Arvid anordnar Piren Live 2020

Arvid, Audio Blix, sköter ljudet på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.
Arvid, Audio Blix, sköter ljudet på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.

Det är fredag lunch och jag har stämt möte med Arvid Bache Blix. En god vän och en mycket skicklig tekniker. Vi ska pratas vid lite inför det kommande arrangemanget ”Piren Live” som han är initiativtagare till. Vi ses på Citykonditoriet vid Musikskolan och börjar prata. Vi beställer kaffe och sätter oss ner i caféet. Det är så kul med Arvid, trots sin mycket ödmjuka framtoning har han en massa kul anekdoter att berätta om. Trots att det måste vara en bra bit över ett halvår sedan vi sågs kommer samtalet fort igång. Vi har en del beröringspunkter sedan tidigare kring olika arrangemang. Vi tror att att vi jobbade ihop första gången för över 15 år sedan, då ”gamla Ritz” byggdes upp och sparkades igång. Jag märkte då snabbt att han hade god hand med teknik och var riktigt bra på att mixa ljud. Han blev snabbt ett namn i Ritz-huset.

Ritz Arvika
Ritz nya entré och fasadskylt. Foto: David Fryxelius.

Arvid söker sig efter ett tag till Musikhögskolan Ingesund för att studera på ljudsättarutbildningen. Utbildningen blir avgörande för hans karriärval och 2007 startar han sedan sitt företag Audio Blix. Han får mer kontakter både lokalt och regionalt, växer dynamiskt och kan efter ett tag börja leva på hantverket. Det blir många kvällar, nätter och helger med jobb. För sådan är ju branschen – Arvid får jobba när vi andra går ut och har kul på vår lediga tid. Somrarna är hektiska, då är det inte många lediga helger. 2017 går Arvid ner i tid från egna firman för att åter hamna på Musikhögskolan Ingesund. Men denna gång är det som anställd tekniker med ansvar för skolans konserter och teknik. Det öppnar upp för att ha råd med en deltidsanställd i det egna bolaget. Ett upplägg som funkat bra. Och förutom att han som person finns på båda dessa ställen så är det också det enda. ”Det finns inga andra kopplingar mellan Ingesund och firman – det är jag noga med att skilja på” säger Arvid och tar en klunk till på kaffet.

Arvid Blix. Foto: Privat.
Arvid Blix. Foto: Privat.

Vi kommer efter en stund in på dagens situation. Han förklarar för mig att det såg så himla bra ut. Sommaren 2020 var i princip fullbokad för Arvids företag Audio Blix AB. Dubbla turnéer bokade, massor av jobb med bryggan, stadsparken och hamnfesten med mera… ”Efter ett starkt 2019 var det kanske äntligen dags att ‘komma ikapp’, kanske kunna göra lite vinst? Kanske kunna göra lite nyinvesteringar? Kanske anställa – gå från två till fyra anställda?” Så säger Arvid att han resonerade kring sitt företagande.”Ja, så resonerade många av de småföretagare som jag samarbetar med i eventbranschen” säger Arvid och det uppstår en kort paus – ”ja, i alla fall fram till mitten av mars i år.” Men sagt och gjort, i månadsskiftet februari-mars bestämmer sig Arvid i alla fall för att anställa två personer – för det ser ju så bra ut inför sommaren. Men den glädjen blir minst sagt kortvarig. Den 13 mars kom ju som bekant regeringens beslut om att förbjuda sammankomster över 500 personer, strax därefter stängdes gränserna. Här var läget minst sagt bekymmersamt. Från och med den 29 mars förbjöds sammankomster i Sverige över 50 personer. I praktiken näringsförbud för Arvid och de flesta andra eventföretag. ”95 % av sommarens bokningar försvann inom loppet av ett par dagar” säger han och fortsätter ”jag fick permittera de anställda (det vill säga två) men de två nyanställda inkluderades inte in i permitteringsstödet”. De nyanställda fick vid första möjliga tillfälle sägas upp istället – deras löner fram till dess fick betalas av de lilla som fanns sparat i bolaget. Tungt.

Arvid Bache Blix vid mixerbordet på Arvika stadfesten 2013. Foto: David Fryxelius.
Arvid Bache Blix vid mixerbordet på Arvika stadfesten 2013. Foto: David Fryxelius.

