Arvika först i Sverige?

Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.
Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.

Det är ett tag sedan jag först hörde nyheten. Sedan kom pressreleasen och tidningarna började så smått skriva. Solbergagymnasiets musikestetiska program startar eget skivbolag! Och första EPn är redan på gång. I måndags morse besökte jag själv musikesteterna då de samlades för dagens lektioner.

Anna Andersson Vass, en av estetprogrammets lärare, möter mig i entrén och vi börjar så smått prata om detta nya konceptet. Idén föddes bland lärarana. Tankegången initialt var att om man ändå ska undervisa om musikproduktion, inspelningsteknik och ensemblespel – varför inte löpa linan hela vägen ut och också göra allt? På riktigt alltså. Det passar ihop med profilen: att skriva, skapa, spela in – ett digitalt skapande. Lärarkollegiet nappade på konceptet och kursplaner fanns ju redan. Man behövde addera mixning, maskering och distribution – men det var fullt möjligt att lägga till.

Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.
Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.

Jag nämner att jag googlade ”gymnasium och skivbolag” och ”skivbolag och skola” o.s.v. men utan resultat. En del skolor (t.ex. Tumba gymnasium) verkar förvisso lära ut hur man, i teorin, skapar ett skivbolag men ingen gör det fullt ut. Kan Solberga i Arvika månne vara först ut i Sverige? Kanske det.

När eleverna är samlade beger vi oss allihop ner till studion. Det är både ESM13 och ESM12 som samlas för att jag ska få tillfälle att fota lite. Det är förvisso mestadels ESM13 det här blogginlägget handlar om, men ESM12 ska senare i vår också ge ut musik på det nystartade skivbolaget så vi passar på.

Det blir en stunds fotande och allmänt avspänt snack om att repa på de olika instrumenten. Till slut tror jag mig vara nöjd då jag har ett 40-tal bilder i kameran. Vi släpper sedan iväg ESM12 till deras egentliga lektion och fortsätter i en betydligt mindre grupp.

Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.
Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.

ESM13, d.v.s. Magdalena Åhlin och Jessica Gajdos, jag och lärarna David Engström och Rebecca Proba slår oss ner i kontrollrummet och börjar prata om det förestående skivsläppet. Johanna Arvidsson skulle också ha varit med om hon inte olyckligtvis blivit sjuk.

Jag undrar om de tycker det ska bli kul med skivrelease? Det är lite blandade känslor förstår jag snabbt. ”Det kommer att bli en festlig kväll när vi spelar upp vår musik för publik… och kanske någon hemlig gäst. Vi får se.” säger Magdalena och Jessica men tillägger samtidigt att ”vi är jättetrötta på våra egna låtar – vi har spelat dem sjukt många gånger nu”.

Jag tror dem. Jag vet att det blir många genomlyssningar innan man är i mål med en mix som man kan vara nöjd med.

Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.
Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.

”Vi trycker upp en liten fysisk upplaga på 30 stycken numrerade skivor för att ha gjort det på alla olika medier, men den stora tyngdpunkten blir lanseringen på Spotify, iTunes, Google Play, Deezer och Amazon” säger David. Sedan berättar de två lärarna att tanken är att eleverna själva ska se till att sälja de fysiska skivorna och dela länkar till sin musik på sociala medier för att öka lyssnandet och därigenom försäljningen. ”Det är också en del av att göra det på riktigt” säger Rebecca.

Genom att det är flera årskurser som kommer att producera och ge ut musik på skivbolaget räknar man med att det kan komma att bli cirka tre releaser per år. Varje elev kommer att få möjlighet att ge ut musik vid minst tre tillfällen under sin gymnasietid.

Vi börjar lyssna på musiken som ska släppas. Först ut är det Johanna Arvidssons låt. Hon har valt att låna en text från en dikt av Edith Södergran som hon sedan tonsatt. Magdalena spelar bas och Jessica slagverk. ”Här har vi gjort allt ‘by the book’ säger Rebecca och David. Edith Södergrans förlag är kontaktat och vi har fått tillstånd att använda texten”.

Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.
Musikesteterna mixar – foto genom studiofönstret. Foto: David Fryxelius.

Sedan går vi över till Magdalena Åhlins låt. Magdalena har skrivit både text och musik själv. Johanna spelar piano, Jessica spelar bas och Anna Andersson Vass spelar fiolsolo.

Slutligen lyssnar vi på Jessica Gajdos låt. Jessica har skrivit texten och Magdalena och Johanna har hjälpt till med musiken. ”Det var de som kom på vilka ackord vi skulle börja med” säger Jessica. Jessicas låt är det ett högre tempo i. Mycket tack vare trumspel av läraren Per-Anders Thim. Övriga musiker är Johanna på piano och körsång och Magdalena på bas.

Alla tre låtarna är inspelade med en grundtagning där man sedan adderat solon och leadsång i efterhand. I de här projekten är det David som varit inpelningstekniker och producent. Tanken är att längre fram i utbildningen ska eleverna mer och mer ta över hela produktionen – ”från ax till limpa”.

Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.
Trångt i studio när alla musikesteterna mixar. Foto: David Fryxelius.

Vad har varit roligast undrar jag? Först förstår jag att det är många saker. ”Slutprodukten… och skrivandet… och att det blir något” börjar Magdalena och Jessica resonera. Sedan verkar de ändå landa i att det roligaste nog ändå är att slutprodukten är bättre än de hade förväntat sig. Att de sedan går hela vägen och faktiskt ger ut sin musik är coolt – det går inte att sticka under stolen med. ”Många håller ju på med musik men alla kommer inte fram” konstaterar tjejerna. David och Rebecca tillägger att man gjort allt grundligt och materialet är registrerat på STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå) och på NCB (Nordisk Copyright Bureau).

Men skivbolagsnamnet då? Hur kom det till egentligen? Ja, det var inte så långsökt egentligen. ”Studion är inrymd i det som tidigare hette Slagverkstan i musikskolan i Arvika. Slagverk på engelska är Percussion, stad heter Town och skivbolag är Record – Percussion Town Records” säger David. Lätt som en plätt alltså.

Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.
Datorn är både redskap och instrument. Foto: David Fryxelius.

Och om det blir några pengar? ”Vi får se. Just nu handlar det om att få igång en rullande verksamhet som funkar för eleverna och sedan gå back så lite som möjligt” skrockar lärarna…

Innan jag går laddar David upp ett projekt på mixerbordet som eleverna nu håller på med – nu blir det ”power-metal” för ESM13. En genre de inte själva valt utan något lärarna ”tvingar dem” att sätta sig in i. Kort instudering och sedan kasta sig på instrument och dator.

På ett liknande sätt har ESM12 fått sin uppgift. De ska senare i vår ge ut sina första alster i genren ”elektroniskt”. ”Vi har inte styrt om de ska skriva i stilen house, techno, rave eller så, men elektroniskt ska det vara” säger David.

För 20 år sedan var jag själv elev på Solberga och showade ihop med mina kompisar. Jag hittade nyligen ett kassettband med inspelningar från den tiden och det for ett nostalgiskt skimmer över mig. Vi hade nog minst lika roligt då som esteterna har idag, men jösses vad mycket proffsigare det har blivit!

Solbergagymnasiets musikesteter. Foto: David Fryxelius.
Mixning pågår. Foto: David Fryxelius.

Måndagen den 2 mars klockan 19 är det releasefest för Percussion Town Records platta ”Den första skivan”. Då är jag på plats!

/David

Solbergagymnasiets musikesteternas skivomslag till "Den första skivan".
Solbergagymnasiets musikesteternas skivomslag till ”Den första skivan”. Foto: Percussion Town Records.

3 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.