Olssons fyller 20

Affisch Olssons restauranger fyller 20 år. Foto: Olssons restauranger.
Affisch Olssons restauranger fyller 20 år. Foto: Olssons restauranger.

Det är väl knappast möjligt att ha en musikblogg i Arvika och inte uppmärksamma att Olssons fyller 20 år i år. Olssons, ja det vill säga Mattias och Andreas Olsson som driver Olssons restauranger.

Mitt första möte med dessa herrars kreativa verksamhet var när jag på slutet av 90-talet besökte dåvarande Lassemaja. Lassemaja dök upp under den tid jag bodde i Stockholm och påminde lite om de storstadsklubbar jag sett där. Fast nu hemma – det var lätt att gilla. Det hade allt det som tidigare konkurrenten Dikkens saknade. Jag såg någon spelning i källaren på Lassemaja, kan ha varit något svettigt och ösigt rockgig… Sahara Hotnights kanske? Minns inte… Men ett av mina allra bästa minnen är när jag går dit på min allra första ”date” med min blivande fru – vilken kväll!

Bröderna Olsson har testat olika koncept och de verkar inte främmande för att lägga om kursen om inte allt känns rätt eller om det finns något kul att testa. Den där skaparlusten och modet att satsa måste jag säga att jag beundrar. Lassemaja fick några år senare ge vika för koncepten ”Sunday Café” och ”Tikiroom” testades och kördes ett tag. Just nu heter vinterhalvårets verksamhet ”Kvarteret” som inrymmer nattklubb, partybowling och baren The Roof. Sommaren heter ”Olssons brygga” och under en intensiv vecka ”Arvika hamnfest”. De har varit duktiga på att hitta och samarbeta med rätt personer i musikbranschen och detta har genom åren genererat massor av underhållning i lilla Arvika.

Allsångskryssning med Johan Östling och Björn Starrin på Olssons Brygga. Foto: David Fryxelius.
Allsångskryssning med Johan Östling och Björn Starrin på Olssons Brygga. Foto: David Fryxelius.

En del, förmodligen avundsjuka människor, tycker att bröderna Olsson är för dominanta i Arvikas nöjesutbud. Att de är så proffsiga att andra inte har en chans. Det tycker inte jag. Eller jo, jag tycker att de dominerar… de dominerar sin nisch. En nisch som de lyckats hitta efter mycket hårt jobb (för det är väl ingen som på allvar tror att detta bara gjorts på kontorstid måndag till fredag – 8-17??). Men de utvecklar också och skapar sådant som är helt nytt för Arvika. Det tycker jag att vi ska vara glada för. De som inte håller med kan ju bara låta bli att gå dit, eller ännu bättre skapa något eget som de själva tror på. Som finfina Wilmas kanske, som hittat det lilla konceptet utan dansgolv men med småskaliga livespelningar. Jag lovar, det finns fler koncept därute att upptäcka…

Men denna vecka firar alltså bröderna 20 år i Arvika. Detta gör man med fullspäckat program på Olssons brygga. Programmet är blandat och borgar för en riktig höjdarvecka – det finns något för alla denna vecka. Själv tycker jag att det är extra kul att tre av fyra spelningar är med värmländska artister. Förutom Huddingegossarna i Norlie & KKV blir det alltså bara värmländskt!

Tomas Ledin på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.
Tomas Ledin på Arvika Hamnfest 2015. Foto: David Fryxelius.

Efter denna jubileumsvecka blir det några ”vanliga” veckor på bryggan innan Arvika Hamnfest går av stapeln. Hamnfesten som ständigt vuxit är det som många unga (jaja, och gamla…) Arvikabor ser fram emot hela sommaren. I år toppar amerikanska The Hooters affischen i år och hamnplanen kommer att hoppa, dansa och sjunga med i ”500 miles”, ”Satellite” och ”All You Zombies”. Jag lovar!

Så, Mattias och Andreas, det finns så mycket mer att skriva. Men tack för de första 20 åren i Arvika!

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.