Musikårskrönika 2019

David Oistrakh Quartet. Foto: Glafsfjordens Musikfestival.
David Oistrakh Quartet. Foto: Glafsfjordens Musikfestival.

Det är dags att summera musikåret 2019 i Arvika. Ett år fyllt av konserter, musiktävlingar, releaser och möten med musiker. Ett år som på flera olika sätt slår alla tidigare rekord – ja, jag ska återkomma till det lite längre ner. Summera ett helt år är lika svårt som det är roligt. Många fina minnen från året som gått. Arvika sjuder av musik och jag vet ibland inte var jag ska försöka hänga med. Ett behagligt ”problem” förvisso, men ambition och leverans går däremot inte hand i hand hela tiden… Men låt mig här nedan ändå göra ett försök!

Januari
Året började som så många år gjort förut, med dansbandsmusik på Parkhallen i Arvika. Lasse Stefanz gjorde en av många trettondedagsspelningar i just Arvika. Är det någon som har koll på hur många år det blivit tro? Lite senare i månaden arrangerades åter finfina Glafsfjordens Musikfestival med bland annat artister såsom David Oistrakh Quartet, pianisten Epifanio Comis, Mackenzie Melemed och Aristo Sham, Julia Mustonen-Dahlkvist och Arvikasopranen Karolina Andersson. Läs mer om årets festival här. Rackstadmuseets nya konsertlokal ”Klabbegårn” står klar och är redo att tas i bruk.

Februari
Glafsfjordens Musikfestival hade i princip bara klingat ut innan det åter var dags för en rejäl musikalisk urladdning på Ingesund när Nordic Piano Competition åter arrangerades. I år breddat med Nordic Junior Piano Competition. 27 respektive 14 deltagare. En pianotävling i världsklass. Februari innehöll även annat, till exempel konsert med Lars Jansson Trio och Kyrkebyshowen.

Mars

Children Of The Sün på invigningen av Ritz 2019. Foto: David Fryxelius.
Children Of The Sün på invigningen av Ritz 2019. Foto: David Fryxelius.

I mars var det så äntligen dags att inviga Ritz efter den omfattande renoveringen som pågått länge. Och mycket blev precis så bra som jag hade hoppats på. Det blev fräscht hus där man i stora drag tänkt helt rätt. Själva öppningshelgen blev en varierad tillställning som tillfredsställde mångas smaker tror jag. Jag tror fortfarande att de dels måste justera prislistan för de som vill arrangera och även erbjuda en digital biljetttjänst för ”sällan-arrangörer”. Läs mer om invigningen av Ritz här.

April
UKM (Ung Kultur Möts), Central Show och SMASK… ja, april innehöll dessa tre jättearrangemang i Arvika. Förutom alla ”vanliga” konserter vill säga. April, med sina 58 konserttillfällen, rusade vidare mot maj i ett huj!

Maj
Arvika Stadsmusikkår arrangerade en mycket speciell blåsmusikkonsert tillsammans med Oslo Olitiorkester, Polisens Musikkår region Stockholm, Göteborgspolisens musikkår i en ”Tjuv- och poliskonsert” i sporthallen i Arvika. En helt unik konsert. Denna missade jag vilket var tråkigt, den var tydligen riktigt bra. I Gunnarskogs kyrka satte Musikhögskolan Ingesund upp ”Händels Messias”. Môra-Per släppte ny skiva och hade en helt fantastisk release-spelning på Olssons brygga. Ett arrangemang som förtjänar några rader är ”Parkliv” som arrangerades på Folkets park i Arvika. Ett fint arrangemang där man tänkt så mycket rätt men där det ändå blev fel. Eller ja, fel och fel, det kom inte särskilt mycket publik. Orsakerna till det är något oklara, jag har i alla fall inte sett eller hört någon utvärdering. Tråkigt då det på förhand var en så bra idé. Läs mer om Parkliv 2019 här.

Juni

Nephila på Parkliv 2019. Foto: David Fryxelius.
Nephila på Parkliv 2019. Foto: David Fryxelius.

