Musikårskrönika 2014

"En mötesplats fylld av mening" av Leena Hangsmo.
”En mötesplats fylld av mening” av Leena Hangsmo.

Trots att året inte är slut och att det faktiskt fortfarande finns minst ett tiotal spelningar kvar innan året egentligen bör summeras tänkte jag ändå försöka mig på att sammanfatta musikåret i Arvika ur mitt perspektiv. Det är väl egentligen ett galet uppdrag att försöka sammanfatta ett såpass omfattande område, men jag ska göra ett försök.

En mötesplats fylld av mening
Året började bra men ny fin läsning om Arvikafestivalen. Då damp nämligen Leena Hagsmos doktorsavhandling ner hos mig. En avhandling som studerat samarbete och gemenskap runt Arvikafestivalen. En fin bok med nedslag som får mig att le åt egna erfarenheter kring festivalarbetet. Det är också ett fint kvitto på vad unga Arvikabor förmår när de ger sig tusan på något… Läs mer här.

Nyrenoverat på Musikhögskolan Ingesund
Musikhögskolans lokaler har länge behövt en ansiktslyftning. Dels var flera av lokalerna slitna men framförallt behövde en del funktioner ändras rejält. Efter renovering och tillbyggnation stod det så klart. Mycket är gjort men det som på allvar syns är aulan, foajén och studion. Vilket lyft!

Redan här måste jag erkänna att jag förmodligen missat en av årets häftigaste konserter i Arvika. Musikhögskolan Ingesund bjöd nämligen in amerikanska vokalgruppen Chanticleer för workshop med elever och konsert för allmänheten. Den konserten skulle jag ha velat gå på. Har ni inte hört dem så kolla in Spotify eller YouTube…

Arvikavfestivalen – version 2 ?

Arvika Folkets Park. Foto: David Fryxelius
Arvika Folkets Park. Foto: David Fryxelius

Det gick i våras intensiva rykten om att en ”ny Arvikafestival” skulle startas. Stor förvirring uppstod bland gamla festivalfunktionärer och runt om i festivalsverige. Var det verkligen sant? Efter några dagar kröp det fram att det kanske var lite förhastat att gör en ny festival likt Arvikafestivalen. Men något skulle ändå göras. En förening är startad (Creative) och dess styrelse har varit på studiebesök på bland annat Bråvalla. Tanken är att anordna ”något” arrangemang småskaligt under sommaren 2015. Kanske starta likt Arvikafestivalen gjorde 1992? Kanske i Folkets park? Sedan i somras har det dock varit mycket tyst från föreningen. Men vi håller tummarna.

Rock Im Stadspark
Tidigt i somras dök ett helt nytt festivalnamn upp i Arvika – Rock Im Stadspark. En lek med klassiska festivalnamn. En heldag med gratis musik från scenen i Arvika stadspark. Bakom arrangemanget stod Studiefrämjandet. För den här sortens lite mindre arrangemang fungerar scenen riktigt bra tycker jag.

Arvika Stadsfest

Vidar Solli Gain Eleven på Arvika Stadsfest 2014. Foto: David Fryxelius.
Vidar Solli Gain Eleven på Arvika Stadsfest 2014. Foto: David Fryxelius.

För fjärde året i rad arrangerade Arvika kommun stadsfest på torget i Arvika. Artister så som môra-Per, Frontline, Imaginary Friends, Arvika stråkorkester, Gain Eleven, Starboys med flera underhöll arvikaborna i dagarna två. Jag är lite kluven till arrangemanget.

Å ena sidan är det ett jättebra arrangemang där lokala artister får spela på en stor scen med proffsigt ljud- och ljus. Men då det bara är en scen tappar hela konceptet lite tempo med ständiga omriggningar. Vädret i år gjorde även att man är förvisad till tältet och covers från trubadur. Jag skulle önska att det fanns ytterligare en scen (kanske på andra sidan torgplattan?) som spelade när det sker byten på stora scenen. Då skulle dessutom än fler lokala musiker få möjlighet att spela…

Tuppetorpfestivalen
Denna festival är lite av en doldis i Arvika. Lite märkligt egentligen för jag tror att de hållit på sedan 2008. Tre dagars festival blev det i alla fall i slutet av juni. Jag var inte där själv men fick höra att det var trevligt ”som vanligt”. Nästa år får jag försöka ta mig dit.

Vibafemba

Vibafemba p åGlava glasbruk. Foto: David Fryxelius.
Vibafemba på Glava glasbruk. Foto: David Fryxelius.

