”För piano”

Det är då inte lätt för våra musiker att slå sig igenom i mediebruset. Att få en liten liten stunds uppmärksamhet av oss övriga. För Marcus Lundberg gick det inget vidare när han kontaktade mig. Han fastnade i mitt spam-filter. Sorry, där tittar jag inte varje dag… Men nu Marcus, nu får du en stund i rampljuset – i alla fall här på denna blogg.

Marcus är tonsättare som är bosatt i Göteborg men har tidigare studerat på Musikhögskolan Ingesund. Den 13 december släppte han sitt album med nyskrivna pianostycken. Albumet heter ”För Piano” och består av 9 kortare stycken, varav ett är med piano och violin och ett är med piano och melodika. Det är en samling av stycken som har komponerats under 2017-2021. Kanske hörde du ett av hans stycken, ”Ankomst”, när det uppfördes av Ingesunds Blåsorkester tidigare i höstas?

Marcus Lundberg. Foto: privat.
Marcus Lundberg. Foto: privat.

”Samtliga stycken är lugna, med undertoner av melankoli och nostalgi. Det finns många olika inspirationskällor genom albumet: allt från stilla skogspromenader i Värmland och rofyllda båtturer i Jämtland, till Göteborgs konstanta gråa himlar och duggregn.” skriver Marcus i sitt pressutskick och fortsätter ”De senare styckena skrevs under Covid-19, och är starkt präglade av tankar och känslor som visade sig under isolationen.”

En del av musikerna och producenterna som medverkar på albumet är folk som Marcus träffade medan han bodde i Arvika. Ett av styckena heter till och med ”Ingesundsvisa”, och är inspirerat av skogsområdena runt Ingesund. Just Ingesundsvisa är en av mina favoriter på skivan. Ett perfekt stycke musik att sätta på och avnjuta tillsammans med en het tekopp efter en kylig långpromenad i vinterlandskapet…

/David

”För piano” av Marcus Lundberg.

Mer info om Marcus Lundberg finner du här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.