Glafsfjordens musikfestival 2019

Affisch Glafsfjordens musikfestival 2019.
Affisch Glafsfjordens musikfestival 2019.

Nytt år och ny klassisk musikfestival i Arvika. Och för den som lyssnat sig trött på julmusik erbjuds nu mycket musik med andra tongångar när Glafsfjordens musikfestival nästa vecka slår upp dörrarna till 2019 års upplaga. Festivalen som med sitt program vill betona klassisk kammarmusik. Den ges i samarbete med Musikhögskolan Ingesund, Arvika kommun och Region Värmland. Det blir konserter i världsklass, masterclass för studenterna på musikhögskolan och skolkonserter för elever i Arvika. I år har festivalledare Jon Dahlkvist (och övriga i festivalorganisationen) fått till ett imponerande program av internationella, nationella och lokala artister. Fantastiskt!

På musikhögskolan och Rackstadmuseet ges tre konsertkvällar 24-26 januari med olika teman för varje kväll – och det är naturligtvis dessa som får huvudfokus. Under den inledande kvällen ges pianokonserter som jag inte ens hört talas om ska ha getts i Arvika förut. Det är tio av de mest lovande (av kommande generation) pianisterna som finns runt om i världen – ja de kommer från hela åtta olika länder (!!). Det blir ett ”piano marathon” där det på förhand utlovas 4, 6 och 8-händigt spel – jag gissar att det blir ”lapp på luckan” på Rackstadmuseet.

Kväll nummer två blir det mästarkonsert med dels festivalens huvudnummer David Oistrakh Quartet och dels pianisten Epifanio Comis. Det utlovas musik av Shostakovich, Schumann och Beethoven . Det blir stråkkvartett och pianokvintett. Jag har börjat lyssna in mig på Shostakovich stråkkvartett no 8 och det är häftig musik. Vacker och lekfull samtidigt som den är kraftfull och tar plats. Det här kommer att bli en höjdarkväll tror jag!

David Oistrakh Quartet. Foto: Glafsfjordens Musikfestival.
David Oistrakh Quartet. Foto: Glafsfjordens Musikfestival.

Lördagskvällen bjuder på festkonsert där dels nyss nämnda kvartett framträder. Det gör även amerikanen Mackenzie Melemed (USA) och Aristo Sham (Hong Kong), som uppträtt första kvällen, på piano. Ingesunds Julia Mustonen-Dahlkvist och Arvikasopranen Karolina Andersson medverkar också. Slutligen får vi ta del av Sebastian Stevensson på fagott. Mastigt startfält!

Man kan köpa ett festivalpass för alla tre konserterna för 300 kronor (otroligt prisvärt!) eller betala för respektive konsert om man bara kan/vill delta på någon enda. Du kan köpa din biljett på turistbyrån eller på Ticketmaster. Är du bara det minsta nyfiken på kammarmusik så har du här ett gyllene tillfälle. Världsartisterna kommer att vara på plats. Fränt va? Här nedan lite detaljer kring varje kväll. Mycket nöje! Ja just ja, god fortsättning på nya året!

/David

4 6 8-händigt Pianomarathon
24 januari klockan 18.00
Pianomarathon på Rackstadmuseet med stycken för flera pianister samtidigt på samma flygel. Pianister från Glafsfjorden Witner Piano Academy, några av nästa generations mest intressanta konsertpianister från alla världens hörn medverkar! På scen: Mackenzie Melemed (USA), Aristo Sham (Hong kong), Jean-Baptiste Doulcet (Frankrike), Nour Ayadi (Marocco), Leo Pensel (Frankrike), Daumants Liepins (Lettland), Fumiya Koido (Japan), Jodyline Gallavardin (Frankrike), Anaïs Cassiers (Belgien) och Lars-Fredrik Nystad (Norge). Pris: 100 kronor. Studenter (med studentleg.) eller under 19 år: gratis i mån av plats.

Mästarkonsert
25 januari klockan 19.00
Mästarkonsert i Stora konsertsalen på Musikhögskolan Ingesund. På scenen: David Oistrakh Quartet och Epifanio Comis, piano. Under kvällen framförs Beethoven: Stråkkvartett nr. 4 i c-moll op. 18/4, Shostakovich: Stråkkvartett nr. 8 och Schumann: Pianokvintett i Ess-dur op. 44. Pris: 150 kronor.

Här ett smakprov när David Oistrakh Quartet spelar Beethovens ”String quartet No. 4 ,Op 18 ,1 mvt”.

Festkonsert
26 januari klockan 19.00
Festkonsert i Stora konsertsalen på Musikhögskolan Ingesund. På scenen: David Oistrakh Quartet, Andrey Baranov, violin, Rodion Petrov, violin, Fedor Belugin, viola, Alexey Zhilin, cello, Karolina Andersson, sopran, Sebastian Stevensson, fagott, Mackenzie Melemed piano, Julia Mustonen-Dahlkvist, piano och Aristo Sham, piano. Pris: 150 kronor.

För mer information, nyheter och ändringar se Glafsfjordens musikfestivals hemsida.

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.