Melodin är som en text för mig

Mathias Andersson. Foto: David Fryxelius.
Mathias Andersson. Foto: David Fryxelius.

Trots att stan är liten rymmer den otroligt mycket kompetens och kreativitet. Jag slås ofta av att man hittar det överallt och i alla åldrar – det verkar med andra ord inte vara någon fara för återväxten i Arvika ännu. På min första semesterdag denna sommar ska jag träffa DJn och musikern Mathias Regal (eller Andersson som han egentligen heter), en av de unga lovande begåvningarna i Arvika. Vi har faktiskt en del gemensamma bekanta med aldrig träffats. Spännande.

Vi har stämt möte på Nordells café. Jag beställer en cappuccino medan Mathias beställer kaffe och en enorm räksmörgås. ”Det här bli frukost, jag har suttit uppe och jobbar inatt” säger Mathias medan vi betalar. Vi finner oss ett bord på uteserveringen, kanske kommer vi att klara oss från regnskurarna som kommit av och till under dagen.

Mathias är 19 och har tagit studenten från Taserudsgymnasiets industriprogram. ”Nu vet jag vad jag inte vill arbeta med” säger Mathias och skrattar till. ”Nä, inget industri för mig, det är musik jag vill jobba med. Det är det enda jag kan tänka på numera” fortsätter han. Jag frågar om han är en nattmänniska med tanke på att han nu äter frukost nu klockan fyra på eftermiddagen. ”Absolut. Så har det alltid varit. Jag jobbar bättre på sena kvällar och nätter”. Och inatt blev det en sådan natt.

Han är självlärd på piano och som DJ och musiker är han egentligen ganska ny. Ingen nybörjare däremot. Han har redan två singlar bakom sig som man kan lyssna på via exempelvis Spotify. ”Victory” kom 2014 och ”The Strip” kom 2015. Den senare är ett samarbete med Melinda Modh som står för sången. Samarbeten är en sådan där sak som Mathias verkar vara bra på. Förutom flera kommande samarbeten med just Melinda är Mathias numera en del av en duo – ”Andy & Reagl”. Andy, eller Anders som han heter, är DJ från Hagfors som Mathias lärt känna och börjat samarbeta med. Arvikabördige Fredrik Toremark är ytterligare en av de musiker som Mathias jobbar med. ”Samarbetet med Fredrik tar tid” fortsätter Mathias och skrattar till – ”Vi är så petiga med kvaliteten att vi aldrig blir klara”.

Men vad inspireras Mathias själv av då? ”Det är lite olika, jag kan t.ex. inspireras av naturen. Jag lyssnar på allt möjligt. Det måste inte vara dansmusik. Rock, pop, irländskt…”. Mathias håller fram Fredrick Berntsson som en stor förebild. ”Fredrick är nästan som min mentor” säger han och fortsätter ”Fredrick har lärt mig massor om hantverket och hur det fungerar – han är en stor inspiration för mig. Fast det vet han kanske inte om…”. Vi pratar lite om den klubbmiljö, Magasinet på Olssons brygga och Kvarteret inne i stan, som Mathias fått möjligheten att spela på. ”Olssons brygga är ett mycket bra ställe att spela på. De är mycket bra arrangörer” säger Mathias och fortsätter ”höjdpunkten på bryggan var när jag förra året fick möjlighet att spela för typ 1000 personer på Arvika Hamnfest. Det var grymt!”. Den spelningen betydde mycket – det går inte att ta miste på. Och det blir fler spelningar på bryggan i sommar. Kommande onsdagar, med start i onsdags, spelar Mathias nämligen på just Magasinet.

Mathias Andersson. Foto: David Fryxelius.
Mathias Andersson. Foto: David Fryxelius.

Nya singeln då? ”D.S.T.R.”, som den heter, är en del av flera släpp som kommer framöver från Mathias Regal. ”Jag har nu en del material som jag arbetar med” säger Mathias och menar att det tagit honom ungefär ett år att hitta sin stil och hur han egentligen vill låta. Jag frågar om det är musiker eller texten som ärv viktigast? ”Melodin är som en text för mig, jag vet vad den betyder för mig” säger Mathias. Om sedan låten får text eller inte verkar vara underordnat för Mathias. Jag har inte tänkt på det på det viset förut men jag tror jag förstår vad han menar.

Så, förutom kommande musiksläpp blir det i höst studier för Mathias. Musikproduktionslinjen på Ingesunds folkhögskola hägrar. Det tror jag kommer passa honom perfekt!

/David

Mer Mathis Regal:
Facebook
iTunes
Soundcloud
Spotify
YouTube

3 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.