volym, Volym, VOLYM!!

on
Högtalare. Foto: David Fryxelius.
Högtalare

Det är egentligen inte så märkligt att volym som enskild faktor ibland är direkt avgörande för den totala musikupplevelsen. Ibland är det för svagt och då missar man mycket och ibland är det för starkt och då är det inte heller roligt…

Jag ser mig som en allätare av musikgenrer. Jag har lite svårt för dansband och IDOLs tuggummipop men i övrigt funkar de allra flesta musikstilar. Några av dem känner jag allt oftare att de är volymberoende för att funka hos mig. Rockmusiken till exempel får bara inte spelas för svagt, då missar jag hela grejen. Vare sig Pantera, Stones eller Maiden funkar… Håller jag på att bli lomhörd kanske? Nej, jag tror inte det har med det att göra – hörseln är fortfarande OK.

På slutet har jag märkt att min önskan av lite mer volym även gäller mycket av den klassiska musik jag konsumerar. Ett intensivt Paganinistycke framfört av violinisten Itzhak Perlman blir otroligt platt med för lite volym. Och platt kan man inte riktigt beskylla Perlman för att vara.

Klarar jag något på riktigt låg volym då? Ja! Allt med dragspel! 😉 Skämt åsido, visst finns det sådan musik. Åter igen är det den klassiska musiken och för all del delar av den lite äldre rockmusiken som klarar de svagare volymerna. Däremot funkar inte dagens pop… den liksom bara… försvinner.

Egentligen är det kanske inte volym det handlar om utan dynamik. Musik med dynamik klarar både och, både svagt och starkt. Den sönderkomprimerade, högst odynamiska och ofta slätstrukna popmusiken gör det inte. Är det så kanske? Lät det begripligt?

Om det är så att dynamik är det som för mig är en av de riktigt viktiga faktorerna för musikupplevelsen så gäller det nog för ganska många fler konsumenter. Om det är så ser jag att det finns det två otroligt viktiga saker att inte glömma bort framöver. Det första är att hela tiden uppmuntra till mer ensemblespel i tidig ålder via ex kommunala musikskolan. Genom att spela i ensemble lär man sig mer om sitt eget musicerande men också att ta hänsyn till de övriga man spelar med. Förutom musik så skapar man… dynamik! På samma sätt tror jag att det är viktigt att vi sänder alla de som vecka efter vecka jammar i sina replokaler en tacksamhetens tanke. Mer cred till replokalen!

Några lördagsfunderingar mitt i oktober.

David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.