Arvika stadsfest 2013

Rigmor Gustafsson. Foto: David Fryxelius.
Rigmor Gustafsson. Foto: David Fryxelius.

Arvika är nog ändå bäst på sommaren. Och som allra bäst är nog ändå Arvika när det är något arrangemang igång och höjer pulsen lite. Allra, allra bäst blir det när Arvikaborna själva lyfter på bakdelen och är de som arrangerar, underhåller och finns i publiken. Håller du inte med?

Personligen tyckte jag kanske att de två första årens stadsfester (2011 och 2012) hade starkare startfält, men men… Årets program på torget var skapligt blandat – det finns så otroligt mycket musik i denna stad att välja bland! Jag tror faktiskt att det fanns något för alla smakriktningar. Möjligen skulle man låtit något mer band med lite ”hårdare inriktning” och kanske något från DJs…

Arvid Bache Blix vid mixerbordet på Arvika stadfesten 2013. Foto: David Fryxelius.
Arvid Bache Blix vid mixerbordet på Arvika stadfesten 2013. Foto: David Fryxelius.

Dåligt väder är knepigt på många sätt. Det mest uppenbara är att publiken ofta uteblir eller stannar i alla fall inte lika länge som vid bra väder. De som skulle ha dansat och studsat längst fram vid scenen känner sig inte lika hugade i regnställ som i shorts… ni fattar. Ljudet blir också märkligt i dåligt väder. Årets tält var mindre vilket för ljudets del var bra. Det blev klarare. Tack till Arvid, Magnus, Martin mfl som jobbat på i ur och skur!

Man måste också beundra alla de artister som stått på scenen trots den blöta väderleken. Att spela trots att instrumentet hela tiden stämmer om sig, att sjunga trots att rösten försvinner. Det blir även härligt när artisten och musiken tränger igenom vädret. Som när Rigmor Gustafsson kvartett bjuder på förstaklassig jazz i regnet och slutligen driver regnet på flykten. Och för en liten stund så njuter vi inte bara av den härliga musiken utan även av solen som hittat till torget.

Jag tror att den här sortens stadsfestival behövs, både för Arvikas del och för de musiker som lever och verkar här. Att man dessutom samkör arrangemang som stadsloppet osv är nog bra för pulsen denna helg. Fick jag önska något så är det möjligen att man borde bredda programmet ytterligare och varför inte samarbeta med krogarna i centrum? Wilmas, Statt, Nordells mfl ligger ju alla ganska bra till och skulle kunna komplettera stadsfesten…

Arvika stadsfest 2013 går nog inte till historien som det arrangemang som slog publikrekord även om de stundtals var ganska välbesökt. Det känns som årets stadsfest ibland ”stod och vägde”… Ni vet, publiken var där men ”yran” infann sig aldrig på allvar. Kanske var det vädrets fel, kanske utbudets fel eller kanske drog andra arrangemang i Arvikapubliken…?

Nytt busstorg i Arvika. Foto: Arvika kommun.
Nytt busstorg i Arvika. Foto: Arvika kommun.

Frågan är hur man man egentligen ska kunna fortsätta arrangera stadsfesten? Eller andra stora torgarrangemang för den delen. Kommunen vill ju bygga en central busshållplats (läs om kommunens förslag här) för många bussar på den plats där årets scen stod. De hävdar att inte så stor del av torget ska försvinna och det kanske stämmer vid vanliga torgdagar.

Men vid sådana här arrangemang som stadsfesten håller jag inte med i resonemanget. Varför inte? Jo, om man bygger busshållplats över hela den yta som årets scen stod på – var ställer man i så fall scenen nästa gång? Där serveringen stod i år? Det betyder i så fall att serveringen hamnar på gågatan eller hamnar på någon av sidogatorna… vilket jag inte tror är så lyckat.

Program för Arvika stadsfest 2013. Foto: David Fryxelius.
Program för Arvika stadsfest 2013. Foto: David Fryxelius.

Nej, Arvika kommun, ta lärdom av grannkommunerna hur dåligt det blir när man slaktar torg. Årjängs torgslakt är ett pinsamt kvitto på ett genuint feltänk. Nä, vill man skrota någon central del av staden för att bygga busshållplats kan man ta delar av kvarteret bredvid (ni vet, parkeringen bakom Bokia/Systembolaget). De parkeringsplatserna man förlorar borde man enkelt kunna anlägga i hamnen där Högvalta höll till förr. En gångbro från hamnen, över järnvägen, direkt till centrum? Eller, en lite ”crazy idea”, varför inte lägga hela konceptet med central bussknut i hamnen? Man kanske måste bygga om överfarten över spåren men det är det nog värt!

Tack för denna helg! Jag gillade den här starten på sommaren… och den är långt ifrån slut… Kolla in arrangemangskalendern – det finns massor av musik att ta del av. Vi ses i publiken!

_____________________________________________________________________________________

FAKTA: Under Arvika Arvika stadsfest 2013 uppträdde bland annat dessa artister: Refreshments, Rigmor Gustafsson, Göran Samuelsson, Front Line, X-Rays, Emil and the Warmlanders, Hotwood, Kalles kapell, Ingesunds barockensemble & Magnus Ericsson, Speedjunkies, Beauty Shop, Brunskogs spelmanslag, Maryland, Arvika stadsmusikkår mfl. Dessutom: Kalas & kultur. Dräktparad. Arvika stadslopp. Mat & dryck. Överraskningar. Fri entré!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.