Bilder från Arvika Hamnfest 2017

Thomas Stenström på Arvika Hamnfest 2017. Foto: David Fryxelius.
Thomas Stenström på Arvika Hamnfest 2017. Foto: David Fryxelius.

Så har det blivit dags att summera årets upplaga av Arvika Hamnfest. Det kommer som ett inlägg med några tankar och foton. Årets hamnfest har lite skämtsamt gått under arbetsnamnet ”skydda kameran för allt blött”… vilket under framförallt torsdagens konserter ställde till det. Det stora problemet med regnet tycker jag är att jag inte gärna står och granskar de tagna fotona direkt i kameran utan fort tar ner kameran i väskan igen. Man ser alltså först när man är hemma igen vilken kvalitet det blev… Men men, ni får hålla till godo med det som blev.

Det ändrade festområdet tycker jag i princip blev till det bättre. Att tivolit försvann sörjde inte jag men det fick dock känslan av att området blev väldigt mycket mindre. Och kvarvarande områdets storlek tycker jag nog är på gränsen till för litet nu. Inte hela tiden på dagen men framåt midnatt är det rejält trångt här och var. Något att fundera kring till nästa år. Att man flyttat scen två närmare scen ett var bra. Det är förvisso inte jättemånga meter som scenen flyttat men det gör skillnad när publiken snabbt förflyttar sig mellan artisternas konserter. Det rusas till exempel mellan spelningar som Norlie & KKV och Freddy Kalas – av och till farligt med alla trottoarkanter.

Dotter på Arvika Hamnfest 2017. Foto: David Fryxelius.
Dotter på Arvika Hamnfest 2017. Foto: David Fryxelius.

Musikaliskt tycker jag det var lite av ett mellanår. Inte för att detta år på något sätt var dåligt men lite tunnare än förväntat. Främst torsdag känns det som om det saknades en artist eller två på scen två (eller att man skulle ha flyttat någon akt från scen ett). Och ja, jag vet, det finns säkert någon produktionsteknisk orsak till detta. Våra representanter från Arvika skötte sig bra. Mathias Regals DJ-set missade jag tyvärr helt men av bekanta fick jag höra att det var bra. Gain Eleven levererade mycket energi och alla de som gick hem efter Per Gessle missade verkligen en mycket bra spelning (en av de bättre jag sett med bandet). Nu känns det verkligen att de spelat mycket ihop – det är tight och ösigt! Kul med de nya låtarna. Högt betyg! Dotters framträdande var bra. Det bästa jag hört med henne. Johanna Jansson, som Dotter egentligen heter, har blivit mer slipad och materialet blir allt bättre. Slutnumret, som jag tyvärr tappat namnet på, är betydligt tyngre och bluesigare – enligt mig den allra bästa låten på hela spelningen. Tummen upp!

Gabrielle på Arvika Hamnfest 2017. Foto: David Fryxelius.
Gabrielle på Arvika Hamnfest 2017. Foto: David Fryxelius.

Artister som Per Gessle, Magnus Carlsson, Stiftelsen och Norlie & KKV levererade helt enligt plan. Det är etablerade och proffsiga artister. Något annat än en stabil leverans hade förvånat mig mycket. Norlie & KKV är förvisso inte min musikstil alls men de blir allt proffsigare på scenen. Den riktigt stora och glada överraskningen för mig tycker jag var norska Gabrielle. Ni har säkert hört den smått sönderspelade låten ”Fem fine frökner” men den tycker inte jag är bäst. Nej, Gabrielle bjuder på en mycket energifull och dansant show från start till mål. Likt Sabina Ddumbas gig på hamnfesten 2016 går jag från Gabrielles konsert med en känsla av att jag vill höra mer. Mycket mer! Även bokningen av 60-tals-garage-rockiga ”Satan Takes A Holiday” uppskattade jag. Trion levererar en ösig hårdrock rakt igenom spelningen. Har du inte hört dem så sök upp en låt som heter ”Missy” – den definierar bandet ganska bra. Med bokningarna av både Gabrielle och Satan Takes A Holiday tycker jag att Arvika Hamnfest än en gång visar att man, med Fredrick Berntsson i spetsen, har näsa för bra ny musik för Arvikaborna att ta del av.

Så för att summera så får årets arrangemang ett gott betyg. Man har förvisso otur med vädret – det blir ju inte lika kul när man som publik är ”blöt som en katt”. Musikalisk är det en bra bredd och trots regnet en ganska härlig och festlig stämning. Många glada återseenden under denna hemvändarhelg. Det man måste arbeta med från arrangörshåll men framförallt från allmänhetens håll är ordningen utanför. Det är så många människor som bokstavligen skämmer ut sig i det fylleslag som pågår både innanför men främst utanför hamnfesten. Arvika kan bättre än så här! Med det sagt vill jag slutligen tacka för i år – det blev mycket musik att ta del av. Tack!

/David

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.