På konsert i soffan

on
Anton & Hildur på insamlingsgalan "Music against Covid-19".
Anton & Hildur på insamlingsgalan ”Music against Covid-19”.

I lördags kväll gick galan ”Music against Covid-19” av stapeln på Ritz. En av de finaste men också märkligaste konserter jag varit på. Märklig för att jag var där, men ändå inte. Hela kvällen livestreamades på Facebook med flera plattformar. En sändning som funkar tack vare att tekniken blivit så tillgänglig mot hur det vara för bara… låt säga tio år sedan. För hade det här varit 2010 hade i princip bara tv-bolagen och större produktionsbyråer klarat av att producera galan. Men var skulle de ha sänt det? Facebook hade inte funktionen då vad jag kan minnas… Nej, det hade inte varit samma sak. Men nu gick det – hurra för teknikutveckling! Allt är inte bara elände.

X-Rays på insamlingsgalan "Music against Covid-19".
X-Rays på insamlingsgalan ”Music against Covid-19”.

Lördagskvällen gav en blandning av allvaret men också att det finns hopp. Lite depp av och till men framförallt en go Jössehärsstönig framtidstro. Det ordnar sig – ja, det måste ordna sig! En kväll där man på sätt och vis, liksom, ”krokade arm” (på säkert avstånd såklart) för en bättre framtid. Musiken från scenen varvades med samtal i soffgruppen intill. I soffan intervjuades dels artisterna men också inbjudna gäster. Det blev samtal om dagens situation, hur det går för företagen men också hur allt detta  påverkar enskilda på ett mer personligt plan. Viktiga diskussioner som jag tror vi behöver mer av. Ska vi orka ta oss igenom Covid-19 måste vi hjälpas åt.

Tobias Östlund på insamlingsgalan "Music against Covid-19".
Tobias Östlund på insamlingsgalan ”Music against Covid-19”.

Artisterna som uppträdde denna kväll var X-Rays, Tobias Östlund, Pärra Eriksson, Lingwall Larsson Band, Chris Edgar & Strandberg, Dotter och Systrarna Ericsson. Dessutom spelade konferenciererna Anton & Hildur några låtar. EXLO skulle ha spelat men fick ställa in med kortvarsel på grund av sjukdom. De olika artisterna fick förutom en stund i soffan framföra några låtar var. Och det blev en skön blandning av trubadur-, pop- och rockmusik.

Galan sändes som sagt bland annat på Facebook, Instagram, arvika.se och på Vimeo. Totalt ska ungefär 39.000 personer sett sändningen – det är ju fantastiskt bra! Och det var också många som var med och swishade till insamlingsnumret. Under måndagen räknade man ihop resultatet och visar på hela 120.844:-!! Dessa pengar omvandlas nu till presentkort som lottas ut till givarna att användas i Arvikas butiker under maj månad.

Pärra Eriksson på insamlingsgalan "Music against Covid-19".
Pärra Eriksson på insamlingsgalan ”Music against Covid-19”.

Chris Edgar, galans initiativtagare, låter meddela att det redan planeras för en andra insamlingskväll i maj eller juni. Det blir spännande! Missade du sändningen eller vill du se den igen? Klicka på länken längst ner på sidan.

Kvällens stora dragplåster var ju såklart Arvikas popstjärna Dotter. En artist som kommit att bli mycket folkkär – just nu ligger hon faktiskt etta på Svensktoppen. Det är inte alla artister som klarar av! Jag fick möjlighet att ställa lite frågor till Dotter, eller Johanna Jansson som egentligen heter.

Lingwall Larsson Band på insamlingsgalan "Music against Covid-19".
Lingwall Larsson Band på insamlingsgalan ”Music against Covid-19”.

Hur var det att uppträda på galan på Ritz i Arvika?
”Det va blandning av nostalgi och häftig känsla att uppträda på ett nytt sätt! Jag har ju nu sen melodifestivalen gjort några live streamade uppträdanden men inte en sån här livestreamad insamlingskonsert. Jag har ju upprätt på Ritz och själv gått på konserter där i hela min uppväxt i Arvika så det var så härligt att få va tillbaka igen.”

Gästerna i soffan, Andreas Olsson och Tobias Östlund, på insamlingsgalan "Music against Covid-19".
Gäster i soffan, Andreas Olsson och Tobias Östlund, på insamlingsgalan ”Music against Covid-19”.

Att uppträda framför kamera istället för publik – hur känns det?
”Jag börjar bli van nu 😉 Nej men det är såklart annorlunda men i det här fallet kändes det jättebra, jag kände mig ovanligt lugn och harmonisk faktiskt! Förmodligen för att jag är hemma lixom och det har ju en lugnande effekt på en.”

Var det självklart att ställa upp? Jag menar, möjligt att ställa upp på så kort varsel?
”Ja absolut, det var inga problem. De flesta giggs jag haft nu efter mello har kommit in bara nån dag innan så det är ju både spännande och kul för man vet inte hur nästa vecka kommer se ut så man får leva mycket i nuet och va väldigt flexibel men det passar mig som person, jag är ganska spontan.”

Pärra Eriksson, Chris Edgar & Strandberg på insamlingsgalan "Music against Covid-19".
Pärra Eriksson, Chris Edgar & Strandberg på insamlingsgalan ”Music against Covid-19”.

