Keystone Sinatra släpper Claptree Sessions

Anders Kensby och Daniel Burak i Keystone Sinatra. Foto: Björn Lindström.
Anders Kensby och Daniel Burak i Keystone Sinatra. Foto: Björn Lindström.

Ibland tar det tid att få saker klara. Kanske finns inte inspirationen eller tiden när den behövs. Kanske kommer saker bort eller så är det helt andra omständigheterna som sätter käppar i hjulen. Men till slut kan det hända saker – när man som minst anar det. För så kom det sig att Keystone Sinatra igår (4 augusti 2020) till slut släppte sitt debutalbum ”Claptree Sessions” 16 år efter det att bandet splittrats. Ja, du läste rätt – 16 år!

Men för att få rätsida på det här så får vi backa en bit bakåt i tiden. Keystone Sinatra bildas i Arvika 1994 av Björn Lindström, Daniel Burak, Anders Kensby, Markus Hedelin och Klas Årling. De föds ur myllan av en rad andra band från bland annat Blå Huset. Keystone Sinatra gick i princip under min radar under 90-talet. Jag visste allt att de fanns men det är nog inte förrän någon gång under 2000-talet som jag hör något från dom (men dom kan då faktiskt redan ha slutat… jag minns inte!) Men när jag till slut hör dom har de redan lite av en kultstatus bland andra band i Arvika. Keystone Sinatra gjorde som aktiva ett antal uppskattade spelningar. Bland annat på Arvikafestivalen 1999, Lassemaja, Kyrkvikend 2002, i Norrköping med flera…

Keystone Sinatra. Foto: Björn Lindström.
Keystone Sinatra. Foto: Björn Lindström.

Bandet var också ganska produktiva i att skriva eget material. Det ryktas om att det nog finns ganska mycket skrivet och att det nog åtminstone borde finnas ett 20-tal låtar som finns inspelade och nedsparade i diverse MP3-filer. Tyvärr verkar inte alla originalinspelningar finnas kvar vad de själva vet. ”Vi lägger väl antagligen upp dom som en egen platta. Ganska bra låtmaterial på dom.” säger Björn Lindström i en kommentar.

Men hur gick det här till då? När skivan blev till? ”Merparten av grunder och pålägg är gjort i Långvak, granne med festivalens lager.” säger Markus Hedelin och fortsätter ”Micken som användes för sånginspelning är en i Arvika tillverkad av Ingesunds huvudstudioräv Tobba. En stormembrans rörmick av varianten ”c12”. Fick äran att vara den första som testade den på lite inspelningar. Lät helt fantastisk.” Och jag kan inte annat än hålla med – sången låter mycket bra på skivan! Vad gäller just sång så gästar Jessica Björkäng som sångare. Markus tillägger också att ”Ett trägolv från sekelskiftet (1800/1900) är använt som instrument i en av låtarna”. Jag anar att det kan vara låten ”The moon is on”. Kul grepp!

Anders Kensby och Daniel Burak i Keystone Sinatra. Foto: Björn Lindström.
Anders Kensby och Daniel Burak i Keystone Sinatra. Foto: Björn Lindström.

Men att vi nu får höra deras debutalbum är lite av ett mirakel. För när skivans åtta låtar spelats in så skulle den senare ha mixats. Men den dator som materialet finns sparat på kraschar på något sätt och materialet faller efter ett tag i glömska. Den kraschade datorn stod nere i ett hörn i källaren hos Markus. ”Jag visste att nätdelen hade pajat, då nån gång för cirka tolv år sen (2008). Jag hade köpt en ny nätdel till datorn för typ fem år sen. Jag visste att på den datorn låg originalinspelningarna i Cubase för Keystone” säger Markus och fortsätter  ”Jag ville och hoppades på att datorn skulle starta och funka så att jag kunde dumpa ner ljudfilerna för ommix med mera. Och för bevarande.”

Daniel Burak i Keystone Sinatra. Foto: Björn Lindström.
Daniel Burak i Keystone Sinatra. Foto: Björn Lindström.

Och det gick vägen. I våras fick Markus upp datorn ur källaren och bytte nätdelen. ”Dock, i processen, så pajade CPU-kylaren. Jag kunde i alla fall teststarta den för att se om den ville. Det gjorde den. Sen lite senare hittade jag och beställde en ny CPU-kylare och fick igång den igen och kom in i den gamla XP-miljön” säger Markus. Sedan började arbetet med att hitta rätt filer och få dem att fungera så han kunde börja exportera. Och när det var gjort så importerade Markus allt till sin studiodator av idag. ”Mac och Logic är mina verktyg. Själva mixen och mastring tog mig ungefär två-tre veckor av min semester” avslutar Markus.

Några år efter den aktuella inspelningen så upplöses Keystone Sinatra som band. Bandmedlemmarna skingras och fortsätter därefter i andra konstellationer varav ni hört många av dom. Och även om bandet nu gett sig så lever deras musik kvar tack vare ett restaureringsjobbet av Markus. Ja, han nämner faktiskt att det finns fler originalinspelningar på den där gamla datorn från andra band (!!). Men det är en annan historia.

Skivomslag "Claptree Sessions" av Keystone Sinatra.
Skivomslag ”Claptree Sessions” av Keystone Sinatra.

Ja just ja, det finns faktiskt en tidigare utgiven EP med Keystone Sinatra också. EPn gavs ut på 7″ vinyl 1998 på bolaget The Diving Empire. Keystone Sinatra släppte den även senare på CD och då med två bonusspår. Kanske är det här ett material att inkludera på den där kommande skivan med det tidigare släppta materialet? De fick även med sin låt ”Twenty1” på samlingsskivan ”An Ocean Of Doubt (The Emo Diaries, Chapter Four)”.

Men nu, om du inte redan gjort det, tycker jag att du ska hoppa in i tidskapseln och lyssna på Claptree Sessions.

/David

Claptree Sessions
Keystone Sinatra

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.