Ett skört ekosystem

Legally Blonde. Foto: David Fryxelius. Legally Blonde. Foto: David Fryxelius.

För åtta år sedan startade jag den här bloggen. Syftet var enkelt – att försöka följa med i Arvikas rika musikliv. Och vilket musikliv det är! Ju mer jag lär mig om det desto mer finns att grotta ner sig i. Arvika kan vara en av Sveriges bästa småstäder när det kommer till musik. Flest konserter per capita? Inte helt otroligt. Några år senare är syftet för bloggen fortfarande detsamma. Smått fantastiskt!

Gästerna i soffan, Andreas Olsson och Tobias Östlund, på insamlingsgalan Gästerna i soffan, Andreas Olsson och Tobias Östlund, på insamlingsgalan ”Music against Covid-19”.

Men senaste kvartalet trycker verkligen fingret i sidan på Arvika – håller musiklivet verkligen för det här Corona-eländet? Personligen vill jag vara positiv och tro det – ”omöjliga Arvika” brukar det väl heta? Men det gnager inom mig och oron för att det ”musikaliska ekosystem” (som någon branschföreträdare kallade det) som finns på plats här kommer att skadas ordentligt av den pandemi som råder. För ett skört ekosystem tycker jag det är. Det råder i vanliga fall i Arvika en slags symbios där musiker, spelställen, föreningar, tekniker, eventbolag, säkerhetspersonal, biljettförsäljare och andra producenter samverkar på olika sätt. Man är i många fall naturligtvis också konkurrenter men man delar det att man är i samma bransch. Men det här är alltså en bransch som på grund av reglerna, om att inte tillåta sammankomster över 50 personer, i praktiken över en natt fått näringsförbud. En bransch där många heller inte omfattas av det krisstöd som delats ut av kulturdepartementet. Det här är helt klart problematiskt. I Arvika och i övriga Sverige. Och ju längre dessa restriktioner gäller desto färre kommer att stå kvar när reglerna väl lättas. Och det senaste verkar vara att det inte är aktuellt med några lättnader under sommaren i alla fall. Och då är det nog få som nu tror att det ”bara” att sparka igång maskineriet igen. Att det bara är att trycka på en knapp… Nej, många har nog ställt in sig på att 2020 är ett förlorat år. Vi får hoppas att det stannar vid det.

Systrarna Ericsson. Foto: Systrarna Ericsson. Systrarna Ericsson. Foto: Systrarna Ericsson.

Samtidigt som branschen går rejält på knäna så händer andra saker på grund av pandemin. Jag har pratat med en del musiker som förvisso saknar livescenen och framförallt publiken men som också försöker vända detta till ett ”skapande-år”. Att verkligen försöka ägna tiden till att stanna upp och känna efter. För att skriva ny musik eller till att spela in musik som tidigare fått vänta och så vidare. Och jag beundrar dessa människor – tänk att kunna projicera om! Att vända Corona-eländet till något positivt! Det kan ju faktiskt ge oss andra en massa fantastisk ny musik på sikt! Och en del musiker har ju också flyttat ut på nätet. En del för att bara få ”hålla igång” spelandet, andra för att kommunicera mer med sin fans, någon försöker tjäna in någon krona till hyran, andra av helt andra orsaker. Följ dom gärna. Ta del av deras sociala konton. Lyssna på musiken! Jag vet att det betyder mycket för dom.

Rallie And Coal. Foto: Rallie And Coal. Rallie And Coal. Foto: Rallie And Coal.

Sedan har vi i Arvika ett musikaliskt utbildningsväsende som under våren, på några dagars varsel, fick ställa om från ”vanlig undervisning” till att göra samma sak fast digitalt. Musikhögskolan, folkhögskolan, gymnasierna och Musikskolan i Arvika fick alla ändra sin verksamhet. Blixtsnabbt! Jag har börjat prata med ett antal pedagoger om detta. Om hur det varit att göra nytt, om att jobba med sin egen och elevernas situation? Om den branta inlärningskurva som tvingat alla åt samma (?) håll… Om att jobba från ett ”hemma-kontor” och undervisa… i musik. Plågsamt för många och spännande för vissa! Det här är oavsett känsla viktiga lärdomar att ta med sig tror jag. Och jag tänker att jag längre fram ska göra ett separat inlägg om detta här på bloggen. Men tills dess vill jag att du som är pedagog och/eller elev och har varit en del i detta delar dina erfarenheter med mig. Mejla gärna! Några rader eller långa utlägg? Skicka dina direkta tankar, dina goda och/eller dåliga erfarenheter, dina farhågor och förhoppningar, dina tankar om punkter att belysa i inlägget, om aha-upplevelser, om dråpliga situationer, om gråt och tandagnisslan… Kort sagt – det du kommer på. Ta några minuter och funder och skriv – det vore värdefullt! Tack på förhand.

Artikelförfattaren mannekängar med bandtisha ala Tribulation. Foto: Arvika Musik. Artikelförfattaren mannekängar med bandtisha ala Tribulation. Foto: Arvika Musik.

Så, Arvika Musik, grattis på åttaårsdagen då. Hipp, hipp och hurra. Hoppas nästa år (eller helst redan nästa kvartal) blir bättre än 2020! Och du som läser här, tack för att du följer med på den här resan. Förhoppningsvis har vi fortsatt massor av musik att se fram emot. I närtid och lite längre fram. Ja, nyligen också för den delen. För du har väl inte missat att dessa musiker nyligen släppt ny musik: Spidermonkey of mega destruction, Rallie and Coal, Systrarna Ericsson, Mia Marine, Wilma Nea, Hebbe Sisters, By Lightning… Och just det – glöm inte bort att gå in och rösta på Dotter i Aftonbladets tävling Rockbjörnen! Och vill du fortfarande gå på konsert? Ikväll kan du ta del av ”Musik på Brättne brygga” eller ”Musik vid Helgsmål” i Stavnäs kyrka – två Coronaanpassade arrangemang.

/David

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.