Musik på Hôlmen 2022!


EDIT 22/7: OBS! På grund av vädret har Viksholmsfestivalen flyttat in på Ritz (Hamngatan i Arvika).


Yes! Nu är det helt klart, det blir även i år musikfestival på Viksholmen. Eller ja, klart har det varit ett tag men nu finns det mer information kring artister tillgänglig. Datumet är hur som helst satt till helgen 22-23 juli – om två veckor alltså. Och i år har man bokat upp hela 22 akter (!!) som kommer att uppträda på, inte en, utan två scener. Även antalet biljetter är i år utökat till det dubbla från förra året (vilket i så fall borde landa på runt 600 stycken i år). I övrigt verkar festivalområdet vara utformat som förra året: musik, mat och människor ett par hundra meter från centrum. Världsklass!

Sveriges kanske äldsta (?) musikfestival satsar i år på en mäktig lineup av lokala och regionala artister. Jag är lite osäker på när det senast kan ha varit att så många lokala artister samtidigt delade scen vid ett och samma arrangemang i Arvika? Arvika stads 100-årsfirande kanske? Riktigt roligt! Och genremässigt finns det nog i år något för nästan alla smakriktningar: pop, rock, hårdrock, folkmusik, jazz/funk, dans… Jag har gjort i ordning en spellista (se längre ner) med ett par låtar på de artister jag funnit på Spotify så får du börja lyssna in dig. Kör listan på ”shuffle”! En del av artisterna har ingen musik upplagd på Spotify men flera av dom återfinns på Youtube eller Facebook – se länkar nedan.

Affisch: Viksholmsfestivalen 2022.
Affisch: Viksholmsfestivalen 2022.

Festivalen kommer i år inte ha någon biljettförsäljning på plats i entrén under festivaldagarna utan enbart sköta insläpp av publik med redan köpta biljetter. Din biljett köper du alltså i förväg på Tickster (så länge ”lagret” räcker). Åldersgränsen är satt till 15 år, barn mellan 3-15 år behöver målsmans sällskap. Skulle du hellre vilja jobba som funktionär kontaktar du festivalen på mejladressen hej@viksholmsfestivalen.se

Här under kommer lite mer information (skamlöst snodd från Viksholmsfestivalens Instagramkonto) om varje artist. Beskrivningen fylls på efter hand…

Adopkid & friends ”Adopkid är en upplevelse utan dess like, med energin av 13 duracell kaniner och ett hjärta av guld så är hen redo att inta scenen med storm! Det kommer bjudas på alla tänkbara genrer från 90tals grunge till framtidens pop och EDM från en annan planet!  Kortfattat: Alla festivaler ni kan tänka er möts på just denna spelning!”

Alex Karlsson ”Alex Karlsson, 17 år, börjar andra året på gymnasiet till hösten. Född i svearikets framkant: Töcksfors. ”Har sjungit sedan jag kunde stå på di två bena världen gav mig!”. Spelat gitarr i två underbara år, spelar även trummor, bass, munspel och sjunger såklart! På scen kommer jag bju på lite ackustisk magi- både Svensk och Engelsk, låtar som alla bör känna igen. Trubadurkänsla helt enkelt! Och inget värst flashy, utan bara en ung kille med sin älskade gitarr!”

Badde ”Badde är en producent och DJ som levererar techhouse. Det bjuds på märkliga ljud och rytmiskt poesi, men framförallt ett stabilt ”Four on the floor” komp.”

Bones For Keys ”Ett bluesrockband som inte vill hålla sig till en genre eller röd tråd, utan spretar ut sig som mycel. Med inspiration från musikstilar såsom gypsyjazz, cirkusmusik och psykedelisk rock kommer dom fullkomligen dominera dina trumhinnor med apbra musik.”

Bottomscrapit ”Bottomscrapit (bottenskrapet) möttes i Värmland med funken som gemensamt intresse. Sein på sång, Marcus på trummor, Julius på bas, Martin på klaviatur och Axel på gitarr. Tillsammans spelar dom musik som är menad att glädja och få lyssnaren att vilja röra på sig. Inspiration från jazz funk och pop bildar ett unikt sound som verkligen går att röra sig till.”

Chapelwood ”Chapelwood spelar rock med inspiration från 70 och 80-talet och har spelat tillsammans i något år. Bandet består av Åke och Thord som skrivit och spelat de flesta av låtarna redan på 80-talet, samt Linnéa och Björn som joinat gubbarna det senaste året. Det utlovas verkligen både röj och sväng!”

Chris Erik Band ”Chris Erik Band är ett jazz fusion-band som bildades 2021. Med influenser som Weather Report, Chick Corea Elektric Band och Yellowjackets, är musiken lekfull, groovy och nutida. Melodierna fastnar direkt på hjärnan och är sammansvetsade med en tight rytmsektion. I början av sommaren spelade bandet in sin första EP som släpps senare under hösten.”