Glava Glasbruk har sedan massor av år tillbaka årligen arrangerat en konsert med Uppsalabaserade vokalgruppen Vibafemba. I år trettioårsjubilerade de som grupp. Jag har hört dem flera gånger förut och det var en fröjd även denna gång att få lyssna. Läs mer här.

Popkollo
Ett av Popkollos sommarkollon genomfördes i Arvika. Kollot syftar till att stimulera ungas (åldrarna 12-18) musicerande. Man vill genom popkollos verksamhet skifta fokus från att det ”bara” är killar som syns och hörs i musiksammanhang till att alla ska få plats. Det långsiktiga målet är naturligtvis att på sikt skapa en jämställd musikbransch.

Musikfestival i Brättne
Musikfestival Brätten Brygga etablerade sig på allvar denna sommar som en musikfestival att räkna med. Två dagar fyllda med musik i väcker bruksmiljö. Någon sa efteråt att festivalen liknade mer en spelmansstämma än en festival då många i publiken också ibland återfanns på scenen.

Bakgårdsfestivalen

Affisch - Bakgårdsfestival 2014
Affisch – Bakgårdsfestival 2014

Thingshuset följde upp förra årets succé och arrangerade åter en härlig bakgårdsfestival. I år breddande man också musikprogrammet med poesi.

Trivselkvällarna
Arvika kommuns initiativ med trivselkvällar i stadsparken får man väl från och med detta år anses vara tradition. Det har även detta år varit ett brett program som lockat mycket publik.

Arvika Hamnfest
I år radade Arvika Hamnfest bland annat upp artisterna: Agnes (ersatte Teddybears), The Foo, Medina, Adrian Lux, Takida, Looptroop Rockers med flera. Arrangemanget var lyckat och publiken kom. Vädret var väl lite si och så, men på det hela taget en lyckad fest i hamnen. Jag skulle tro att Hamnfesten behöver växa lite till för att man ska ha muskler nog att dra ytterligare ett par stora akter. Det tror jag att de behöver för att bibehålla det intresse de arbetat upp.

RIX-FM-festival
Den flitigt turnerande festivalen RIX-FM gjorde turnéstopp i Arvika. På scen bjöds arvikapubliken på underhållning från artisterna Eric Saade, Amanda Fondell, Robin Stjernberg, John De Sohn, Ulf Nilsson och Albin. Just detta arrangemang är i mina ögon inte så jätteintressant musikaliskt men det är ett av få exempel på arrangemang som riktas till yngre ungdom. Ur det perspektivet är det fullkomligt lysande.

Valkompass
Jag fick i slutet av sommaren en idé om att ta pulsen på de kommunala politikerna vad gäller musikfrågorna. Jag bollade frågan med läsarna på Facebooksidan och fick in lite idéer och framförallt glada tillrop. Jag skickade sedan ut en enkät på sju frågor till partierna och bad dem svara. Två av dem svarade vilket både var glädjande och lite av en besvikelse. Men jag tänker ändå att man får var glad för de som vill bidra. Det kunde ju faktiskt ha varit värre. Läs mer här.

Malin Broman

Malin Broman och Arvika Stråkorkester. Foto: David Fryxelius.
Malin Broman och Arvika Stråkorkester. Foto: David Fryxelius.

Att lyssna till Radiosymfonikernas konsertmästare Malin Broman är sannerligen ren njutning. Så kopiöst bra! Roligt att hon återkommer till Arvika för att spela ihop med Arvika Stråkorkester.

Årets konsert var av praktiska omständigheter i Trefaldighetskyrkans församlingshem. Lokalen sväljer förvisso många åhörare men är i mitt tycke lite för ”torr” för att återge klassisk musik.

Arvikamusiker med i IDOL
Två av våra Arvikamusiker har i år testat lyckan i TV4s IDOL. Fredrik Toremark och David Flognman tog sig båda långt och hamnade i slutaudition. Men där tog det stopp.

Båda har de dock skördat fler framgångar då Fredrik t.ex. uppmärksammats på Uppsala gitarrfestival och David tillsammans med Gain Eleven gick långt i Emergenzas musikfestival i våras. Läs mer här.

20-årsjubileum med môra-Per

Alla medverkande på môra-Pers jubileumskonsert på Ritz i Arvika 1/11 2014. Foto: David Fryxelius.
Alla medverkande på môra-Pers jubileumskonsert på Ritz i Arvika 1/11 2014. Foto: David Fryxelius.

