Musikskolans konsertprojekt

"Fast Ramen" på Musikskolans konsert på Musikhögskolan Ingesund vt18. Foto: David Fryxelius.
”Fast Ramen” på Musikskolans konsert på Musikhögskolan Ingesund vt18. Foto: David Fryxelius.

I söndags blev det stor musikfest när Musikskolan i Arvika bjöd in till konsert i Stora konsertsalen på Musikhögskolan Ingesund. Det var musikskolans konsertprojekt i form av symfoniorkester, solister och ensembler som stod för underhållningen. Den redan stora orkestern var även förstärkt med musiker från Arvika stråkorkester och musikskolans egna lärare. Det blev ett blandat program där klassisk musik fick möta pop, rock och filmmusik. Man bjöd denna dag på två konserter för att alla som ville skulle få en plats och kunna lyssna. Själv lyssnade jag på konsert nummer två.

Publiken guidades genom programmet genom de tre konferencieerna Anna Nilsson, Elin Arnessen och Mirja Backlund. Först ut var fyra nummer med olika ensembler. Startade gjorde skolans klarinettister som framförde ”Eine kleine Nachtmusik” av W.A. Mozart. De följdes raskt av en vals i d-moll av Shostakovich framfört av eleverna på accordeon. Cellisterna spelade därefter ”What shall we rock the Prelude”, innan rockensemblen ”Fast Ramen” framförde Queens ”I want to break free” med trummor, bas, gitarr, två keyboards och flera sångare.

Musikskolans symfoniorkester på Musikskolans konsert på Musikhögskolan Ingesund vt18. Foto: David Fryxelius.
Musikskolans symfoniorkester på Musikskolans konsert på Musikhögskolan Ingesund vt18. Foto: David Fryxelius.

Mellan varje ensemble arbetade lärarna som flitiga myror med att rigga om stolar och notställ för att få ett bra flyt mellan numren. Så även innan slutnumret i första akten när symfoniorkestern skulle beredas plats. Symfoniorkestern avslutade sedan första akten pampigt genom att framföra en härlig version av Queens ”Don’t stop me now” med sång av Rebecca Prooba och saxofonsolo av Gabriel Nilsson.

Efter pausen bjöds publiken initialt på ett lite annorlunda men mycket vackert nummer i ”Sad Songs” av Miriam Bryant i arrangemang för kör och slagverk. De många slagverkarna avlöstes sedan av blåsensemblen som framförde Pharrell Williams medryckande låt ”Happy”. Direkt efter Happy tog stråkensemblen tillsammans med sångsolisten Brita Jonsson över scenen och framförde vackra och snyggt avvägda stycket ”Snälla bli min” av Veronica Maggio. När tonerna klingat ut var det åter dags för lite omriggning för att få symfoniorkestern på plats.

Väl ommöblerat spelade orkestern ”Syncopated rock”. Därefter kom vackra ”Reiseslått” i ett fint arrangemang av Anna Andersson Vass och med Fredrik Lundberg som solist. Har man en symfoniorkester till förfogande så måste man ju ta tillvara detta på det i de stycken som kräver det. Så gjorde man också när man spelade ett James Bond-medley. Mycket pampigt! Kvällens konserts avslutande två nummer var med både sångsolister och symfoniorkester. Först kom ett stycke ur filmen ”Frost” där solisterna Marie Nilsson och Ella Liljedahl sjöng ”For the first time in forever” i ett arrangemang av Per-Anders Thim. Med anledning av Kenneth Gärdestads bortgång avslutades kvällen med en jättepampig version av ”Himlen är oskyldigt blå” där Rebecca Prooba var sångsolist.

Inför kommande konsertprojekt i höst kommer musikskolans elever att arbeta med låtar från Queen. Kvällen gav en försmak av att höstens konsert blir något att längta efter.

/David

(En något kortare version av inlägget har även publicerats i Arvika Nyheter.)

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.