Mycket musik i en liten stad

Systrarna Ericsson på premiärkvällen av Arvika Live på Kvarteret i Arvika. Foto: David Fryxelius.
Systrarna Ericsson på premiärkvällen av Arvika Live på Kvarteret i Arvika. Foto: David Fryxelius.

Att Arvikas musiker är flitiga är ju egentligen ingen nyhet alls. Det komponeras, repas, spelas upp och spelas in. Jag kan väl ibland tycka att ”vi i publiken” oftare borde visa vår uppskattning så att alla dessa musiker fortsätter att leverera underhållning till oss.

För några veckor sedan hade Stavnäs Visklubb sitt första arrangemang för terminen. Kvällen drog fullt hus när Södra Åkeriet spelade. Kul! Musikföreningen är driftig och förutom sina återkommande viskvällar kommer man till sommaren att starta en ny visfestival. Redan nu finns artister bokade – jag kommer att få all anledning att återkomma om detta längre fram.

Förra helgen var det premiärkväll för nystartade föreningen ”Arvika Live”. En arrangörsförening med ambitioner att bjuda Arvikapubliken på fler konserttillfällen och fler musikupplevelser. Ett alldeles strålande initiativ tycker jag! Premiärkvällen blev också lyckad och de tre banden bjöd på musik i varierande genrer. Först ut var skönsjungande systrarna Ericsson, denna gång ihop med ett kompband. Jag fascineras ofta av när musiker som känt varandra länge, t.ex. syskon, musicerar ihop. De får det att låta så lätt, att deras röster liksom kompletterar varandra. Snyggt framförd pop.

Nephila på premiärkvällen av Arvika Live på Kvarteret i Arvika. Foto: David Fryxelius.
Nephila på premiärkvällen av Arvika Live på Kvarteret i Arvika. Foto: David Fryxelius.

Band nummer två var Nephila. Jag har hört en hel del om dem men det var kul att äntligen få höra dem live. Och faktum är att jag är ganska rejält imponerad. Deras outfits är det första man tänker på: kostymer och masker. Musiken är till en början lite svårplacerad men man anar direkt progg och rock från 60 och 70-tal. Det liksom doftar influenser från Deep Purple, Pink Floyd, Led Zeppelin m.fl. Även om de andra banden är bra så är Nephila för mig kvällens höjdpunkt. Det är riktigt bra och jag känner direkt att jag vill ha mer. Faktum är att jag sticker ut hakan och hävdar att de kan bli hur stora som helst. Kvällen avslutades av Granny K som med proggcovers stängde Kvarteret och Arvika Lives första arrangemang. Kvällen får med beröm godkänt! Redan nu finns fler arrangemang inbokade och du kan redan nu skriva in dessa datum i din kalender: 2/3, 23/3 och 6/4.

Granny K på premiärkvällen av Arvika Live på Kvarteret i Arvika. Foto: David Fryxelius.
Granny K på premiärkvällen av Arvika Live på Kvarteret i Arvika. Foto: David Fryxelius.

Nästa helg är det åter dags för lokala arrangörer att slå upp portarna för en helkväll på Wilmas. Om Arvika Lives premiärkväll bjöd på pop och rock blir det nästa helg betydligt tyngre. Det är Klubb Motvals med Niklas Nord i spetsen som ställer tre crustrockband på Wilmas scen. Så här skriver Klubb Motvals om de tre banden: ”Fredag den 13e. Med 3 fantastiska album i ryggen och ett fjärde inspelat och klart för release kommer Göteborgs stolthet på besök. En mullrande och malande d-taktsmaskin som blandar d-takt, rå hardcore, mörk metal och skitig rock’n’roll till en fantastisk kompott. ”Det finns inga fel i systemet – det ä du som är problemet!” Nu jävlar blir det (äntligen) åka av! Systemfel. Arvikas (och Töxfors) egna crustare bjuder upp till dans. Det är argt, det är hårt och det går fort. Rasister, fascister, sexister och annat pack göre sig inte besvär när Systemfel manglar ut sin agenda. Nya låtar på gång och det viskas om en ny release under 2018. Ett satans rens! Last Climb. Från Vimmerby kommer Smålands hårdaste ultra crustare. Med ett 7″ vinylsläpp på bl a Arvikabolaget Ofog och Motvals i December och lagom till spelningen i Arvika en purfärsk EP digitalt så bjuds vi på ett galet röj. Här är det ingen pardon när de levererar sin egna version av scandicrust. Upp med näven och in i moshpitten!”

Kalle Widén. Foto: Ludwig Sandström.
Kalle Widén. Foto: Ludwig Sandström.

Det har också den senaste tiden levererats ny musik. Igår kväll tävlade Dotter i Melodifestivalen med sin låt Cry. Dotter som redan förra året var med som låtskrivare debuterade i år som artist. Tyvärr gick hon inte vidare utan åkte tidigt ut ur tävlingen. I fredags släppte môra-Per sin singel ”Fin tid”, en fin låt som jag faktiskt redan hunnit höra på radion ett par gånger. Känns som om det kan bli en ny môra-Per-hit. Klicka på låtlänken längst ner för att lyssna på den direkt. Idag släpper Kalle Widén sitt soloalbum. Kalle som tidigare varit elev på Musikhögskolan Ingesund är lite av en allkonstnär: musiker, tekniker och producent. Läs separat inlägg om Kalles album här. Och hör ni, det kommer att komma än mer musik lite längre fram. Flera band har varit eller är i studios och det kommer att komma album, EPs och singlar – var så säkra. Jag kan knappt bärga mig!

Och kan du inte vänta, utan måste ha livemusik bums, rekommenderar jag en tur till Brunskogs kyrka klockan 18. Där sätts Gabriel Faurés vackra ”Requiem” upp av Brunskogs-, Mangskogs- och Stavnäs-Högeruds kyrkokörer. Sångsolister är Fredrik Helgesson (baryton) och Anna Tunström (sopran). Vid pianot återfinns Ylva Holmstrand och Erika Sandström spelar orgel. Karin Marcusson dirigerar. Klockan 18.00 i Brunskogs kyrka alltså.

/David

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.