Andraplats men ändå vinnare

Gain Eleven på Emergenza festival på Sticky Fingers i Göteborg. Foto: David Fryxelius.
Gain Eleven på Emergenza festival på Sticky Fingers i Göteborg. Foto: David Fryxelius.

Igår följde jag med Gain Elevens ”supporterbuss” till Göteborg och deras spelning på Emergenza festivalens distriktsfinal på klassiska rockklubben Sticky Fingers. Humöret på den fullsatta bussen var på topp.

Emergenza festivalen är en internationell musikfestival med deltävlingar i varje deltagande land och en gemensam internationell festival. Totalt är det nästan 32000 (!!) band som tävlar i 2014-års festival. Gain Eleven hade tagit sig hela vägen till distriktsfinal vilket är ”snäppet under” riksfinalen.

På distriktsfinalen i Göteborg tävlade igår elva band i olika genrar. Det var övervägande rock men även indie, pop och blues. Över lag var det hög klass på de tävlande bidragen.

Vinnande bidrag röstas fram av publik, banden själva och en jury. Först röstar publiken fram de sex bästa (genom att rösta på minst två band var och lämna in sin röstsedel för räkning), banden själva röstar på sin favorit. Därefter får juryn de sju bidragen (6+1) att välja bland och sedan kora en vinnare.

Publiken röstar på minst två artister. Foto: David Fryxelius.
Publiken röstar på minst två artister. Foto: David Fryxelius.

Det går inte att komma ifrån att många av bidragen höll hög musikalisk klass. Men få band levererade det i kombination med hög energi, scennärvaro och publikkontakt. Faktum är att det, i mitt tycke, bara var några få som lyckades med det. Det är inte lätt för mig att vara helt opartisk men Gain Eleven var helt klart i topp. Det enda som jag inte var helt nöjd med var mixningen. Jag hade velat ha mer av Vidar Sollis sologitarr. Men det kunde ju inte bandet påverka…

Tittar man bara på den musikaliska faktorn tyckte jag att det hela kvällen egentligen bara handlade om tre band: Gutless, DeLarge och Gain Eleven. Gain Eleven var faktiskt så bra att fans från andra band kom fram till oss Gain Eleven supporters och sa att de skulle ge grabbarna sina röster. Fint!

Trots att Gain Eleven gjorde en helt fantastiskt bra spelning räckte det tyvärr inte till en finalplats utan de stannade på en, förvisso hedrande, andraplats. Nej, segern gick istället till det superenergiska bandet DeLarge. DeLarge spelar en rock som kanske skulle kunna beskrivas som en märklig korsning av Melody Club och Electric Banana Band. Riktigt energiskt.

Publik på Gain Elevens spelning på Emergenza festival på Sticky Fingers i Göteborg. Foto: David Fryxelius.
Publik på Gain Elevens spelning på Emergenza festival på Sticky Fingers i Göteborg. Foto: David Fryxelius.

Man kan ju hoppas att det blir som i IDOL där trenden är att det i det långa loppet många gånger går bättre för den som kom tvåa än den som faktiskt vann tävlingen. För mig, Arvikafansen och många i publiken var ända Gain Eleven kvällens vinnare – tack för en jättebra konsert!

/David

3 kommentarer Lägg till

  1. Christopher Stone Kärnsund skriver:

    Kul att du upplevde mitt Band (Gutless) som ett av dom musikaliskt sett bästa banden =) Den som jobbar hårdast och ser det som en självklarhet att ägna sitt liv åt konsten trots sannolikheten att dö utfattig är den som till slut får sitt namn att omnämnas i århundraden, såsom Rembrandt, Mozart, Carl Michael Bellman etc… =)

    1. ArvikaMusik skriver:

      Haha! Ja, ni är en bit på väg. Ni ligger redan i min spellista – keep up the good work!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.