Ny musik från Tribulation

”Where the Gloom Becomes Sound” heter den rykande färska plattan med Stockholmsbaserade (?) Arvikabandet Tribulation. En platta som på ett vis annonserar slutet för en sorts Tribulation och samtidigt markerar starten på ett nytt. Detta då gitarristen och låtskrivaren Jonathan Hultén för några månader sedan valt att lämna Tribulation för att jobba vidare med sitt soloprojekt. Jonathan är förvisso med på inspelningen av plattan men det verkar ändå ha stått och vägt huruvida Tribulation skulle fortsätta utan Hultén eller om övriga bandmedlemmar skulle lägga av. Men man beslutade sig för att fortsätta. För in i bandet kom Arvikabördige gitarristen Joseph Tholl. Tholl som förutom ha arbetat med egen musik tidigare spelat i Arvikabandet Enforcer samt i banden VOJD och Robert Pehrsson’s Humbucker. Tholl känns direkt som en lämplig ersättare. I videon längst ner medverkar hela ”nya” Tribulation.

"Where the Gloom Becomes Sound" med Tribulation.
”Where the Gloom Becomes Sound” med Tribulation.

Den femte fullängdsplattan, ”Where the Gloom Becomes Sound”, har fått ett verkligt fint mottagande bland recensenter både i Sverige och utomlands. ”Tribultaion är det finaste vi har” skriver Aftonbladet, ”Förfärande och förfarande skönhet” skriver GAFFA. Jag finner bara fler och fler recensioner på denna platta. Kul när ett hårt arbete även tilltalar recensenterna. Bara att gratulera.

”This is In Remembrance, the opening track on Tribulation​’s fifth album, and it only takes a minute to remind you why the Swedish terrors are, by a distance, the most atmospherically evocative outfit in modern metal.” – kerrang.com

Och det är bara att hålla med. Tribulation lyckas med det som få andra gör nämligen att kombinera det i grunden stenhårda och mörka med fina melodier, vacker rent trolsk inramning. Texterna kanske inte till hundra procent tilltalar mig men det gör musiken desto mer. Det rytmiska är medryckande. Gitarriffen är drivande och lotsar framåt. Och att bandmedlemmarna har musikaliska rötter i mer än hård rock gör det spännande. Man anar en del jazz men framförallt folkmusik. Som till exempel på spåret ”Lethe” som startar med ett ensamt pianot och bygger sedan upp till nästkommande spår som är ”Daughter of the Djinn” – och då det blir åka av igen.

Efter några genomlyssningar av ”Where the Gloom Becomes Sound” tycker jag att det här är ett starkt album. De 10 låtarna håller ihop helheten till ett vattentätt Tribulationsound. Att Jonathan Hultén kommer att bli saknad av många fans tror jag inte är någon underdrift. Men jag tror samtidigt att Joseph Tholl kommer att funka bra framöver. Det kommer att visa sig. Det har i alla fall startat väldigt bra! Tribulation har jag ännu inte sett live – något jag nu än mer ser fram emot.

/David

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.