Julkonsert med Arvika stadsmusikkår

Det började pampigt i söndags när Arvika stadsmusikkårs årliga julkonsert tog sin början i Trefaldighetskyrkan. John Rutters “Nativity Carol” var en sprakande start och den passade bra då jag tror många i orkestern var laddade att åter få bjuda på konsert. På grund av pandemin var det denna kylslagna söndagskväll faktiskt på dagen två år sedan man senast tillsammans spelade en konsert för publik. Efter öppningsnumret bjöd man på två kända stycken filmmusik. Först John Williams “Star of Betlehem” från julfilmen “Home Alone” komplett med bjällror och allt. Därefter Danny Elmans ledmotiv från Tim Burtons film “The Nightmare Before Christmas”. 

Därefter hade stadsmusikkåren tagit till ett nytt grepp och bjudit in en gästsolist. Detta år dök skönsjungande sopranen Josefina Berglund upp tillsammans med ackompanjatören Albin Axelsson. Berglund som studerar klassisk sång vid Musikhögskolan Ingesund och frontar i rockbandet Children of the Sün. Idag bjöds det dock inte på rock utan musik från en del andra genres. Först ut var sjöngs vackra “Marias vaggsång” av Max Reger följt av “Bist du bei mir” av J.S. Bach.  

Efter Josefina och Albins del kom stadsmusikkåren tillbaka med tre stycken. Först Hubert Parrys storslagna “Jerusalem” som bygger på sägnen om att Jesu födelse skedde i England. Skulle tro att orkestern under detta stycke använde precis alla instrument som fanns till hands. Pampigt! Därefter blev det stillsammare, om än lika tjusigt, då de framförde Jean Sibelius “Giv mig ej glans” i arrangemang av tidigare stadsmusikkåristen Anders Lindahl. Ett mycket vackert och stämningsfullt stycke. Stadsmusikkåren blandade friskt bland julmusiken och bjöd därefter på Jeremy Finer och Shane McGowans “Fairytale of New York” – en julsång om att det inte alltid blir riktigt som man tänkt sig, en fyra och en halv minuter lång kärleksförklaring tillika gräl. Den här kvällen fick vi avnjuta musiken utan texten vilket i sammanhanget kändes lämpligt med tanke på konsertplatsen. 

I nästa avdelning återkom Josefina och Albin för ytterligare en avdelning. Först framförde de Ceasar Franks tjusiga “Panis angelikus” följt av stillsamma “Pie Jesu” av Andrew Lloyd Webber vilket jag förstod är en av Berglunds favoritkompositörer. Därefter klingade sopranrösten vackert i J.S. Bach-Gounods “Ave Maria” mellan valven i Trefaldighetskyrkan. Slutligen framförde Josefina tillsammans med stadsmusikkåren Carl Davis “The Most Wonderful Birthday of All”. Denna gång i arrangemang av en annan stadsmusikkårist, nämligen Erik Berndalen. Ett stycke där orkesterns flöjter stundtals flöt samman med sopranrösten – mycket vackert! Härligt att Arvika har en stadsmusikkår som inte bara hanterar marschmusik utan också finfint klarar av symfoniskt blåsmusik. Slutligen avslutade den drygt 30-manna starka orkestern med Leroy Andersons “A Christmas Festival” – ett härligt medley av ett stort antal julsånger. Undertecknad slutade räkna vid tio. Och med medleyt och det efterföljande extranumret sände stadsmusikkåren de cirka 100 åhörarna hemåt igen med en önskan om en riktigt god jul. Lite varmare till både kropp och sinne.

/David

(Det här inlägget är även publicerat i pappersupplagan av Arvika Nyheter 2021-12-22.)

Julkonsert med Arvika Stadsmusikkår
Julkonsert med Arvika Stadsmusikkår 19 december 2021. Foto: David Fryxelius.

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.