Konsertföreningen släpper generalprogrammet

Egentligen skulle jag ha publicerat detta redan i förra veckan men annat kom emellan. Som följd av det har första aktiviteten i programmet, i och med förra helgens operacafé, redan gått av stapeln. Så kan det bli ibland. Men nu har jag klippt och klistrat för att ge er resterande generalprogram från Arvika konsertförening. Personligen ser jag mycket fram mot den högst otippade konserten den 18 oktober. Jag hoppas verkligen jag kan gå på den. Jag tror det kan bli något i hästväg häftigt. Men oavsett vad du själv väljer att gå och lyssna på önskar jag dig mycket nöje!

/David

Svarfvar & Jablonski
Fredag 15 september klockan 19.00 på Musikhögskolan Ingesund

Christian Svarfvar, violin och Peter Jablonski, piano. Två av musiksveriges mest aktiva och efterfrågade solister på vardera instrumentet möts i ett spännande duoprogram. Christian och Peter är båda regelbundna solister med landets ledande symfoniorkestrar, turnerar utomlands och har gett ut flera CD-skivor som blivit succéer. Jablonski är professor vid Royal College of Music i London och Svarfvar undervisar vid Örebro musikhögskola. Tillsammans som duo ska de ge ut en skiva på BIS under 2018. I Arvika spelar de ett program med musik av Schnittke, Pärt, Prokofjev, Janacek och Chopin. Konserten arrangeras i samarbete med Musikhögskolan Ingesund där även en öppen Masterclass sker lördag 16 september klockan 11.00.

Folksongs
Söndag 8 oktober klockan 19.00 på Rackstadmuséet
Ett Liedprogram med Ulrika Strömstedt, sång och Sergio Pontes, piano. Programmet består av fem sångcykler från Europa ch Latinamerika. Musiken är komponerad på 1900-talet, men inspirerad av traditionell folkmusik från de olika länderna Spanien, Kuba, Grekland, Brasilien och Italien, med nya tonsättningar av Luciano Berio, Xavier Monsalvatge, Camargo Guarnieri, Maurice Ravel och Manuel de Falla. Sydländska rytmer, poesi om längtan, åtrå, kärlek, otrohet och revolution! Konserten arrangeras i samverkan med Rackstadmuséet.

Leif Stinnerbom och Mats Berglund på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.
Leif Stinnerbom och Mats Berglund på Arvika stadsfest 2015. Foto: David Fryxelius.

Exklusivt genrep – Hederos, Willemark, Berglund
Onsdag 18 oktober klockan 19.00 på Musikhögskolan Ingesund
Både en unik konstellation och ett unikt tillfälle att möta tre högklassiga musiker som inom sin profession och genre hör till de främsta i landet. Martin Hederos kommer tillsammans med Lena Willemark och Mats Berglund ge en konsert i samband med Oktober-stämman i Uppsala Konsert & Kongress. Vad passar bättre än att sammanfoga dessa tre musiker på Ingesund innan själva premiären och via detta genrep, exklusivt få ta del av en hissnande musikalisk resa. Det lär bli Värmland och Älvdalen i fokus men kanske även någon oväntad jazzballad och kanske något helt nyskrivet! Konserten arrangeras i samarbete med Musikhögskolan Ingesund och Arvika Jazz & Blues, samt i samverkan Uppsala Konsert & Kongress.

En paus i november – cellomusik och dikter
Lördag 11 november klockan 15.30 på Konsthallen
Finstämda toner från barockcellon varvat med tänkvärda dikter i Konsthallens inspirerande miljö. Ann-Helen Lindskog spelar klassisk musik blandat med folkvisor på barockcellon från Ingesunds Musikhögskola och Anna Andersson Vass läser dikter. Konserten arrangeras i samverkan med Konsthallen.

Stipendiatkonsert
Datum ej bestämt ännu – men förmodligen i slutet av november
Nora Heinerud, Arvika Konsertförenings musikstipendiat för 2017, går andra året på Estetiska skolans gymnasieprogram Stage and Perform. Nora har violinspel som ett av sina ämnen och spelar gärna klassisk musik, men också folkmusik, bl a i Fredriks spelmanslag. Konsertdag och -plats annonseras senare. Arvika Konsertförenings stipendium för 2018 Stipendiet kan sökas av barn och ungdom med huvudsaklig inriktning mot klassisk musik, boende i Arvika Kommun eller som studerar vid någon av skolorna inom Arvika Kommun eller Musikskolan i Arvika. Stipendiet kan delas ut till enskild eller till grupp och kan även föreslås av lärare. Motivering ska lämnas. Stipendiet delas ut under 2018 i samband med att stipendiaten eller stipendiaterna ger eller deltar i en konsert. Konsertdag annonseras senare. Stipendiet sökes innan 15 november 2017.

Julkonsert
Söndag 17 december klockan 18.00 i Trefaldighetskyrkan
Konsertföreningens traditionella julkonsert med Arvika Stråkorkester, Arvika Kammarkör och gäster vill också i år bjuda på en riktig fin konsert som sätter åhörarna i den rätta julstämningen.