Förutom alla avslutningskonserter, vårkonserter, nationaldagskonserter och midsommarfiranden innehöll juni också tre stora arrangemang i form av Tuppetorpsfestivalen i Glaskogen, Riksspelmansstämma på Sågudden och Stavnäs Visfestival på Billingsudde. Den sista med artister som exempelvis Tomas Andersson Wij, Anna Stadling, Ola Magnell, Sonja Aldén och arvikanamn såsom The Hebbe Sisters,  Lotta Delebrant, Anna Tunström, Göran Bryntesson, Stina Olsson & Johan Tinfors. Vilken lineup! I juni vinner också arvikabandet Nephila Livekarusellen 2019.

Juli
Juli är alltid årets mest aktiva konsertmånad i Arvika. I år fick jag det till hela 72 tillfällen. Att nämna alla blir ju inte riktigt hanterbart. Allt från musikcaféer, Sommarkvällar i stadsparken till lite större arrangemang som Allsångskryssning på Olssons brygga eller Gammelvâla i Brunskog. I slutet av juli hade Children Of The Sün ett mycket trevligt releaseparty Olssons brygga för deras debutskiva. I slutet av juli träffar jag Fredrick Berntsson för att prata om Arvika Hamnfest och om hans kommande spelning på densamma. Det blev ett av de blogginlägg som blev årets mest lästa. Du kan läsa det här.

Augusti

By Lightning på Arvika Hamnfest 2019. Foto: David Fryxelius.
By Lightning på Arvika Hamnfest 2019. Foto: David Fryxelius.

Augusti är svårt att gå förbi utan att lägga ganska stort fokus på Arvika Hamnfest. Årets musikfest hamnen ställde bland annat artister såsom D-A-D, Veronica Maggio, Miriam Bryant, Petter, Hov1, Molly Sandén, Fricky, Hank Von Hell, Albin Lee Meldau, Sharks, Smith & Thell och  Thomas Stenström på  scenerna. Även lokala artister i form av Fred White, By Lightning och Nephila. Du kan läsa mer om årets hamnfest här.

September
Att det bara är 32 konserttillfällen i Arvika i september förstår jag. Med all konkurrens av skolstarter, annat aktivt föreningsliv med mera är det fantastiskt att det ändå är i snitt en konsert per dag. Tacka alla arrangörer för det. Tacka Musikhögskolan Ingesund, Wilmas, kyrkorna, Ritz, Klubb Motvals, Rackstadmuseet, Stavnäs visklubb, PRO och Elins bakgård för det!

Oktober

Môra-Pers 25-årsjubileums spelning på Ritz. Foto: David Fryxelius.
Môra-Pers 25-årsjubileums spelning på Ritz. Foto: David Fryxelius.

I oktober visar Palladium flera fina musikfilmer i form av både Roger Waters och Metallica.  Cecilia Werling, årets konsertföreningsstipendiat, håller en bejublad konsert på Musikskolan. SingOut framförde, i mitt tycke, en av sina allra bästa konserter när de gjorde en konsert i Trefaldighetskyrkan på temat Disney. Môra-Per fyllde 25 och firade med jubileumsspelning på Ritz.

November
Under november får Arvika finbesök av både Nicke Borg, Sonja Aldén och Susanne Alfvengren när de gör konserter på Wilmas, Ingesund och Billingsudde. Det bjuds på en bejublad filmmusikkonsert med Anton Ljungqvist, Ylva Holmstrand och Arvika Stadsmusikkår – ruskigt bra faktiskt. Niklas Nord arrangerar Klubb Motvals och spelar själv i nystartade Blodörn. Nystartade duon ”Klenod” har premiärspelning på Arvika Konsthall – mycket lovande! Årets julkonserterna startar i år rekordtidigt (16 november!)…

December

Klenod på Arvika Konsthall. Foto: David Fryxelius.
Klenod på Arvika Konsthall. Foto: David Fryxelius.

