Nordiska pianotalanger gör upp på Ingesund!

Affisch: Nordic Piano Competeition 2017.
Affisch: Nordic Piano Competeition 2017.

I tider av musiktävlingar (ja jag tänkte på Mello) kommer här ett tips på en nordisk musiktävling på allra högsta nivå – för piano. Nästa vecka startar nämligen nordens enda pianotävling för nordiska klassiska pianister på Musikhögskolan Ingesund. Tävlingen är den åttonde i ordningen och håller på en hel vecka! Pianotävlingar är inte så vanliga och målet är att väcka och aktivera intresse för pianokulturen i Norden, speciellt bland unga. Tävlingen är ett samarbete mellan Ingesund Piano Foundation, Musikhögskolan Ingesund, Blüthner Piano, Wermland Opera och Arvika konsertförening. Förstapriset är hela 6000 euro!

Årets nyhet är att finalen kommer att spelas tillsammans med symfoniorkester under ledning av Arvikabördige tillika Wermland Operas chefsdirigent Johannes Gustavsson. Det kommer att bli pampigt värre känner jag på mig. Men inte nog med – hela tävlingen streamat live på internet från musikhögskolan. I årets jury sitter bl.a. musikhögskolans professor Julia Mustonen-Dahlkvist.

De inledande rundorna är det fri entré på – helt gratis att lära sig de nordiska unga pianotalangerna! 35 inledande konserttillfällen – inte illa! Biljetterna till finalkonserten kostar 200 kronor och kan köpas på Arvika Turistbyrå, Scalateatern i Karlstad eller på webben. Mer information om tävlingen finner du på www.nordicpiano.com

Det är ett, minst sagt, digert program för den kommande veckan. Är man bara det lilla minsta intresserad av pianomusik är ju det här rena rama himmelriket. Men det är ganska omfattande program och man behöver nog hålla sig jour med schemat för tävlingsdagarna får att hänga med. Allt finns såklart på hemsidan att läsa men rent övergripande så ser det ut så här:

Professor Julia Mustonen-Dahlkvist. Foto: Nordic Piano Forum.
Professor Julia Mustonen-Dahlkvist. Foto: Nordic Piano Forum.

Runda 1:
Måndag 13 mars 15.00-20.45
Tisdag 14 mars 10.00-15.30
(35 pianister framför vardera 15 min soloprogram)

Semifinal / runda 2:
Onsdag 15 mars 15.00- 21.00
Torsdag 16 mars 10.00-15.00
(15 pianister framför vardera 40 min soloprogram)

Runda 3 / ”pre-qualification final”:
Fredag 17 mars 2017 10.00-15.00
(6 bäst kvalificerade pianisterna)

Final med orkester:
19 March 2017, 15.00-
(3 finalister spelar tillsammans med orkester)
”Closing and award ceremony” 19 mars är starttiden lite oklar för, men cirka 18.00

Det här blir nog riktigt spännande dagar – hoppas du får möjlighet att ta del av dem, live på plats eller via stream på Internet!

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.