Skratt och minnen genom 20 år tillsammans med môra-Per

Alla medverkande på môra-Pers jubileumskonsert på Ritz i Arvika 1/11 2014. Foto: David Fryxelius.
Alla medverkande på môra-Pers jubileumskonsert på Ritz i Arvika 1/11 2014. Foto: David Fryxelius.

När band fyller så mycket som 20 år har de oftast hunnit göra en hel del. Det samma gäller för môra-Per som igår kväll firade med en jubileumskonsert på Ritz i Arvika. Och vilket kalas det blev!

Jag ska säga att förväntningarna var ganska högt ställda på kvällen då det på förhand utlovats både två set och gästartister från både nu och förr. I môra-Pers Facebookgrupp skvallrade man dessutom att det repats med både stråk- och blåsmusiker. Dessutom hade förköpsförsäljningen gått ganska bra – alla ingredienser för en lyckad kväll fanns där.

En del band har en sällsam förmåga att både behålla sin publik samtidigt som ständigt nya människor hittar till dem. Kvällens jubilarer är ett sådant band. Jag kände igen väldigt många ansikten från både förr och nu. Det slår mig att många upptäckte môra-Per samtidigt som mig på mitten av 90-talet. Men det fanns många nya och ”yngre” ansikten med. Kul!

Klockan åtta var timmen slagen, publiken var där och humöret på väg mot toppen. Magnus Fors, god vän till bandet tillika körsångare och gammal rockmusiker, klev först ut på Ritz scen. Magnus introducerade kvällens första set och jubilarerna på ett mycket förtjänstfullt sätt.

Sedan brakade det loss. Ja, det är nog ändå så man får beskriva det som. Det blev verkligen en minnenas kväll där inget krut sparades. Det ryser i hela mig när jag tänker tillbaka på kvällen. Tänk att ha en sådan låtskatt att ösa ur. Publiken blev bjuden på både allvar och sprittande glädje. Man lyckades tillsammans med alla gästande musiker balansera mellan fullt allvar och festligheter. Vi var många som ena stunden sjöng med i de glada tonerna från ”Skål mina vänner” för att samma kväll stå med glansiga ögon när ”Joosts sång” framfördes. Det blev för övrigt en mycket mäktig allsång på den senare. Det är en viktig text i tider som den vi nu lever i…

”… det går igen. Allt går igen. Det får aldrig hända. Aldrig mer igen…”

Att môra-Per den kväll fullkomligt strålade gick inte att ta miste på. Genuin spelglädje med samspelta musiker (samspelta som bara band blir som spelar mycket tillsammans). Två rejäla set blev det och jag skulle tro att övrig publik precis som jag fick höra alla de favoriter man hade hoppats på. Jag tror faktiskt de lyckades spela minst ett par låtar från alla sex skivorna. Att kvällens spelning betydde mycket för bandet summerar Pärra Eriksson på Facebookgruppen så här:

”Ja jäklar vilken kväll! Tack alla ni som kom på vårt jubileum. Vilken grym publik! Tack alla inblandade musiker. En sann fröjd att få spela tillsammans. Så jäkla bra. Kan ärligt och uppriktigt säga att jag aldrig upplevt något liknande under min musikaliska karriär. Höjdargig numero uno på min lista. Och detta efter tjugo år… Fränt!”

Jag är böjd att falla in i den analysen. Jag tror jag vid det här laget sett môra-Per live 25-30 gånger och frågan är om de någonsin varit så bra som just denna kväll? Jag tror inte det. Hatten av môra-Per. Hatten av!

/David

Nuvarande medlemmar i môra-Per: Hasse Eriksson (bas/sång), Pärra Eriksson (sång/gitarr/munspel), Lena Olsson (fiol), Magnus Wikström el- och akustisk gitarr/mandolin), Pärra Zetterberg (trummor/piano) och hedersmedlemmen Maria Larsson (fiol).

Gästande gamla môra-Per medlemmar: Andreas Johansson (elgitarr/gitarr) och Per Olsson (gitarr).

Kvällens övriga gäster: Magnus Fors (konferencier, kör), Jesper Lindberg (steelguitarr/elgitarr/banjo), Ann-Charlotte Hedenskog (kör), Niklas Nord (kör), Göran Samuelsson (sång), Bernt Levin (kör), Jan Andersson (kör), Petra Svedberg (kör), Daniel Nolgård (klaviatur/orgel), Martin Hugne (blås), Rebecka Hugne (blås), Fredrik Andersson (trombon), Anders Wikstrand (fiol), Anders Neiker (cello) och Ane Gustavsson (viola). För ljudet svarade Arvid Blix och för ljussätttnig Martin Andersson.

Arrangör för konserten: Olssons restauranger.

3 kommentarer Lägg till

  1. Pingback: Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.