När är senare?

Konsert A är framflyttad på obestämt tid och det är även festival B. Arrangemang C från förra året har flyttats två gånger redan och ska nu slås ihop med årets upplaga av dito. Aktiviteten D däremot är mycket oklar om den alls kan hållas – möjligen digitalt på Zoom. Konserten E ska dock hållas fast utan publik och konserterna F, G och H är i alla fall bestämda att de ska genomföras… fast senare. Någon gång när publikantalet kan höjas igen. Vänner, jag förstår att det blivit så här, men det börjar nu bli ett rejält pussel att lägga när så många ”om” och ”senare” ska beaktas.

The Hebbe Sisters och Jan Adefelt Trio. Foto: David Fryxelius.
The Hebbe Sisters och Jan Adefelt Trio. Foto: David Fryxelius.

Ja, ni fattar. Jag raljerar lite. Och ja, jag tycker att restriktionerna behövs och att vi banne mig får hjälpas åt att följa dom. Ung som gammal. Men det börjar samtidigt bli en mycket märklig situation. Nästan absurd. Det här Coronaeländet ställer verkligen till det för alla inblandade på allt fler nivåer. Och man kan fråga sig när ”senare” egentligen är? Och vilka arrangörer som fortfarande är kvar, som står upp och som har energi och ekonomiska muskler att faktiskt genomföra sitt eller sina senarelagda arrangemang? För vem vågar egentligen planera och marknadsföra? Aldrig har arrangemangskalendern här på bloggen gapat så ekande tom…

Bilden här intill är från Hebbe Sisters och Jan Adefelt Swingtime Trios konsert i gamla Tingshuset den 6 mars 2020. Det var också release av deras album ”Jazz it up and move” som skulle bli startskottet för deras turné. Det är faktiskt den sista ”vanliga” konsert jag varit på som inte haft någon form av restriktioner kring antal, publikens placering, konsertens längd och så vidare. Snart ett år sedan alltså… Det var en riktigt bra konsert, by the way.

I höstas hörde jag från en arrangör att de löst börjat fundera i banor av att införa uppvisande av intyg på genomförd vaccination för att alls kunna få köpa en biljett till ett arrangemang. Jag slogs av att jag då tänkte – vilken udda tanke! Att det gått så långt. De senaste dagarna har vår regering diskuterat liknande regler för att nu få resa in i Sverige. Idag kom beslutet. ”Från och med lördag måste utländska medborgare som vill resa in i Sverige visa ett negativt coronavirustest. Testet får ”som huvudregel” endast vara 48 timmar gammalt. Reglerna gäller alla över 18 år, med ett par undantag. Undantagen kommer finnas för att ”inte försvåra för vaccinationer eller för sjukvården”, säger statsminister Stefan Löfven till SVT. Det känns förstås som en logisk utveckling utefter världsläget och vårt ansträngda sjukvårdssystem. Även om många gränspendlare nu hamnar i kläm.

Men samtidigt är det ju den här pandemin en smått surrealistisk utveckling för allt vad gäller musik och kultur – branscher som har långa planeringstider och ofta arbetar just gränsöverskridande. Problemet med märkliga intyg kommer alltså inte bara vara ett hinder här i närtid utan kan nog bli en verklighet för väldigt lång tid framöver. Nu först gäller reglerna fram till sista mars… men det kan nog bli än längre om det inte snabbt ger resultat och om inte dessutom vaccinationsviljan i vårt avlånga land ökar markant. Om jag förstod rätt så är den ännu inte så hög som den borde vara för att vi ska få tillbaka allt till ”normalt” igen…

Personligen kommer jag att vaccinera mig när jag blir erbjuden. Inte bara för att jag så intensivt längtar efter att få tillbaka ett ”normalt” liv igen. Inte bara för att kunna krama om nära och kära. Inte bara för att ha möjligheten att få gå på exempelvis en livekonsert igen. Nej, för mig handlar det lika mycket om respekt och omtanke för de som av olika anledningar faktiskt inte kan vaccinera sig. Då måste vi övriga stå starka. Annars faller det ihop. För mig känns det nästan som en plikt.

Och om den nationella vaccinsamordnarens planering håller så ser det ut som om den svenska befolkningen har blivit erbjuden vaccination runt midsommar. En vaccination som åtminstone jag hoppas att alla som har möjligt tackar ja till. Lite komiskt att Arvikaborna ska vaccineras just på Ritz. Kulturhuset hjälper till – hoppas de spelar lokalproducerad musik för de som kommer att stå i kö. Och om det efter det inte tillstöter fler komplikationer runt Covid-19… vågar man då hoppas på att snart få gå på en livekonsert igen? En helt ”vanlig”?

Jag längtar.

/David

Teddybears på Arvika Hamnfest 2018. Foto: David Fryxelius.
Teddybears på Arvika Hamnfest 2018. Foto: David Fryxelius.

PS. Men vi får inte deppa. Fram till dess att det blir konsert igen får vi trösta oss i att Arvikas musiker fortsatt levererar. Corona till trots. I närtid har vi bland annat fått ny musik från Edgar & Strandberg, Nephila och Tribulation. Arvika är fantastiskt! In och lyssna! DS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.