Konsertföreningen släpper höstprogrammet 2018

Arvika konsertförening släpper sin vana trogen ett helt terminsprogram. Eller ett generalprogram om man så vill. Höstens program består av sju konserter. Det är ett relativt brett program inom den klassiska musiken. En av nyheterna är att årets julkonsert sker i samarbete mellan Arvika Stråkorkester och ”spännande unga gäster”. Ett helt nytt grepp. Det ska bli spännande att se vad det blir! Jag ser att det saknas några detaljer men i övrigt ser höstens program ut som följer:

No More Four Seasons. Foto: Arvika konsertförening.
No More Four Seasons. Foto: Arvika konsertförening.

”There are no more four seasons”
Torsdag 20 sept kl. 19.00 Stora konsertsalen, Musikhögskolan Ingesund
There are no more four seasons består av violinisten George Kentros och elektroniska musikern Mattias Petersson. Duon tar avstamp i kända verk ur musikhistorien och skapar nya för att tala till och om vår samtid. Hittills har de komponerat om verk av Vivaldi, Ravel, Biber och Johan Strauss d. y. för violin och laptop för att se hur det hade kunnat låta om verken skrevs idag. DN kallade duons debutCD för en av förra decenniets 10 bästa klassiska inspelningar. Mattias Petersson har bl a studerat på Ingesund och på Musikhögskolan i Stockholm, där han nu arbetar som lärare i elektroakustisk komposition. George Kentros studerade bl a på Yale University i USA och Musikhögskolan i Stockholm och är en av nordens mest anlitade experimentella violinister. Konserten arrangeras i samverkan med Musikhögskolan Ingesund.

”Duo Magnus & Iryna”
Torsdag 4 oktober kl. 19:00 Stora konsertsalen, Musikhögskolan Ingesund
Vinnare av 2017 års final av Ung & Lovande blev Duo Magnus & Iryna, närmare bestämt Magnus Holmander, klarinett, och Iryna Serotiuk, accordeon. Juryn uttalade: ”Med lysande artisteri och självklar scennärvaro, suveränt samspel och teknisk briljans, bjuder musikerna in lyssnaren till en unik klangvärld”. Duon är ganska nybildad men har redan skaffat sig en helt egen repertoar, inte minst tack vare att Iryna själv arrangerar musik för den ovanliga ensemblen. Magnus studerar på Kungl. Musikhögskolan, tidigare för Hermann Stéfansson och Martin Fröst, nu med Emil Jonason. Iryna har studier i Odessa bakom sig innan hon kom till Warszawa och så småningom Stockholm där hon nu studerar hos Anita Agnas på Kungl. Musikhögskolan. Konserten är producerad av Västmanlandsmusiken och arrangeras i samarbete med Musikhögskolan Ingesund.

”Vidunderbarna”
Söndag 21 oktober kl. 16:00, Rackstadmuséet
Matvei … – violin och Daumants Liepins – piano. Konserten arrangeras i samarbete med Rackstadmuséet.

Gabriel Nilsson. Foto: Arvika konsertförening.
Gabriel Nilsson. Foto: Arvika konsertförening.

Stipendiatkonsert
Torsdag 25 oktober kl. 18.30 Musikskolan i Arvika
Gabriel Nilsson – saxofon, som studerar andra året på Ekonomiprogrammet på Tingvalla-gymnasiet i Karlstad, har tilldelats Arvika Konsertförenings stipendium för 2018. Gabriel är 18 år och bor i Arvika. Han började spela saxofon i 2009 på Musikskolan i Arvika där hans lärare var Berit Thim. Sedan 2 år tillbaka har han flyttat sina lektioner till Martin Eriksson på Musikhögskolan Ingesund. Gabriel tycker om att spela klassisk musik men kan också gå över till jazzlåtar. Hans absoluta gehör gör det lättare att lära nya låtar. Birgitta Rentzog ackompagnerar på piano.

”Odd Sizes Messias”
Söndag 11 november kl. 16:00, Rackstadmuséet
Elisabeth Holmertz – sång, Per Buhre – barockviolin och sång, Ingrid Andersson – barockcello och sång, Fredrik Bock – barockgitarr och sång. Att framföra Händels Messias med bara fyra personer kan vid första anblicken verka omöjligt, men ensemble Odd Size har laborerat fram en egen version av mästerverket och resultatet blir något pånyttfött, sprittande, lekfullt, innerligt och möjligen en gnutta vansinnigt. Varken kör, orkester eller dirigent finns på plats – men lyssnaren kommer Händels odödliga musik riktigt nära! Konserten är producerad av Samspel/MAIS (Musikarrangörer i Samverkan) och arrangeras i samarbete med Rackstadmuséet.

Kammarmusik
Fredag 30 november kl. 19:00 Stora konsertsalen, Musikhögskolan Ingesund
Konserten arrangeras i samarbete med Musikhögskolan Ingesund.

Julkonsert
Söndag 16 december kl. 18:00 i Trefaldighetskyrkan
Konsertföreningens traditionella julkonsert, denna gång med Arvika Stråkorkester och spännande unga gäster, vill också i år försöka att sätta åhörarna i den rätta julstämningen.

Återkom gärna hit till sidan då jag avser att uppdatera den med mer info allt eftersom det blir klart. Besök även Arvika konsertförenings hemsida och/eller Facebooksida för allra senaste nytt.

/David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.