EXLO ”EXLO’s musik inspireras av 80-talets rock. Artister som Journey, Europe och TOTO är stora influenser. Musiken innehåller maffiga synthljud blandat med tät stämsång och tjocka gitarriff som hör 80-talssoundet till.  En känsla av rymd och storhet för låtarna tillsammans och med explosiv dynamik skapar de en egen atmosfär.”

Fred White

Gaarden ”Gaarden’s ljudlandskap grundar sin musik i progbaserade influenser som Yes, Opeth, Muse, Pink Floyd och Porcupine Tree med ett stänk av Johannes Bach. Gaarden har ett lika brett genreöverskridande redskap som det finns lika många olika blomsterarter i plantagerna. Med texter byggda på känslomässiga upplevelser och fiktiva berättelser kommer dem inom varje föreställning berätta en ny historia för besökaren.”

Ivy Oak

Khadavra ”We steal music from a higher dimension”. Khadavra gräver ner sig  i det undermedvetna för att ge gestaltning åt vad de hittat. De hjälper dig ratta in ett frekvensområde som uppfyller dina känslomässiga och kognitiva behov. Genom musiken kan de uttrycka sin oro och sina känslor kring det moderna samhället och dess konventioner. En tidsresa mellan 70-tal och nutid framför de kontrasten av skrivet material och improvisation.”

Kickstiff ”Kickstiff är ett band bildat 2020, men 2021 var året då de blev officiella. Relativt nya bjuder de publiken på enkel men fartfylld rock, precis så som den ska vara. Med en blandning av covers och egna låtar siktar de på en folkfest utan dess like! Sakta men säkert byts covers ut mot egenskrivna låtar, så håll utkik. Kickstiff kommer bjuda på musik som kan beskrivas ”Listening to us is gonna be like a hit in the gut”!”

Klotty ”Klotty är ett hårdrocksband från Dalarna som blandar snabba tempon med svängigt tung-gung. Ni kommer mötas av en stadig blandning av allt från punkig indierock till det absolut tyngsta ni någonsin hört. Klotty är unga, tunga, snabba och dumma.”

Lovisa Lundmark/Josefin Persson

Marcus Erkenfjord

MSQVT ”Nationalteaterns trasiga bandspelare gick igenom ett stänk elektronisk sprâj, några sprut WD-40 och en resa in i framtiden. I framtiden fanns technon och där gifte sig det lyckliga paret. Mattis Sundqvist kommer att avsluta årets festival med en dundrande dansstrand, och du kommer hamna i en trans fram tills nästa gång det ljudas på hôlmen!”

Reptile Brain ”Skit i däggdjurshjärnan, det här bandet lockar endast fram reaktioner i reptilhjärnan. Dave Grohl har inte vågat spela ute under hela 2020 på grund av rädslan för att möta upp dessa giganters monsterljudvägg. Det är “bara” två gitarrer men låter som 150. Det är “bara” ett trumset men låtar som Peter Criss gånger 4! Sången levereras med en passion som Mel Gibson totalt misslyckades med i sina fåniga långfilm! 4×12 lådor och överfulla pedalbord utlovas! 90-talet och den alternativa rockens storhetstid må vara över men Reptile Brain visar gång på gång att det alternativa regerar i skuggorna. Det här är framtiden fast nu!”

Ridanzius ”Ridanzius är känslan av att vara iakttagen. Att bli älskad och hatad, i samma veva. Att bli omhändertagen, hårdhänt. Det är ljudet av smärta och kunskapen att ta sig ifrån det. Avgrundsbejakande skrik och sylvassa riff utlovas.”

Sathid

Skurvelua

Sven Coop ”Sven Coop, denna mytiska poporkester i sin tredje reinkarnation. Vem som spelar på vad är aldrig ett faktum. Vad som skapar massan av ljudvågor är alltid en spekulation. En sak är säker. Lewi har en ny pedal och kvällen kan bara bli magisk.”

Viktor Ejwertz ”Viktor Ejwertz är en artist och låtskrivare från ön Tjörn på västkusten. Viktors gitarrspel är influerat av Ben Howard, John Mayer m.fl. och han hittar glädje i att fylla ut ljudbilden med bara gitarr och sång. Låtarna har ofta existentiella teman, med inslag av hjärtesorg, pepp och jävlar anamma. Kuriosa: Viktor, som nu är baserad i Stockholm, har pluggat musik både på Ingesunds folkhögskola, och Ingesunds musikhögskola.”

Mer info:
Mer nyheter, eventuella ändringar och annan info om Viksholmsfestivalen finner du på Hemsidan, Facebooksidan eller Instagram. Biljetter köps via Tickster.

Avslutningsvis några bilder från förra årets succéfestival. Vi ses på Viksholmen!

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.