Rasputin: Kall sommar

Skivomslag till Rasputins "Kall sommar". Foto: Rasputin.
Skivomslag till Rasputins ”Kall sommar”. Foto: Henrik Emilsson.

Tiden går fort och det är nu ett halvår år sedan jag fick möjligheten att besöka Rasputin vid deras inspelning i Silence Studios i Koppom (läs gärna det blogginlägget också). En dag och kväll som när jag minns tillbaka på den blev smått fantastisk. Ett möte med nya och gamla vänner. Ett samtal om musik, om liv och vänskap. Ett minne som jag med glädje sorterar in i finrummet av härliga minnen. Jag blev därför lite extra glad över att få göra en förhandslyssning på den skiva som släpps på digitala medier idag. Jag känner mig hedrad.

Rasputin själva beskriver gärna sig som ett band som spelar ”post-rock med inslag av sorg” och att det är ”mystisk musik av mystiska människor”. Och att efter ha lyssnat igenom allt material några gånger tycker jag det stämmer allt bättre och bättre.

Skivan tycker jag, trots flera låtar med intensivt material, ganska varsamt lotsar mig från start till mål. Det är kanske dynamiken i musiken som gör det? Från det svaga och mjuka till det starka och hårda? Det smått symfoniska arrangemanget i modern tappning. Det kan kanske också ha att göra med Rasputins sätt att producera material. Musiken på ”Kall sommar” är sådan att den ska tillskrivas hela bandet då den i princip alltid improviserats fram i stunden och sedan blivit en färdig låt. Förmodligen är det också därför hälften av låtarna blivit över fyra minuter långa, vilket inte riktigt är ”radio-standard”. Vilket jag i och för sig inte tror att medlemmarna i Rasputin bryr sig så särdeles mycket om. Sedan kanske man inte ska underskatta ”värmen” i material som spelats in i en analog studio…

Markus Hedelin i Rasputin lägger sång i Silence Studio. Foto: David Fryxelius.
Markus Hedelin i Rasputin lägger sång i Silence Studio. Foto: David Fryxelius.

Texter gör ju naturligtvis sitt till för att lotsa framåt. Texterna på skivan är på svenska vilket åtminstone håller mig något mer alert än om de sjungits på engelska. Markus Hedelin är den som skrivit texterna och efter vad jag förstår är det mestadels hans sång man hör. Texterna har en slags mix av att både vara filosofiska och konkreta. Ofta är de nakna och andas saknad och längtan. En favoritstråf från låten ”En smula” lyder: ”varje gång när du vänder dig om och du ler emot mig så dör jag en smula”. Vackert! Ett annat fint textexempel finns på låten ”Ses på andra sidan”: ”sov så gott, så ses vi på andra sidan, vet inte vad som väntar men vi ses på andra sidan”.

Att sammanfatta tycker jag är svårt. ”Kall sommar” får ett högt betyg av mig. Visst, det handlar naturligtvis dels om att jag fått vara pyttelite delaktig i stunden för inspelningen och därigenom skapat mig en relation till materialet och till bandet. Men jag gillar också det jag hör. Det här är intelligent musik med både energi och eftertanke. I en snygg mix. Utan att vara sönderproducerad och tok-komprimerad till knäckebrödstjocklek. Tack!

Rasputin på Bakgårdsfestivalen 2015. Foto: David Fryxelius.
Rasputin på Bakgårdsfestivalen 2015. Foto: David Fryxelius.

Har jag några favoritspår då? Jodå, precis som med all annan musik finns några spår som jag gillar mer än andra. Följaktligen precis så även med Rasputins musik. Textmässigt har jag till exempel helt fallit pladask för ”En smula” – den är i mitt tycke oerhört vacker. Musikmässigt är flera låtar att rekommendera. En av dem som ständigt växer är den instrumentala ”Andrum”. En annan är naturligtvis den oerhört känslosamma ”Ses på andra sidan”.

Så från och med idag finns Rasputins debutskiva ute i digitala medier (iTunes, Spotify, Deezer, Tidal och Google Play) för alla att ta del av. Och det tycker jag ni vid tillfälle ska göra. Brygg sedan en kopp te, vrid upp volymen på stereon, sätt dig tillrätta, slut ögonen och känn värmen i ”kall sommar”.

/David

Kall sommar:

 1. Neutrum
 2. Genomskinligt klar
 3. En smula
 4. Andrum (instrumental)
 5. Kalla mig ond
 6. En sista vals
 7. Kall somar
 8. Ses på andra sidan

Inspelad sommaren 2015 i Silence Studios av Pettsson Pettersson och Markus Hedelin. Mixad av Markus Hedelin vintern 2015/2016. Omslagsfoto taget av Henrik Emilsson.

 

Rasputin är:

 • Simon Hedelin: Gitarr
 • Klas Årling: Gitarr
 • Anders Kensby: Bas
 • Markus Hedelin: Sång, diverse
 • Björn Lindström: Trummor

 

VIDEO: Ses på andra sidan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.