Nytt på YouTube från môra-Per

on
Môra-Per på Arvika Stadsfest 2014. Foto: David Fryxelius.
Môra-Per på Arvika Stadsfest 2014. Foto: David Fryxelius.

Alldeles lagom till att môra-Per ska ha 20-årskalas med jubileumskonsert på Ritz släpper man musikvideon till nyinspelningen av ”De som byggde landet” (originalet finns på skivan ”Brev till en vän”). Hyllningen till alla de människor med olika bakgrund som byggt upp det som vi idag kallar Sverige. Vårt land.

”De som byggde landet” är enligt mig en av môra-Pers allra bästa låtar. Den har sedan första gången jag hörde den gripit tag i mig som få låtar lyckas med. Den går utan omsvep rakt in i hjärtat och betyder… något! Det händer ganska ofta att jag lagom till tredje versen sitter med glansiga ögon, tuppskinn och ett riktigt fånigt leende i ansiktet… Japp, så vet ni det också…

Nu är det förvisso möjligt att jag tolkar in mer i låtens text än vad som finns där. Det är också fullt tänkbart att jag är väldigt blödig. Men att môra-Per lanserade den nyinspelade versionen lagom till riksdagsvalet efter en krystad valrörelse med nervösa svenskar kändes på något sätt som ett väldigt fint debattinlägg. Ja, liksom dubbelt fint. Jag kommer på mig att ofta gnola på textraden ”… men landet är vårat, vi fick det av er, och landet vi bygger är stort och räcker till fler…” 

I den nyinspelade versionen medverkar inga mindre än supermusikaliska Sofia Karlsson och singer-songwritern Mikael Wiehe tillsammans med môra-Per. Ett i mitt tycke mycket trevligt och lyckat samarbete! Sofia som har många av sina musikaliska rötter i folkmusiken och Mikael som kommer från progg och rock känns båda som klippt och skurna som gästande musiker till just môra-Per. Det känns helt och hållet rätt. Längst ner på sidan har du möjlighet att se videon och själv bedöma vad du tycker. Mycket nöje!

/David

PS. Biljetter till jubileumskonserten köper du på Sveders Herr i Arvika. Trycket verkar vara högt så att vänta med biljettköp tills dörrarna på Ritz öppnar verkar vara en chansning. DS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.