Rackstadmuseet 20 år!

Arvika stråkorkester
Arvika stråkorkester

Man brukar ju skämtsamt säga att om det är ett ”kulturarrangemang” så är det fler utövare än åskådare. Tanken hade jag, lite grann, i bakhuvudet när jag styrde färden mot Rackstadmuseet. Men, en bit innan ankomst till museet insåg jag snabbt att den tanken kunde jag glömma. Nog för att två, relativt stora, orkestrar skulle spela men många är de inte. Det var lite knepigt att hitta en parkeringsplats i det för dagen överparkerade Taserud.

Väl inne i museet insåg jag även snabbt att tidsschemat inte skulle kunna hållas. Vid utsatt tid satte man fortfarande fram extra stolar åt den stora publik som samlats. Men, det är klart, det är ett folkkärt museum som fyller 20. Och när detta museum fyller år har man naturligtvis ett gediget program. Ja, merparten av programpunkterna var faktiskt utspridda över Arvika; Sågudden, Sparbanken, Trefaldighetskyrkan, Konsthallen, Arvika Nyheter, Biblioteket…

Men åter till Rackstadmuseet. Min tanke var att filma hela jubileumsprogrammet på Bambuser-kanalen. Nu blev det inte riktigt så. Lagom till att en av Arvika stadsmusikkårs melodier klingade ut blev de ackompanjerade av Museets inbrottslarm som gått igång på grund av att man glömt stänga av det innan man börjat öppna fönster. Det blev en ofrivillig paus medan rätt larmknapp avaktiverades. När sirenen väl skrikit klart kunde Mats Lindahl åter leda orkestern i bland annat ett mycket pampigt stycke av Arvikasonen Erik Berndalen (numera i Malmö).

Mellan Arvika stadsmusikkårs program och Arvika Stråkjorkester höll fd landshövdingen Ingemar Eliasson ett mycket personligt högtidstal till 20-åringen. Det innehöll de förväntade delarna men även en del lustiga passager. Mot slutet talade han om de ideella krafter som gjort museet till vad det är idag. Han lät bli att nämna alla vid namn utan sträckte sig till en känslosam hyllning till Jörgen Zetterquist. På det hela taget en fin avslutning av talet. Arvika kommun, genom Sten Fransson, höll även ett gratulationstal och överlämnade en gåva från kommunen i form av ett träd.

Innan det var dags för stipendieutdelning av Maja Fjästadstipendiet var det så tur för Arvika Stråkorkester och Mozart!

Men, som jag skrev inledningvis, ingen hel videosändning från Rackstadmuseets jubileumsprogram. Men, ni får här under hålla till godo med några klipp från programmet.

Grattis Rackstadmuseet! Hipp hurra!

Videoklipp:
Rackstadmuseet 20130616 – del 1
Rackstadmuseet 20130616 – del 2
Rackstadmuseet 20130616 – del 3

Bambuser
Arvika Musik på Bambuser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.