Valkompass 2014 för musiklivet i Arvika

Valkuvert. Foto: David Fryxelius.
Valkuvert. Foto: David Fryxelius.

I mitten av augusti bestämde jag mig för att jag skulle kontakta alla de politiska partierna för att se hur de tänker kring musiklivet i Arvika. Tycker de musiken är viktig? Vad vill de i så fall göra? Kan man göra en slags valkompass med musiken som utgångspunkt? Jag slängde ut frågeställningen till er läsare här på bloggen och på Facebooksidan. Det trillade in lite idéer och glada tillrop blandat med konkreta frågor. Jag var alltså inte helt ensam om att undra vad våra politiker tycker. Då kör jag! Det hela mynnade ut, efter en del pusslande, i sju frågor (mer eller mindre konkreta) som jag sedan skickade ut till partierna:

 

1. Vad vill ditt parti konkret satsa på för att stärka musiklivet i Arvika kommun?
2. Hur ser ditt parti på kommunal musikskola respektive kulturskola?
3. Konsert- och/eller kulturhus i Arvika – kan det bli verklighet? Vad tycker ni?
4. Om det blir en rustning av Ritz – på vilket/vilka sätt kommer ni då se till att Arvikas unga också har råd att hyra lokalen?
5. Hur vill ditt parti stimulera fler att arrangera spelningar och andra musikarrangemang i Arvika (då det idag upplevs som att bara några få står för det mesta utbudet)?
6. På vilket sätt vill ditt parti stärka musikundervisningen i skolan?
7. Är det viktigt att Arvika är ett namn på den kulturkartan? På vilket/vilka sätt vill ditt parti i så fall jobba för det?

 

Jag hade förvisso inte hittat direktadresser till alla åtta riksdagspartierna i Arvika så några partier fick frågorna via distriktens officiella adresser. Men drygt en vecka (nio dagar för att vara exakt) tyckte jag skulle räcka även för dem att skicka till rätt person, kanske diskutera lite internt och svara. Ja menar, det är ju ändå valtider – lite måste de ju ändå ha snackat ihop sig innan valrörelsen tänkte jag. Och faktum är att jag faktiskt har varit lite otålig dessa nio dagar… vilka skulle svara och vad skulle de tycka i de olika frågorna? Tänk om ingen svarar! Det är ju trots allt ”bara” en liten blogg som undrar… Spännande!

 

Hur som helst, av de åtta partier som fick frågorna ville till slut två vara med och lämna svar. Lite få kan jag vid en första anblick tycka. Men man ska kanske inte fokusera på de som inte vill vara med utan glädjas över de svar man faktiskt får. ”Inget svar är också ett svar” sa en god vän en gång – kanske är det så. I denna undersökning handlar det alltså om de svar som skickats in av Claes Axelson från Vänsterpartiet och Lars-Ove Jansson från Socialdemokraterna. Så här svarar de två partierna:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

VÄNSTERPARTIET

Fråga 7
Vänsterpartiet i Arvika tycker det mycket viktigt att Arvika finns på kulturkartan och inte minst inom musiken. Vi vill stärka Arvikas profil som kulturstad och det är för oss en viktig valfråga.

Fråga 1 o 6
Vi har för närvarande inte tillräcklig kunskap för att konkret kunna svara på era frågor om vad som behöver göras för att ytterligare stärka musiklivet och musikundervisning i Arvika. Vår tidigare talesperson i kulturfrågor Kim Hedengård finns inte kvar i politiken efter det att han startat upp och driver Wilmas.
Vi önskar höra era idéer för ett ännu bättre musikliv i Arvika.  Vi välkomnar därför om ni själva kommer med förslag som kan behandlas av politikerna.

Fråga 3 o 4
Det finns kommunala beslut om ombyggnad av Ritz till ett musik,- kultur- och teaterhus och vi vill naturligtvis att alla ska ha råd att hyra vårt centrala Ritz. Musikhögskolan och Folkhögskolan Ingesund är skolor med möjligheter att utveckla kreativiteten inom musiken och bygga nytt inför framtiden. Arvika Kommunala Musikskola, numera Musikskolan i Arvika vänder sig till alla i kommunen där frivillig musikundervisning är den huvudsakliga verksamheten.  Inom musikskolan är omkring 1300 elever engagerade. Dessa musikskolor i Arvika är idag väl representerade i västvärmlands kulturliv.

Fråga 2 , 5 o 6
Vänsterpartiet tycker kulturen ger livskraft och att den hänger ihop med människors hälsa. Vi vill därför fortsätta ge kommunalt stöd till nyskapande och till ett fritt kommunalt kulturliv inom dans, teater, bildkonst, skulptur, foto, film och sist men inte minst musik. Musikskolan i Arvika och kommuninnevånarna har allt att vinna på att ta vara på den kraft som finns hos barn och ungdomar för ökad delaktighet och inflytande.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

SOCIALDEMOKRATERNA:

Fråga 1:
Vi vill fortsätta bedriva och stärka musikskolan, utöka samarbetet med Ingesunds Musikhögskola (IMH), bygga om Ritz till ett kulturhus för olika kulturaktiviteter och fortsätta med att stödja där det finns initiativkraft.

Fråga 2:
I dagsläget har vi inga andra funderingar än att vi vill utveckla musikskolan så att alla barn och ungdomar får möjlighet till en bred kulturupplevelse gärna tillsammans med IMH.

Fråga 3:
Vi kommer bygga konsert/kulturhus av Ritz under den kommande mandatperioden.

Fråga 4:
Vi måste se till att det finns möjlighet att hyra lokaler för olika sorters kulturyttringar i hela kommunen, inte bara på Ritz.

Fråga 5:
Vi skapar fler och fler arenor för kulturutövande i Arvika löpande, exempel på detta är scenen i stadsparken, Ritz, Ombyggnation av IMH för att få behålla utbildningen i Arvika, inköp av Rackstadmuséet så det skulle finnas kvar, konstkällaren etc. Vi ger också direkt stöd via förlustbidrag till en mängd kulturarrangemang för att sprida kulturen över kommunen.

Fråga 6:
Genom ökat samarbete mellan musikskolan, IMH, grundskola och gymnasium.

Fråga 7:
Självklart. Vi anser att Arvika är och har också målet att Arvika fortsättningsvis ska vara en kulturkommun. Vi vill skapa ett kultur- & konsthantverkscentrum i Norden som ska finnas här i Arvika samt att vi har tagit initiativ till en Yrkeshögskoleutbildning på ANC för kulturentreprenörer.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Trivselkväll i stadsparken. Foto: David Fryxelius.
Trivselkväll i stadsparken. Foto: David Fryxelius.

Så, om drygt två veckor är det alltså kommunalval runtom i Sverige. Vi här i Arvika ska gemensamt bestämma hur vår kommun ska styras. Frågan om musiklivet är ju naturligtvis vare sig den enda eller kanske den viktigaste frågan i den lokala valrörelsen. Men åtminstone för mig är den en av de faktorer som ska vägas in när jag går till valurnan. Kanske är det så även för er?

Jag lämnar nu över de ovanstående svaren till er läsare att fundera över, diskutera med varandra och tycka till om i era olika sammanhang. Kanske ta med er dem till valstugorna och diskutera vidare med politikerna? Kanske ”pressa de övriga” partierna på vad de tycker?! 😉

/David

(Fotnot: Frågorna skickades ut till: Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet den 18 augusti 2014.)

3 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.