Glafsfjordens musikfestival logga
Glafsfjordens musikfestival logga

Glafsfjordens musikfestival
17-20 januari 2018
Den årliga klassiska musikfestivalen återkommer, i år med bl a hovsångaren Karl-Magnus Fredriksson, violinisten Stefan Tarara och den unga pianisten Aurelia Shimkus. Arvika Konsertförening samarbetar med festivalen. Mer info på Glafsfjordens Musikfestivals hemsida

Sagan om Babar – den lilla elefanten
Söndag 21 januari
En familjekonsert med brassensemblen Brio Trio (Charlotte Richardsen – trumpet, Jenny Olsson – horn och Ingebjørg Klovholt – trombon) och berättaren Karl-Peter Eriksson som bjuder på en klassisk saga av Jean och Cecile de Brunhoff till musik av Francis Poulenc arrangerat av Philip Brown. Originalbilder från sagan projiceras i storbildsformat på scenen. Föreställning på ca 45 minuter riktas speciellt till barn från 3 år och uppåt till årskurs 2, och deras familjer – ett möte mellan barn, unga och gamla – och professionella musiker! Konserttid och -plats annonseras senare. Exklusivt- för medlemmar i Konsertföreningen

Årsmöte
Söndag 18 februari på Musikskolan i Arvika
Styrelsen i Arvika Konsertförening välkomnar alla medlemmar att delta i årsmötet och njuta av lite underhållning och fika mellan mötesförhandlingarna. Detta är den ordinarie kallelsen till årsmötet. Dagordning och övriga handlingar delas ut på mötet.

Orgeln i Trefaldighetskyrkan i Arvika. Foto: David Fryxelius.
Orgeln i Trefaldighetskyrkan i Arvika. Foto: David Fryxelius.

Vinterorgel
Söndag 25 februari klockan 18.00 i Trefaldighetskyrkan
I Karlfeldts dikt Vinterorgel använder han orgelns och orgelstämmornas klanger som beskrivningar av vinterns olika faser. Vid kvällens konsert får vi höra dikten, interfolierad med orgelimprovisationer. Vintern har fascinerat många målare och tonsättare och vid kvällens konsert möts text och musik med vintertema på ett nytt sätt. Vi får även lyssna till «stereofonisk» musik för två orglar där två organister duellerar från kororgel och läktarorgel. Bl a framförs musik av Pedro José Blanco, Giovanni Bernardo Lucchinetti och Antonio Soler. Håkan Hagegård – recitation, Björn Gävert och Åke Skommar – orgel. Violinist meddelas senare. Konserten arrangeras i samarbete med Trefaldighetskyrkan.

3 x B – Beethoven, Bach och Brautigam
Fredag 23 mars klockan 19.00 på Musikhögskolan Ingesund
Tre B:n som tillsammans skapar en stor och välklingande konsertupplevelse. Under ledning av chefsdirigent Johannes Gustavsson spelar Wermland Operas orkester och den holländske pianisten Ronald Brautigam. Han frestar publiken med pianokonserter av både Bach och Mozart. Kvällen avslutas sedan med Beethovens andra symfoni som uruppfördes 1803 på Theater an der Wien med kompositören själv som dirigent. Ronald Brautigam är en av Hollands mest uppskattade musiker som inte bara uppmärksammas för sin virtuositet och musikalitet utan också för att han behärskar så många musikaliska stilar.

Dances of sorrow – Bachs dolda koraler
Söndag 8 april klockan 18.00 i Trefaldighetskyrkan
Klara Hellgren, violin. Ensemble Memento: Marie Alexis – sopran, Anna Zander – alt, Fredrik Mattsson – tenor och Joakim Schuster – bas. 1720 skrev Bach Partita i dmoll för soloviolin, ett monumentalt mästerverk fullt av dolda budskap i form av numerologi, symbolik och citat ur egna koraler. I ackorden och melodierna i soloviolinens stämma ligger dolda sångfragment ur flera av hans egna koraler, alla med budskap om död och sorg men också om hopp. I det här arrangemanget sjungs de dolda koralfragmenten i sin helhet varvat med de enskilda satserna för soloviolin för att slutligen mötas i ett unikt arrangemang av Ciacconan för soloviolin och fyra sångstämmor efter en analys av Helga Thoene. Kliv in i Bachs huvud och lyssna till en rörande version av Ciacconan som du aldrig förr har hört den!

Johan Bridger, slagverk
Tisdag 8 maj klockan 19.00 i Stora konsertsalen, Musikhögskolan Ingesund
För ett intensivt personligt uttryck, briljant teknisk behärskning och en betvingande scenisk närvaro. Så löd motiveringen när Johan Bridger vann Solistpriset i maj 2004. Han har även varit aktiv som solist, lärare och inom kammarmusik. Johan har sedan 1996 spelat i Marimbaduon Malleus Incus tillsammans med Patrick Raab och det har fört honom till hundratals konserter världen över och flera uruppföranden. I Arvika spelar han ett färgsprakande program med musik av bland annat Bach, Piazzolla, samt ett fyrverkeristycke för inte mindre än 19 olika trummor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.