Nordic Piano Competition 2019

Affisch Nordic Piano Competition 2019.
Affisch Nordic Piano Competition 2019.

Det är knappt så att tonerna från Glafsfjordens Musikfestival har hunnit klinga ut innan nästa jättearrangemang intar Arvika och Musikhögskolan Ingesund. Denna gång är det dags för Nordic Piano Competition, den nionde upplagan i ordningen och den andra på Musikhögskolan Ingesund. Men i år breddas arrangemanget ytterligare då den första Nordic Junior Piano Competition sällar sig till sin föregångare under en dag. Under en vecka har du nu världens möjlighet att lyssna på klassisk musik i allmänhet och pianomusik i synnerhet. Framfört av de allra bästa unga pianisterna i Norden (16-30 år).

Tävlingen är upplagd så att varje deltagare (alla 27) i öppningsrundan får framföra ett eget valt stycke för juryn under 15 minuter. Detta sker under den 19 och 20 februari. Detaljerat program finner du här. Efter inledningen så går de tio bästa pianisterna vidare till en mellanrunda den 21 februari där de spelar under 40 minuter var. Fredagen den 22 februari så har de tio blivit sex stycken som under en ”pre-final” gör om upp om de tre finalplatserna. Lördagen den 23 februari repeterar de tre finalisterna i Karlstad tillsammans med Wermland Operas orkester. Medan de repeterar så tar nyinstiftade Nordic Junior Piano Competitions 14 deltagare plats på Ingesunds scen. Dessa är indelade i två kvalgrupper, dels 12-15 år och dels 15-18 år (läs mer om dessa här). Söndagen den 24 februari är det så slutligen dags för final och prisutdelning. En final som även Sveriges radio P2 kommer att spela in (lite osäker på när det sänds dock).

De tävlande i årets upplaga är: Albin Axelsson, Sweden, Pontus Carron, Sweden, Anais Cassiers, Sweden, Tatu Eskelinen, Finland, Jodyline Gallavardin, Sweden, Kristoffer Hersnack Grunnet, Denmark, Gregory Jungmin Ha, Sweden, Lea Han, Danmark, Sonja Honkamaa, Finland, Daniel Hormazabal, Sweden, Sebastian Iivonen, Sweden, Hyeonjun Jo, Finland, Henrik Kilhamn, Sweden, Emma Koponen, Finland, Arturs Liepins, Norway- Sweden, Anton Mejias, Finland, John Nalan, Sweden, Tony Nguyen, Denmark, Lars Fredrik Nystad, Norway, Krzysztof Potocznik, Sweden, Reetamaria Rajala, Finland, Jonathan Siahaan, Denmark, Sten Ulloa Carler, Sweden, Joona Uusitalo, Finland, Julie Yuqing Ye, Norway.

Det är en välmeriterad jury som kommer att bedöma de tävlande. Juryns ordförande är professor Leslie Howard som till sin hjälp har professor Alexey Lebedev (Kyungsung University in Busan, South Korea), professor Eliane Reyes (Conservatoire Royal de Bruxelles), editor in chief Eric Schoones (Pianist Magazine) samt pianisten Akemi Alink (Board Member of Alink- Argerich Foundation). Från och med semifinalerna ansluter även Johannes Nebel (Founder Opus magazine & Manager at Eliasson Artist Management). I finalen ansluter arvikabördige Johannes Gustavsson (chefsdirigent på Wermland Opera).

Håke sköter livestreamen på Nordic Piano Competition 2017. Foto: David Fryxelius.
Håke sköter livestreamen på Nordic Piano Competition 2017. Foto: David Fryxelius.

Precis som tidigare satsar Ingesund på en livestream från tävlingen. En helt fantastisk produktion – så galet många timmars arbete. Jag gjorde ett inlägg om detta gången om du vill läsa mer. Jag föreslår förstås att du är på plats men du kommer att kunna följa tävlingen antingen från tävlingens hemsida eller via YouTube. Men det krävs mycket personal runt tävlingen för att få det att fungera. I år jobbar bland annat: Artistic Director professor Julia Mustonen-Dahlkvist, Competition Coordinator: Mikael Kanarva, Producer: Jon Dahlkvist, Technical support/Streaming: Håke Karlsson and Tobba Andersson, Scene work and light: Arvid Blix, Ingesund Principal: Carina Hauge- Rouass. Och många fler.

Jag var som sagt varit där tidigare (2017) och kan inte annat än att varmt rekommendera arrangemanget. Åk ut till Ingesund och följ tävlingen, var med en dag eller bara någon timme. Det är underhållning i absolut världsklass. Det finns chans att höra de unga begåvade musiker som troligen kommer vara en viktig del i att forma framtidens nordiska musikscen. Och förutom finalen så är alla konserter gratis att lyssna på (!!).

läs mer på på tävlingens hemsidan www.nordicpiano.com

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.