Royal Garden vill mer

on
Royal Garden. Foto: David Fryxelius.
Royal Garden. Foto: David Fryxelius.

”Det här tycker jag du ska lyssna på – kanske något för bloggen?”. Ungefär så skrev Vidar Solli i sitt meddelande till mig härom veckan. Efter en hektisk period kändes det lite befriande att få bryta ekorrhjulet med att göra något helt annat. Att dessutom få fokusera helt och hållet på musik en stund var helt klart frestande. Efter att ha skickat lite meddelanden fram och tillbaka kom vi överens om dag och plats. Kul!

Linus Gamnis i Royal Garden. Foto: David Fryxelius.
Linus Gamnis i Royal Garden. Foto: David Fryxelius.

Vi träffas ute på borggården på Musikhögskolan Ingesund. Det är lite försommarljummet i luften och träden gör sitt allra bästa att blomma ikapp med varandra. Man håller på att fylla dammen med en slang och porlandet ligger som ett skönt bakgrundsljud över området. Ur öppna fönster hör jag dels ett rep med blåsinstrument och ur ett annat ett piano som övar skalor upp och ner i ett rasande tempo. Skolan har många övningstimmar kvar innan den blir helt tyst.

Bandmedlemmarna i Royal Garden möter mig tillsammans med Vidar. Jag hälsar på Linus, Nils, Marcus, Svante och Marc. Ett gäng glada killar i åldrarna 20-30 år – gissar jag. Efter en stund går vi in i replokalen. Vi bestämmer att jag passar på att ta lite foton medan de repar ett par låtar. På så sätt får jag även lyssna lite på vad de spelar för musik. Det blir lite krypande fram och tillbaka över golvet innan jag tror mig ha någorlunda foton att ta med mig hem. Svårast är Linus att få fast på bild, det blir röda ögon hur jag än beter mig…

Nils Ögren i Royal Garden. Foto: David Fryxelius.
Nils Ögren i Royal Garden. Foto: David Fryxelius.

Efter några låtar sätter vi oss samman och de börjar berätta om bandet. Alla utom Linus studerar på Ingesund. Linus bor i Åmål och ansluter för rep några gånger per månad. Nils och Marcus var de som först började spela ihop och de övriga anslöt en efter en. Och även om de alla har olika musikaliska bakgrunder förenas de i att de är hängivna sin musik och sitt sound. De försöker ta vara på alla de musikaliska influenser och erfarenheter de har, även om det kryper fram att de kanske på sikt kan behöva skala av lite för att renodla än mer.

Jag kan inte låta bli att förundras lite. Det här är killar som är otroligt målmedvetna. ”Struktur”, ”fokus”, ”roller”, ”ansvar” är ord jag skriver flera gånger i mina minnesanteckningar. De vet vad de vill och de är beredda att arbeta hårt för det. ”Jag tror inte man passar in i det här bandet om man inte är beredd att komma väl förberedd till repen” säger någon av dem och jag tror dem. Och så låter det bra också. Tight. Man arbetar även med bandet utanför replokalen. ”Vi har olika ansvarsområden” säger Nils vid ett tillfälle under samtalet. Någon har hand om sociala medier, någon jobbar med att sondera möjligheter till spelningar och så vidare. Strukturerat, nästan som om de vore ett företag.

Marc Murzeau i Royal Garden. Foto: David Fryxelius.
Marc Murzeau i Royal Garden. Foto: David Fryxelius.

Royal Garden säger själva att de spelar ”progressive pop/rock” och det är nog ganska bra. I alla fall om man lägger in i begreppet att det är en mix av flera pop och rockgenrer, stundtals musik med många klangfärger. Vill man växla upp det än mer skulle det bli snudd på symfoniskt. Men mestadels är det tight pop/rock med snygga melodier, tight samspel mellan bas och trummor, gitarrspel av både komp och solokaraktär. De är alla skickliga så här och var finner man naturligtvis partier med snyggt slapbass-spel, små läckra gitarriff med mera.

Royal Garden  skriver allt sitt material. Det känns alldeles självklart. Man jobbar ofta på skilda håll. En musikidé arbetas med i Arvika och skickas till Åmål där Linus tar fram en textidé och skickar tillbaka. Och sådär fortsätter det, fram och tillbaka. Snart är låten på plats och repas sedan in under diskussioner om tempon, intensitet och så vidare. De har gjort några spelningar i bland annat Arvika och Sunne. De har även ställt upp i Livekarusellen. Just nu passar det dem bäst att fokusera på att repa in mer material.

Svante Öhberg i Royal Garden. Foto: David Fryxelius.
Svante Öhberg i Royal Garden. Foto: David Fryxelius.

I höst släpper man sin första EP och man spelar faktiskt in den just nu på musikhögskolan i Örebro. Något jag förstår bandet ser mycket fram emot när vi ses. I samband med EPn planeras det för en musikvideo och kanske även för en specialversion utav en av låtarna på EPn. En slags unpluggedversion. Jag tror det kan bli sjukt bra – kapaciteten finns. Men det stoppar inte där. I bandets planering ligger redan ambitionen längre fram. EPn och videon är bara delmål. De vill mer.

Jag frågar dem vad de tycker om Arvika som musikstad? De framhåller att för att vara en stad i den storlek den är är det otroligt mycket som händer. Då de kommer från andra håll i Sverige finns det också andra städer att jämföra med. ”I Arvika vill man musik – både utöva och gå och lyssna” säger någon. De berömmer Wilmas och någon annan säger ”Men det borde finnas fler ställen som Wilmas – det finns ju så mycket bra musik att lyssna på”. Jag tänker att vi som lever här i Arvika jämt kanske har svårt att se hur bra det är här?

Marcus Hertz i Royal Garden. Foto: David Fryxelius.
Marcus Hertz i Royal Garden. Foto: David Fryxelius.

Vi avslutar intervjun. Jag samtalar en stund med Vidar på parkeringen innan jag lämnar Ingesund. Vi är helt överens om att ”drivet” för att lyckas finns i bandet. Det ska bli ett nöje att följa dess utveckling framöver. För det blir det garanterat. 

/David

Royal Garden:
Linus Gamnis – sång
Marcus Hertz – gitarr
Nils Ögren – bas
Svante Öhberg- gitarr
Marc Murzeau – trummor

Mer Royal Garden:
Hemsida
Facebook
Spotify

2 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.