Vilka/vilket är dina bästa musikminnen från Arvika?
”Oj , jag har faktiskt väldigt många fina minnen, vet inte om jag ska rabbla upp alla men de som utmärker sig mest är väl när jag själv började sjunga när jag va runt 4 och började spela in egna versioner på ”My little Pony” låtar på köksradion. Sen började jag skriva egna låtar och startade mitt första tjejband när jag va 10 år och vi uppträdde med låtarna inför klassen, jag spelade piano och delade upp oss i olika stämmor. När jag va 15 år vann jag Arvikas melodifestival med en egenskriven låt som heter ”Some people”. Jag minns att jag va väldigt chockad för jag tävlade med åldrarna 11-19, dvs flera grymma band från musikestet var med så jag förstod där och då att jag förmodligen hade nån slags talang, vilken va en häftig känsla. När jag va 19 år vann jag ett jazzstipendium i sång och piano på Arvikas jazzfestival som höll till i hamnen varje år, vet inte om den fortfarande gör det, ”Jössejazzen” heter den om jag inte minns fel? Sen alla gånger jag varit på Arvikafestivalen glömmer jag inte! Bästa konserten var när Björk uppträde 2003, då kände jag att ”där vill jag också stå en vacker dag och göra min egen grej”. Verkligen synd att Arvikafestivalen inte finns mera, hoppas den återuppstår!”

Dotter på insamlingsgalan "Music against Covid-19".
Dotter på insamlingsgalan ”Music against Covid-19”.

Du gick ju musikestet i Arvika – vilka är de bästa lärdomarna från en sådan utbildning?
”Ärligt talat måste jag säga att musikestet var den absolut bästa utbildningen jag gått. Lärarna jag hade lärde oss musik i detalj och det var otrolig hög nivå för att vara gymnasiet tycker jag. För jag har ju pluggat vuxenutbildningar efter detta så jag har verkligen något att jämföra med. För mig har musikestet lagt hela grunden för mitt artisteri, speciellt för utvecklingen av min sångröst och musikproduktion. Jag skulle rekommendera alla att gå den utbildningen!”

Jag ringde ju mitt i ditt musikskapande idag… Kan du motivera dig till att vara kreativ och skriva nu när du inte får spela för publik? Går det att ställa om så här i Coronatider?
”Absolut! Jag tänker hela tiden framåt! Just att jag inte får uppträda förhindrar inte kreativiteten på något vis utan man kan ju ändå fortsätta släppa musik. Så på ett sätt har jag ju ännu mer tid för att skriva nu vilket jag behöver för jag vill få färdigt mitt album så det kan släppas i år.”

Systrarna Ericsson på insamlingsgalan "Music against Covid-19".
Systrarna Ericsson på insamlingsgalan ”Music against Covid-19”.

Har alltid undrat hur det är att växla från att uppträda för mycket publik ena kvällen och till de små sammanhangen kvällen efter?
”Ja det är alltid speciellt, om du menar att ena kvällen har man mer publik och ibland mindre? Jag brukar inte tänka jättemycket på om publiken är stor eller liten, det handlar mer om hur engagerad publiken är. Ibland är de små giggen de som känns bäst för det blir mer intimt och man lär känna publiken bättre men det är såklart en häftig känsla att spela inför flera tusentals människor.”

Hur ser framtiden ut för Dotter? Ny musik i sikte?
”Yes det kommer släppas mycket mer ny musik i år än vad jag gjort tidigare år, så det känns värdigt kul! Är så pepp på att släppa nästa singel! Kan inte berätta så mycket om den ännu förutom att det är en riktig sommarlåt och kommer släppas i början av sommaren.”

Dotter på insamlingsgalan "Music against Covid-19".
Dotter på insamlingsgalan ”Music against Covid-19”.

Vet att många unga, inte minst tjejer, ser upp till dig. Vilka är dina tips för att ta sig fram i musikbranschen?
”Det är verkligen så roligt, i och med att jag själv kämpat på i så många år med musiken så vill jag såklart dela med mig om alla mina erfarenheter. Jag brukar hålla föreläsningar om branding och låtskriveri och jag drömmer om att bli artist coach längre fram när det finns mer tid. Men för att hålla mig kort så är väl mitt bästa tips att öva, öva, öva! Rita upp en målbild för vad du önskar att du själv redan har åstadkommit och spara den bilden som ditt fokus. Sen ta kontakt med andra i branschen, börja med folk på samma nivå som dig och bygg dig uppåt. Musikbranschen handlar om att samarbeta och skapa kontakter så ta för dig och visa vem du är. Ge aldrig upp och våga testa nya saker, det handlar om att pröva sig fram och hitta det man själv älskar att göra, det kan ta lite tid men för att kunna göra det måste man också bygga upp sitt självförtroende och tro på sig själv till 100% för vem ska annars tro på en 🙂 De här sakerna är det som byggt upp mig till den jag är idag så jag hoppas det ska vara till hjälp till andra.”

Resultat av insamlingsgalan "Music against Covid-19".
Resultat av insamlingsgalan ”Music against Covid-19”.

Vad önskar du dig mest just nu?
”Att Coronan är över så att vi alla kan få återgå till våra vanliga liv, att man får komma ut och spela igen och såklart göra det med en viss försiktighet. Jag hoppas alla människor på den här planeten inser allvaret i att utnyttja och konsumera djur. Om jag fick bestämma skulle alla bli veganer för då skulle inte sådana här pandemier existera!”

Ja, då önskar vi nog samma sak. Vi vill alla ha tillbaka våra vanliga liv. Vi vill umgås. Och vi vill definitivt gå på konsert igen. I alla fall längtar jag… jag längtar massor.

/David

Music against Covid-19

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.