Men Arvid är inte den som vill sitta och gräma sig. Det märks också – han vill helst inte prata om det senaste jobbiga kvartalet. Han är lösningsfokuserad och vänder och vrider på idéer. Om man nu inte får ha sammankomster över 50 personer – vad kan man göra istället? Vad har han inte provat förut? Idéerna nagelfars grundligt. Att rulla tummarna är inte ett alternativ. Ett tidigare samarbete med Scalateatern har gjort att han kunnat bygga upp en lite studiomiljö för livestreaming. Något som nu kommer till nytta. Samarbetet med Niklas Nilsson på Dprod i Arvika funkar bra och de har idéer att bolla med varandra. Ja, faktum är att det blir jobb också. Precis innan vi sågs på Citykondidoriet hade Arvid fixat lite på lagret efter gårdagens jobb. ”Det var kul, vi gjorde ett streamingjobb i skärgården ihop med Ebbot Lundberg” säger Arvid och skiner upp. Ett par kameror, ljud- och bildmix. Det gick riktigt bra och kunden som bokat dom var så nöjd att det verkar kunna bli mer jobb.

Någonstans här föds ”Piren Live”. ”Jag ville hitta ett sätt för arrangera konserter där vi dels når många men samtidigt gör det på ett säkert sätt” säger Arvid och fortsätter ”man kommer dels kunna köpa konsertbiljett för scenområdet (46 stycken per tillfälle) och få en exklusiv konsertupplevelse på första parkett med samma servering som Olssons brygga”. Han fortsätter ”då scenen är vinklad ut mot vattnet kan man också boka bord på Olssons brygga och få underhållning till maten lite längre från scenen. Men det slutar inte där, man kan ju också ta sin båt och ankra på vattnet utanför piren. På så sätt fler än 50 men samtidigt med god distans från varandra”. Och för den som inte kan eller vill ta sig ner till hamnen kan sitta hemma och ta del av den stream som kommer att erbjudas gratis. ”Man kan swisha ett bidrag till eventet – på så sätt får artisterna sina gager” säger Arvid. Men vill man ha biljett så öppnar denna försäljning måndag 27 juli klockan 10.00.

Anna Karlsson & Anna Rubinsztein
Anna Karlsson & Anna Rubinsztein

Det kommer alltså bli musik i hela nio dagar. Ett par artister varje kväll. ”Det blir ett slags temakvällar” säger Arvid och fortsätter ”vi försöker få in ett brett spektra av musiker och musikstilar” och han nämner här pop, rock, blues. Programmet är inte helt klart än men det som kan nämnas kan du läsa längre ner på sidan. Piren Live har bokat några artister som faktiskt inte spelar i Arvika särskilt ofta. Jag tänker då främst på Broken Door, Anna Karlsson & Anna Rubinsztein och Wild Rooster. Smått unikt faktiskt. Det verkar som om planeringen för hela arrangemanget går bra. Arvid framhåller den goda samarbetsvilja som finns från kommunen, myndighetshåll, företag och föreningar i Arvika. ”Alla vi som ska jobba är sjukt taggade” säger Arvid med ett brett leende.

Personligen tror jag det här blir jättekul – ett härligt initiativ Arvid. Varmt lycka till!

/David


Mer information:

Hemsida
Facebook
Biljetter


Piren Live 2020
Piren Live 2020

Program Piren Live

Fredag 31 juli:
16.00, Allsång på piren med Johan Östling och Björn A Ling.

Lördag 1 augusti:
18.00, Rock på piren med Children of the sün, EXLO, Wild Rooster.

Söndag 2 augusti:
17.00, Familj på piren med Dotter.

Måndag 3 augusti:
18.30, Klassiskt på Piren med Linda Lampenius, Richard Hamrin & Angela Petré.

Tisdag 4 augusti:
17.00, Systrar på piren med Rigmor och Christina Gustafsson som kompas av Robert Henriksson, Daniel Nolgård och Henrik Berg. Hebbe Sisters och systrarna Ericsson.

Onsdag 5 augusti:
18.00, Pop på piren med Broken Door och Robin Bengtsson.

Torsdag 6 augusti:
18.00, Rock på piren med T-Bears & The Dukes plus en artist till.

Fredag 7 augusti:
16.00, Allsång p piren med Johan Östling och Björn A Ling.

Lördag 8 augusti:
18.00, Folk p piren med Môra-Per och Christoffer Edgar med vänner, Anna Karlsson & Anna Rubinsztein.

Affisch Piren Live 2020
Affisch Piren Live 2020

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.