Väl avvägt Vibafemba!

Vibafemba p åGlava glasbruk. Foto: David Fryxelius.
Vibafemba på Glava glasbruk 22 juni 2014. Foto: David Fryxelius.

Nu var det ett tag sedan sist jag hörde Uppsalabaserade vokalgruppen Vibafemba live senast. Därför var det med lite spänning som jag satte mig tillrätta på en av de allra bästa platserna i glasbrukets övre våning. Och ensam var jag inte. Nog för att jag trodde att det förmodligen skulle bli fullt, kanske rentav lapp på luckan, var det ändå gott om platser kvar längst bak i lokalen. Som jag ser det var det nog ett utslag av storhelg, intensiv konserthelg, ostadigt väder och semesterstarter.

Detta hindrade dock inte Vibafemba från att leverera en härlig konsert i två akter. Jag som är mest känd med deras fyra första skivor kunde snabbt konstatera att merparten av materialet kom från deras senaste tre skivor. Nu gjorde detta absolut ingenting då det var ett precis lika genomarbetat material.

Vibafemba har, för dem som inte känner till dem, hållit på sedan 1984. Gruppen består idag av Gunnar Axelson-FiskPeter BoivieHenrik EkmanErik Lindman och Sebastian Rilton. Gunnar har för övrigt gått på Ingesund och är den av medlemmarna som har anknytning till just Glava. De har gett ut sju skivor och under vissa perioder satsat på musiken på heltid. 1999 fick de Povel Ramels karamelodiktstipendium. De varvar finstämt med spralligt, hårt med mjukt och lättsamt med allvar. De kanske inte spexar fullt så mycket idag som jag minns dem göra för 20 år sedan. Och det kan man kanske förlåta. Musiken är idag lite ”mognare” och kanske även lite mindre spretig. Ett sound som, åtminstone för kvällens publik, passade alldeles utmärkt.

Övervåningen på glasbruket används ju till lite allt möjligt och är kanske därför inte helt optimal för konsert. Senast jag var där var det på en bröllopsfest och gången innan dess var det annan typ av fest med en DJ. Dessa gånger har det känts lite ”slamrigt” och bitvis ”vass” i ljudbilden. Men jag tycker nog att Vibafemba lät riktigt bra ikväll. Det var förvisso i starkaste laget i andra setet men det kanske hängde ihop med att de ”glömt sin ljudtekniker” som de försökte hävda… Men det är kanske inte är så konstigt att det låter bra då de känner väl till lokalen. Jag blev aldrig riktigt klok på när de gjorde sin första konsert på bruket, men 20 år sedan är det nog… Förmodligen låter konsertlokalen även bra för klassisk-, jazz- och vismusik.

Att kvällens konsert var uppskattad märktes tydligt då det var många muntra diskussioner i publiken i pausen och mot slutet av andra setet blev de inapplåderade två gånger. Många var även de trogna fans som år efter år åker till just Glava glasbruk och konsert med Vibafemba. Blir det någon mer konsert då? Nja… ska vi tro vårt lokala nyhetsblad så fick de nästan det att låta som om kvällens konsert var den sista. Gruppmedlemmarna själva sa det nog aldrig rakt ut. Däremot blir det nog kanske färre konserter för Vibafemba framöver då nog inte kommer att sjunga ihop på heltid. Framtiden får utvisa…

/David

PS. För den som veta mer om Vibafemba kan se deras hemsida. Vibafemba finns också på Spotify. DS.

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.