Ny musik från Bird Cherry band

Daniel Hägg vid trummorna. Foto: Daniel Hägg.
Daniel Hägg vid trummorna. Foto: Daniel Hägg.

Jazz är en musikform jag gillar men som jag egentligen kan ganska lite om. Har ju i och för sig lyssnat en hel del på svenska musiker såsom Jan Johansson, Rigmor Gustafsson, Lars Jansson Trio och Esbjörn Svensson Trio. Men det är ju bara en mycket liten del av svensk jazz.

Skivsläpp från Arvika är kul tycker jag. Denna gång är det jazzbandet Bird Cherry Band som under sommaren släppt ny musik. Plattan består av sex spår och heter just Bird Cherry Band. Musiken ges ut av Arvikabaserade skivbolaget Tick Tick Tick.

Men efter kontakt med Daniel Hägg så är egentligen Bird Cherry inte så mycket ett band, utan mer ett projekt som startades och drivs av just Daniel. Det är Daniel som skriver allt material. På nya skivan återfinns dock sju musiker: Johan Strååt på bas, Rasmus Andersson på gitarr, Sebastian Lindell på gitarr, Annie Persson på piano, Kristina Bergman på trombon, Rickard Gustavsson på saxofon. Och så Daniel då förstås. Skivan är mixad och mastrad av Kalle Widén.

Daniel berättar att ”trots att en stor del av mina kompositioner är noga arrangerade och ”låsta” så vill jag ge utrymme för tolkning och improvisation. Jag ser inspelningen av skivan som en version av mina kompositioner. Dessa är i konstant rörelse och kommer att låta helt olika beroende på vilka musiker som spelar, hur stort bandet är etcetera. På releasen var vi bara fyra musiker. Och av de fyra var vi bara två som finns med på skivan. Så för dem som var där så lät musiken förhoppningsvis helt annorlunda än på skivan, trots att det är samma kompositioner.”

Skivan och den efterföljande inspelningen började som en idé och ett behov hos Daniel. Han hade tidigare aldrig gett ut något med sig själv som kompositör. Projektet och skivan ska främst ses som ett kreativ utlopp av just Daniel. ”Om andra tycker om att lyssna på musiken är det en bonus” lägger Daniel till.

Och musiken då? ”Musiken är ett salig blandning mellan saker jag inspireras av.” säger Daniel och fortsätter ”Flera av mina kompositioner får sina namn av platser. Oftast växer det fram under skapandeprocessen. Ett riff som får mig att tänka på en plats eller en person till exempel, ger en bild och en riktning till hur kompositionen skall bli.”

Daniel är född och uppvuxen i Bohuslän men har bott i Arvika sedan 2010 då han började på Musikhögskolan Ingesund. Daniel har dock alltid haft en koppling till Arvika då han har släkt i kommunen och varit och hälsat på nästan varje sommar som barn. ”Jag avslutade mina studier på MHI 2015 och har under de senaste två åren arbetat som musiklärare på Estetiska Skolan i Arvika och som musiker i olika projekt.”

Jazz bygger ju allt som oftast på improvisation – så även denna nya musik. Förutom att det stundtals är mycket avskalat och tankfullt i Bird Cherry Bands musik så tycker jag att det ofta växlar och blir både lekfullt och fartfyllt. Denna moderna jazz blir i Bird Cherrys tappning en god värdemätare på att jazz som musikstil är en mycket pigg 100-åring. Efter ett par genomlyssningar har jag mitt favoritspår klart för mig. Sista spåret tillika det längsta spåret ”Sladarn” är en melodi och som på ett bra sätt också visar upp hela bandet. Bra där Daniel!

/David

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.