Att summera 2014 utan att ta med môra-Pers, redan nu smått legendariska, jubileumsspelning på Ritz vore snudd på tjänstefel. Då de fyllde 20 år som band ville de göra något extra för nya och gamla fans.

môra-Per bjöd denna kväll, tillsammans med musikaliska vänner, inte bara på något extra utan det det blev verkligen till en fest som sannerligen inte serveras konsertpubliken varje år. Jag myser fortfarande av detta konsertminne. Hatten av! Läs mer här.

Flitiga arvikaband
Arvika har många mycket flitiga musiker och band. Flera av dem utmärker sig då det går bra för dem utanför Arvika. Enforcer, Fred White, T-Bear & The Dukes Of Rythm och Gain Eleven är några exempel. Gain Eleven som i skrivande stund befinner sig i musikstudio för att spela in sin första fullängdsplatta.

Musikhjälpen

Dotter för Musikhjälpen på Ritz i Arvika. Foto: David Fryxelius.
Dotter för Musikhjälpen på Ritz i Arvika. Foto: David Fryxelius.

Sveriges Radios och Sveriges Televisions satsning ”Musikhjälpen” togs i år till Arvika genom ett par fina initiativ. Dels kallade artisten Dotter till Ritz för en insamlingskväll. Med denna kväll var banden Simon Karlsson Band, T-Bear & The Dukes Of Rythm, Gain Eleven samt elever från Solbergagymnasiets estetprogram. Även Ingesunds Musikhögskola initierade en insamling i samband med sitt Luciafirande.

Spelglädje
Vilken skatt Wilmas Musik Pub är. Ett uteställe som på allvar möjliggör för lokala musiker att året runt få spela på hemmaplan. Jag är inte den flitigaste besökaren det ska jag genast tillstå. Men en gång kom jag i alla fall iväg denna höst. Det var när folkmusikbandet Skurvelua spelade. Och som de spelade sedan! En av de, i mitt tycke, bättre spelningarna 2014. Tack till Anders, Christina, Mats, Bo och Lennart för en fantastisk musikalisk kväll!

Julkonserternas tid
Så, nu sitter jag här och tittar tillbaka på året. Just nu är det sannerligen julkonserternas tid. Vill man gå på konsert är Arvika en fantastisk stad att bo i. Under 2014 har jag fört in 519 konserttillfällen i arrangemangskalendern. Det är ett snitt på drygt 43 konserttillfällen i månaden, eller cirka 1,5 per dag om man så vill. Och dessa 519 tillfällen är ju bara de jag själv hittat och lagt in, det är ingen 100 % täckning. Jag skulle gissa att jag faktiskt bara täckt in cirka 80 % av det egentliga utbudet och saknar därmed förmodligen cirka 100 konserter… Fantastiskt va?!?!

Vad kan vi förvänta av 2015?

Fyrverkeri
Fyrverkeri

Om man nu ska blicka framåt så tror jag 2015 har alla möjligheter att bli ett fantastiskt musikår i Arvika. 2014 arrangerades hela sju (7!!) musikfestivaler i Arvika och det verkar som om de kommer att få sällskap av två till under 2015. Först ut blir klassiska ”Glafsfjordens musikfestival” som mestadels kommer att arrangeras på Musikhögskolan Ingesund. Och sedan så blir det kanske kanske en ny variant av Arvikafestivalen… eller vad det nu kan tänkas komma att heta.

Men det blir annat också… Snakebite ska till exempel ut på Japanturné. Det kommer ny musik från bland annat T-Bear & The Dukes Of Rhythm och från Gain Eleven. Säkerligen kommer fler musiker med nya alster – var så säker!

Att summera är som sagt smått omöjligt. Hur mycket ska man gräva? Vad ska med? Det ovanstående är ingen liten del av de musikaliska händelserna i Arvika 2014 men de är dock bara en del. Jag har i denna årskrönika till exempel inte tagit med något av all den körmusik som utövas. Ej heller allt fint arbete som musikskolan gör för nästa generation arvikamusiker. Jag har inte tagit med all verksamhet som sker i folkparkerna, Folkets hus eller i de elva kyrkorna. Jag har inte ens nämnt alla timmar som Arvikas musiker lägger ner i sina  replokaler… och det är ju faktiskt precis just där som grunden läggs för en fin konsertupplevelse.

Slutligen vill jag önska er en god jul och ett gott nytt år!

/David

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.