 timmar direktsändning på två dagar så känner han alla kameravinklar lika väl som insidan av sina egna händer. Det som varierat kraftigt är dock de tävlande och deras uttryck. Det handlar dels om spelstilar där en del spelar ”normalt” medan andra går ganska hårt åt den vackra, speciellt transporterade, Blûthner-flygeln. En del av deltagarna spelar helt helt enkelt väldigt hårt på tangenterna och mot slutet av dag två börjar detta nästan höras i diskanttonerna som smått börja tappa lite av finjusteringen. Men det är ingen fara för resten av tävlingen, både representant från tillverkaren och pianostämmare finns till hands för de justeringar som behöver göras. Men det handlar också om kroppsspråket och framförallt ansiktsuttrycken – en del är väldigt avslappnade medan andra rör sig mycket på pianopallen och/eller med alla tänkbara musikler i ansiktet. Jag förstår att en del av de deltagare som tävlat är mer tacksamma att filma än övriga.

Flygel på Nordic Piano Competition 2017. Foto: David Fryxelius.
Flygel på Nordic Piano Competition 2017. Foto: David Fryxelius.

Det blir ett kort avbrott i samtalet när siste deltagaren spelat klart, det kommer in fler personer i kontrollrummet och en kort diskussion om rättigheter från gårdagens sändning på YouTube. Tydligen har YouTubes automatiska innehållsmatchning tolkat sändningen som att är en av skivbolaget Naxos inspelningar och automatiskt tagit bort det (!!). Smickrande bra ljudkvalitet tänker jag. Håke hyllar Tobba som varit den som satt ut mikrofonerna vid flygeln. ”Upphovsrättsstrulet” ordnar dock upp sig. Lite komiskt är det ju ändå…

Åter till diskussionen och samtalet glider för en stund över till tekniken som Håke använder. Det är många skärmar och var och en av dem har en uppgift i projektet. Man använder fyra fasta kameror i konsertsalen som skickas in till en videomixer. Men han har också datorer för att lägga på grafik, renderera sändningen och kontrollera ljud. Och för mig som är lite tekniknörd inser jag snabbt att han nog har en av de bästa av arbetsplatser som finns i regionen. Man har under några år på Musikhögskolan Ingesund dels fått loss pengar för att kunna köpa in några kameror och en videoswitch men också kunnat återanvända datorer från en tidigare datasal. Under de två första dagarna av pianotävlingen har Håke i princip gjort det mesta själv men under söndagens stora final kommer de att vara fler i projektet. Dels kommer Håke få hjälp av en kameraman så att en av kamerorna blir mer rörlig. Men sedan kommer Thorbjörn ”Tobba” Andersson att livemixa ljudet för sändningen ihop med Sveriges Radio P2 som åker från Stockholm för att banda hela finalen. Roligt för arrangemanget bli uppmärksammade av P2.

Kameror i konsertsalen. Foto: David Fryxelius.
Kameror i konsertsalen. Foto: David Fryxelius.

Och finalen kommer nog att bli häftig tror jag. Dels kommer ju de tre finalisterna efter veckans tävlande att medverka. Men sedan kommer Johannes Gustavsson dirigera Wermland Operas orkester ihop med finalisterna. Jag känner på mig att detta kommer att bli häftigt, rentav mäktigt. Kan du inte närvara på plats så se då till att följa finalen med Håke och Tobbas hjälp på YouTube eller via hemsidan www.nordicpiano.com.

/David

PS. Titta även in på Ingesunds YouTube-kanal. Där finner du fler projekt som streamats, t.ex. hyllnningen till Stickan Andersson. DS.

3 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.