I början av december vann The Hebbe sisters den amerikanska musiktävlingen ”PMJ search 2019”. I december har det under 2019 varit nästan 20 julkonserter. Det är ju helt otroligt. Den mest välbesökta måste vara den som Arvika konsertföreningen bjöd in till i Trefaldighetskyrkan. Det var helt fullsatt, alla extrastolar utsatta och ändå fick ett 50-tal personer stå hela konserten. I december var jag också på en av årets bästa konserter på Wilmas. Då bjöds det på en Beatles-tribute-konsert med anledning av att det var 50 år sedan legendariska albumet ”Abbey Road” kom ut. I december presenterade konsertföreningen även ungdomsstipendiaten för 2020. Det blev Lovisa Lundmark som du kan läsa mer om här.

Det var hela året i sammandrag. För en komplett bild är det sannerligen inte – det känns mer som ett rejält skrap på ytan. Jag har inte nämnt så mycket av den nya musik som släppts under året. Det borde jag ju naturligtvis ha gjort. Så, innan jag går vidare tycker jag att du ska spana in: ”Acoustic Chill” med Broken Door, ”Devil’s drum” med Joseph Tholl, ”Flowers” med Children of the Sün, ”Forever” med Forever, ”High Frequency” med Gain Eleven, ”Hopp om liv” med Môra-Per, ”I do” med Dotter, ”Mid-Life rehab (remixes)” med Fred White, ”Sköna Värld” med Pärra Eriksson, ”Zenith” med Enforcer och ”A Hunt” med Evil Emil & King Kongo Cobras. Ett antal musiker har också släppt musikvideos – bara att gå in och följa dem.

Konserttillfällen i Arvika 2012-2019
Konserttillfällen i Arvika 2012-2019

Jag kan också konstatera att antalet konserttillfällen 2019 är ”all time high” (från bloggens start alltså) med hela 611 tillfällen (!!). Och för att åter förtydliga, jag räknar alltså konserttillfällen inte enskilda konserter. Ett tillfälle kan ju innehålla flera konserter. Stavnäs Visfestival har jag alltså räknat som ett tillfälle trots att det var 10-talet konserter. Då blir man rätt ödmjuk, i alla fall jag. Detsamma gäller de artiklar från de medier som jag följer (AN, NWT, VF, SR, SVT. GAFFA, Rocknytt). Med  271 artiklar 2019 så är det också ”all time high”. Artiklarna kan du ta del av här.

Artiklar om musiklivet i Arvika 2012-2019
Artiklar om musiklivet i Arvika 2012-2019

Det var 2019 det. Jag måste säga att jag är tacksam för att bo i Arvika. Det är ett alldeles strålande musikutbud att ta del av. Om man vill och hinner. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Arvika måste vara den svenska kommun som har mest konserttillfällen per capita. Jag har inte hört talas om någon som når upp till detta. Så tack alla musiker, arrangörer, tekniker och spelställen som gjorde detta möjligt. Utan er hade det inte blivit något. Tack!

2020…?
Nästa år då? Ja, nästa år hoppas jag blir lika bra som i år. Mer musik att ta del av – på skiva men framförallt live! Sedan blir det intressant att se vad det blir av med Parkhallen? Kommer man att kunna lösa det på så sätt att man framgent kan arrangera konserter och andra arrangemang där? Dotter som medverkade i Melodifestivalen 2018 men gick inte vidare från sin deltävling kommer under 2020 att göra ett nytt försök . Stavnäs Visfestival har släppt ett fint program redan nu, det ska bli intressant att se vilka övriga artister som bokas för Tuppetorpsfestivalen, Gammelvâla, Arvika Hamnfest. Och sedan blir det ju massor av konserter i kyrkorna, på Billingsudde, på Wilmas, på Ritz och på Ingesund. Och så ska ju Lovisa Lundmark ha sin stipendiatkonsert. Och sedan skvallras det om en ny Bakgårdsfestival… Jag tror och hoppas på musikåret 2020!

Gott nytt år kära vänner!

/David

Lovisa Lundmark. Foto: Arvika Konsertförening.
Lovisa Lundmark. Foto: Arvika Konsertförening.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.