Konsertföreningens vårprogram 2019

Dr Ahmad Sarmast & Zohra Orchestra. Foto: Arvika konsertförening.
Dr Ahmad Sarmast & Zohra Orchestra. Foto: Arvika konsertförening.

Arvika konsertförening presenterade i höstas ett generalprogram för 2018-2019. Det gav en detaljerad bild av hösten 18 och en inblick i våren 19. Nu kommer det uppdaterade programmet för våren 2019. Det är en blandning av konsertupplevelser där konserten den 11 mars med Polarprisvinnaren ändå måste ses som ”kronan på verket”. Här nedan kommer punkterna i korthet. komplett program, nyheter och ändringar finner du på konsertföreningens hemsida.

/David

Årsmöte söndagen 3 mars klockan 16.00 på Kulturhuset RITZ
Styrelsen i Arvika Konsertförening välkomnar alla medlemmar att delta i årsmötet som denna gång hålls i Arvikas nya, fina kulturhus – Ritz. Före årsmötet blir det möjligt att njuta av lite mingel och musikunderhållning på Ritz. En ung stråkkvartett kommer att spela musik av Maurice Ravel på huvudscenen ca kl 15.30. Därefter går vi upp i möteslokalen för årsmötesförhandlingarna.

POLARPRISVINNARE 2018 – DR AHMAD SARMAST & ZOHRA ORCHESTRA, måndagen den 11 mars klockan 19.00 i Stora konsertsalen, Musikhögskolan Ingesund
Grundaren av Afghanistan National Institute of Music (ANIM), Dr Ahmad Sarmast, och Zohra Orchestra, som består av 35 kvinnliga musiker, kommer till Arvika! Efter 15 år i påtvingad exil i först Ryssland och därefter Australien, där han blev den förste afghan att bli filosofie doktor i musik, återvände Dr Sarmast till sitt sargade hemland 2006 med det uttalade syftet att rädda och återuppliva landets musikhistoria. Under hans ledning grundades ANIM. Institutet har startat en musikskola där barn och unga får lära sig att spela instrument. Repertoaren består av både västerländsk klassisk musik och traditionell afghansk folkmusik. Syftet är att genom musik återupprätta landets kultur och skapa framtidshopp oavsett bakgrund, kön, ekonomiska förutsättningar och religion. ANIM och Dr Sarmast blev hyllad och fick stor uppmärksamhet i samband med Polarprisutdelningen i 2018, då en hel musikvärld fick ta del av denna gripande musikaliska resa. Konserter ges endast i Stockholm, Göteborg, OCH ARVIKA!

MUSIKGAL- en musikalrestaurang, lördagen den 23 mars klockan 19.00 i foajén på Musikhögskolan Ingesund
Var med och bestäm programmet själv utifrån en innehållsrik «meny». På mångas begäran upprepar vi förra årets begivenhet med sång på menyn, utan att arrangera stor musikalresa till Karlstad! I stället inviterar vi duktiga artister till storslagen musikal- restaurang i Arvika – MUSIKGAL! Sångarna Maria Hebbe, Julia Nylander och Oskar Persson, sistnämda också «hovmästare» medverkar som «servitörer». Musikalstjärnan Christer Nerfont är «SPECIAL GUEST». En timme innan showen dukar vi upp en stor pajbuffé med sallad, dressing & bröd. Kanske får ni smaka på en av Mrs Lovetts delikata pajer från ”Sweeney Todd”, skurna i perfekt precision. Kom hungrig!

Unga mästare – Matvei Blumin, violin och Daumants Liepins, piano – måndagen den 29 april klockan 19.00 på Rackstadmuséet
Två exceptionella unga instrumentalister möts i ett duoprogram. Båda räknas i sina hemländer Ryssland respektive Lettland som ett par av de mest enastående musikerna i sin generation. De träffades i Arvika under Glafsfjordens musikfestival 2018 där Matvei gjorde ett enormt intryck på alla lyssnare. Efter konserten började Matvei och Daumants spontant att musicera ihop och då uppstod något magiskt, ett möte mellan två stora musikaliska personligheter. Därmed blev en konsert direkt inbokad men visumsvårigheter för Matvei innebar att den fick skjutas upp – nu blir det alltså en vårkonsert! Matvei och Daumants kommer att framföra ett program med bl a César Francks berömda violinsonat. Missa inte denna möjlighet att träffa unga mästare på nära håll innan de försvinner ut i världen på de stora scenerna!

Oslo Kammerkor, söndagen den 5 maj på Musikhögskolan Ingesund
Oslo Kammerkor kommer till Arvika med ett spännande och otraditionellt program. Kören har de sista åren fått stor internationell uppmärksamhet runt sin utforskning av den norska folkmusiken. Komponisten Ørjan Matre har stått bakom många av arrangemangen och med denna musik har Oslo Kammerkor blivit inbjuden till festivaler och konserter världen över, bl a har kören sjungit i Carnegie Hall både år 2015 och 2017. 2019 släpper kören en ny CD baserat på sina folkmusik- arrangemang. På eftermiddagen arrangeras även en öppen workshop med körens mycket talangfulla dirigent Håkon Nystedt.

Operaresa: Säsongspremiären på Rossinis La Cenerentola (Askungen), 16 maj på Den Norske Opera & Ballett
Pris inkl resa, introduktion och föreställning som senast; medlem 790 kr, ej medlem 940 kr. Anmälan till arvikakonsertforening@gmail.com eller tel 0570 81995 och betalning till bankgiro 5126-9868 eller swish 123-351-1995 innan 15 mars 2019. Se konsertföreningens hemsida för mer information om restider mm. Stefan Herheims underhållande och livfulla version av La Cenerentola blev en succé då operan sattes upp våren 2017. Kritiker i såväl Norge som utomlands var begeistrade: «Resultatet er utsøkt. Dra til Operaen, den som kan» og «Når forestillingen slutter, ønsker man at den skal begynne på nytt!» var några av reaktionerna. Med andra ord. Denna föreställning får man bara inte missa! Vilket du är van operabesökare eller är mindre bekant med musikformen så är föreställningen något för dig. Se länken https://operaen.no/forestillinger/la-cenerentola- opera/#sectionFilmOgForedrag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.