Musikestetprogrammet i Arvika läggs ner

on
Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.
Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.

Det hjälpte inte att man vänt trenden för antalet sökande till Solbergagymnasiets musikestetprogram. Arvika kommun meddelar att det blir inget nytt intag i höst och inte heller någon ny sökomgång under nästa läsår. Musikestetprogrammet går i graven efter drygt 20 år. Från beslutsfattarnas håll framhålls enligt Arvika Nyheter att antalet sökande är för få och att utbildningen i det läget blir för dyr per utbildningsplats. Det är nu en dryg vecka sedan jag hörde nyheten och jag höll på att börja blogga medan jag var arg, men en god vän sa vid ett tillfälle att man ska aldrig skriva publikt så länge man är i affekt. Så jag har hållit mig. Fram till nu.

På kort sikt är den här nedläggningen kanske försvarbar. Programmet har ju, trots allt, lyckats locka för få elever i årets sökomgång. Men det faktum att trenden verkar ha vänt med fler sökningar i år än förra året verkar inte ha hjälpt som argument. Inte heller de invändningar som lärarna haft, att man ändå behöver dela klassen ofta, för att få ner grupperna i vettigt antal, verkar inte heller ha hjälpt alls – gränsen 12 elever gäller. Punkt. Slut.

Jag bad Arvika kommun om en sammanställning över hur många elever varje gymnasieprogram har. De allra flesta klarar kravet på antalet elever gott och väl. Musikestet och Industri gör det inte. Punkt. Fast nu verkar det som om de lokala industriföretagens 0ro kanske räddar kvar industriprogrammet i alla fall. Så punkten verkar i detta fall kanske inte vara definitiv. Oavsett dess utgång får det här mig ändå att fundera – kommer andra, för stunden, mindre attraktiva program också att läggas ner?

Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.
Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.

Min dotter går första året på el- och energiprogrammet på Taserudsgymnasiet och där är elevantalet i klassen 16 (ingen fara i år alltså). Detta program, vars elever kommer ut till ett ganska ljust yrkesliv och där det kommer stora pensionsavgångar i branschen, är väl mer eller mindre alltid behövt? Vi behöver väl 11 lika väl som 16 nya elektriker per år? Jag undrar, skulle ett sådant program läggas ner om det bara blir 10-11 sökande? Eller skulle Solbergagymnasiets prestigeprogram Natur, Samhäll eller Teknik läggas ner vid en dipp? För gränsen är väl definitiv? Min magkänsla säger mig att de inte skulle läggas ner…

På kort sikt är det här som sagt kanske försvarbart. Men på lång sikt tror jag det här är dåligt. Faktum är att jag tror det är riktigt dåligt. Det har tagit Arvika kommun drygt 20 år att bygga upp en fin musikestetverksamhet och det råder ingen tvekan om att den varit framgångsrik. Jag bloggade om den för några veckor sedan och det var inte svårt att hitta jättebra exempel på tidigare elever som på olika sätt idag lever sitt musikliv. Några av dessa gör det professionellt på heltid medan andra gör det som en brinnande hobby. Tack vare musikestetprogrammet. Det tar tid att bygga upp en sådan här verksamhet men det går rasande fort att montera ner den. Jag tycker det är riktigt dumt att definitivt riva ner när man för tillfället har en svacka. Men Estetiska skolan då? Är inte den bra då? Räcker inte det med den? Jo det allra mesta jag hör om Estetiska skolan är bra. Jättebra på många områden faktiskt. Jag tror dessa två ”konkurrerande” utbildningar faktiskt sporrat varandra genom åren och drivit kvaliteten framåt.

Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.
Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.

Men jag blir provocerad när man från både kommunalt och allmänhetens håll säger att det är tur att Estiska friskolan finns så att estetundervisning fortfarande är möjlig i Arvika. Och så kan väl allmänheten få tycka om de vill men när kommunen resignerar i sitt uppdrag och förlitar sig på att en friskola ska sköta om åtagandet blir jag lite bestört faktiskt. Dels för att vi sett hur många exempel som helst på friskolor som packat igen över en natt på grund av ekonomi, ändring i skolans/bolagets ägarstruktur eller någon annan ”nyck”. Eleverna har då fått sin utbildning raserad och stått helt på ”bar backe”. Kommunen har sedan fått städa upp i röran efteråt. Det hände senast i Karlstad för något år sedan. Men jag blir också bestört för att kommunen verkar ta så lättvindigt på den kompetens man har i lärarkåren. För även om man nu inte tänker ha något estetprogram kvar på Solberga så har man ju pedagogerna kvar. Eller ska de bort också? Det vore en katastrof. En katastrof för dem personligen men de är ju också pedagoger på Musikskolan och på Musikhögskolan. Det kommer på sikt att få ”ringar på vattnet”…

Nej, Arvika kommun, jag har två förslag. Mitt huvudförslag är följande: Lägg inte ner utbildningen, ta ytterligare ett paus-år om nödvändigt, men gör ännu hellre ett undantag med de ansökningar man fått in. Jobba sedan ännu hårdare ihop med de duktiga lärarna och höj statusen på utbildningen och marknadsför den ännu mer till nästa sökomgång. Det mår Arvikas kommande musikliv gott av. Framtiden kommer att tacka er! För vi behöver, likt elektrikerna, fler kulturutövare ut i vårt samhälle varje år. Mitt sekundära förslag är följande: Ta ytterligare ett paus-år och utred noggrant under året hur en ännu mer lockande utbildning kan erbjudas till nästa sökomgång. Erbjud under tiden de elever som nekats plats på Musikestetprogrammet ht17 olika musikestetiska tillval. Ungefär som jag själv och mina klasskompisar erbjöds ”Musikestetisk specialisering” till vår Samhällsvetenskapliga linje åren 1992-1995. Det krävs kanske dispens av Skolverket men det kunde väl ändå vara värt att undersöka? Men min allra viktigaste poäng är – ge inte upp!

Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.
Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.

Jag vet att en del av er tycker att det är enkelt för mig att sitta här och tycka en massa. Jag behöver ju inte ta ansvar för det här beslutet. Det är helt sant. Helt och hållet riktigt. Men se då detta inlägg som några tankar och förhoppningar från mig som skattebetalare i Arvika. Och som sådan önskar jag att inte Arvika resignerar på musikfronten ytterligare. Jag hoppas innerligt att Arvika kommun kan överväga att tänka om – i alla fall ta en funderare till.

Fram till dess får faktiskt Solbergagymnasiets övriga elever vakna till, sjunga upp sig och visa framfötterna om det ska bli några fina konserter, minnesvärda skolshower, stämningsfulla Luciatåg, vackra sommaravslutningar mm – för ni kan inte längre förlita er på att musikesteterna ska finns där och serverar allt åt er vid dessa speciella tillfällen. Punkt. Slut.

/David

3 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.